Αδυνάτισμα. Εκχύλισμα σπανακιού. Συμπλήρωμα που αποδίδει

spinach-powdered-extract-
Είσαστε  παχύσαρκος ή παχύσαρκη και για αρκετούς λόγους πρέπει να χάσετε τα περιττά κιλά. Το ψάχνετε αρκετά ασφαλώς και τελικά βρίσκετε τη λύση. Το τάδε συμπλήρωμα ή βότανο λένε πως κάνει θαύματα.
Σπεύδετε να το αγοράσετε.
Ακριβούτσικο βέβαια αλλά προκειμένου να τα καταφέρετε χαλάλι του. Τι αξίζουν τα λεφτά μπροστά στην υγεία; Και την αισθητική βέβαια, να μην την ξεχνάμε, την καλή εμφάνιση, την σιλουέτα.

Να μου μπει επιτέλους εκείνο το ρημάδι το παντελόνι που το αγόρασα πανάκριβα και δεν αξιώθηκα να το φορέσω σκέφτεστε.
Πληρώνετε λοιπόν το παραδάκι σας (που δεν βγαίνει χωρίς κόπο), κάνοντας μια σοβαρή αφαίμαξη στο πορτοφόλι σας και ξεκινάτε.
Τον πρώτο μήνα η ζυγαριά σας ‘’μουλαρωμένη’’ δεν λέει να κουνηθεί ούτε γραμμάριο.
Ίσως είναι μέχρι να πάρει μπροστά ο μεταβολισμός σκέφτεστε και συνεχίζετε αγοράζοντας το δεύτερο κουτί. Ναι, αυτό πρέπει να φταίει. Το γράφει και το φυλλάδιο με τις οδηγίες. Στο τρίμηνο τετράμηνο θα δείξει.
Έτσι, ή κάπως έτσι τέλος πάντων, άλλοτε με τούτο άλλοτε με εκείνο που είναι στη μόδα, η οικονομική αφαίμαξη σας συνεχίζεται και ο παράς μεταγγίζεται στο πορτοφόλι των επιτήδειων που δεν διστάζουν να εξαπατούν.
Και μην νομίζετε πως πρόκειται για άτομα του υποκόσμου, στο κύκλωμα θα βρείτε κάθε καρυδιάς καρύδια που συχνά θεωρούνται ‘’υπεράνω υποψίας’’, τρομάρα τους.
Μετά από τα λίγα αυτά προκύπτει το ερώτημα, υπάρχει κάποια λύση που αποδίδει; Μπορώ να ελπίζω ότι κάτι θα καταφέρω.
Η απάντηση είναι πως λίγα από όσα μας προτείνουν, έχουν με επιστημονικές μελέτες (*) δείξει ότι μπορούν να αποδώσουν.
(*) όταν θα ακούτε ‘’αποδεδειγμένο επιστημονικά’’ ή επιστημονικές έρευνες έδειξαν (γενικώς και αορίστως), να κουμπώνεστε. Το marketing και το promotionχρησιμοποιούν κατά κόρον αυτές τις λέξεις και συνήθως κανείς δεν τους ζητάει απολογία. Αξιόπιστες είναι οι μελέτες που φέρουν υπογραφές των ερευνητών και αξιόπιστων ιδρυμάτων, έχοντας σχεδιασθεί με τρόπο που εγγυάται την αλήθεια των ευρημάτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις , μην φανταστείτε ότι θα πάρετε το χαπάκι, το αφέψημα ή ότι άλλο και όλα θα διορθωθούν. Χωρίς δίαιτα και χωρίς φυσική άσκηση τίποτα δεν θα γίνει. Όμως κάποια συμπληρώματα ή βότανα μπορούν όντως να βοηθήσουν. Υποστηρικτικά. Έτσι η προσπάθεια να αποδώσει περισσότερο.
Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα για την γλυκομαννάνη. Στην παρούσα, θα αναφερθώ στο εκχύλισμα σπανακιού το οποίο προσφάτως βγήκε στην αγορά, μετά από εργασίες που δείχνουν ελπιδοφόρες.
Τι είναι;
Πρόκειται για μια πράσινη πούδρα που την παίρνουμε από τα φύλλα σπανακιού και βάζοντας την στο νερό την πίνουμε. Κυκλοφορεί και σε χαπάκια, κάψουλες ή snack bars.
spinach χυμος
Η πούδρα αυτή είναι συμπύκνωμα ‘’θυλακοειδών’’, δηλαδή μικρών κατασκευών που τις βρίσκουμε μέσα στους χλωροπλάστες όλων των κυττάρων των πράσινων φυτών.
Ο ρόλος των θυλακοειδών είναι να συλλέγουν το ηλιακό φως και να παράγουν ενέργεια την οποία τα φυτά χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν υδατάνθρακες. Πρόκειται για αυτό που αποκαλούμε φωτοσύνθεση.
Φυσικά, θυλακοειδή δεν βρίσκουμε μόνο στο σπανάκι. Υπάρχουν όπως ήδη είπαμε σε όλα τα πράσινα φυτά από τα οποία και μπορούμε να τα πάρουμε. Επομένως ‘’εκχύλισμα σπανακιού’’ το λέμε γιατί μια εταιρεία που το παράγει, χρησιμοποιεί το σπανάκι για να παραλάβει τα θυλακοειδή.
Από τι αποτελούνται τα θυλακοειδή;
Το 30% είναι λίπος και το 70% χλωροφύλλη, πρωτεϊνες και αντιοξιδωτικά.
Πως δρα;
Ως γνωστόν για να χωνέψουμε το λίπος χρειαζόμαστε το ένζυμο λιπάση. Τα θυλακοειδή καταστέλλουν την δράση της λιπάσης και καθυστερούν (αλλά όχι απαγορεύουν) την πέψη του λίπους.
Αυτό είναι αρκετά σημαντικό αλλά έχει και επακόλουθο:  Η καθυστέρηση της πέψης του λίπους οδηγεί σε αύξηση την παραγωγή ενός πεπτιδίου (λέγεται GLP-1 ή glucagon-like peptide-1), δηλαδή ουσίας με ορμονική δράση που μειώνει την όρεξη.
Ένα άλλο επακόλουθο είναι πως μειούται και η γκρελίνη δηλαδή το πεπτίδιο που παράγεται στο στομάχι μας κυρίως και το λέμε και ορμόνη της πείνας διότι μας αυξάνει την όρεξη.
Με βάση τις παραπάνω δράσεις τρώμε λιγότερο, χορταίνουμε ευκολότερα και έτσι μπορούμε να χάσουμε κιλά.
Επειδή όπως είπαμε τα θυλακοειδή δρουν στο λίπος και καθυστερούν κυρίως την πέψη χωρίς να την απαγορεύουν, δεν έχουν και τις παρενέργειες φαρμάκων που  μην επιτρέποντας την απορρόφηση τους (αναστολή δράσης λιπάσης) οδηγούν σε κοιλιακές κράμπες, ογκώδη λιπαρά κόπρανα, φουσκώματα κλπ.
Αποδείξεις υπάρχουν;
Ναι και έχουν γίνει εργασίες και μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους. Ειδικότερα στους ανθρώπους τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από μερικούς μήνες λήψης 4-5 γραμμαρίων σκόνης, οδηγεί σε απώλεια βάρους λόγω μείωσης της όρεξης για αρκετές ώρες.
Μια μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι με 5 γραμμάρια σκόνης ημερησίως χάθηκε (συγκριτικά με το placebo) 43% περισσότερο βάρος. Ταυτόχρονα μειώθηκε και η ολική και η κακή χοληστερίνη.
Ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα στη μελέτη αυτή ήταν ότι το εκχύλισμα σπανακιού περιώρισε δραματικά την επιθυμία για γλυκά ή σοκολάτα σε όσες γυναίκες συμμετήχαν στην έρευνα. Η μείωση ήταν της τάξεως του 95% και 87% αντιστοίχως.
Μείωση λίπους και απώλεια βάρους έδειξαν επίσης και οι μελέτες στα ζώα.
Ασφάλεια
Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παρενέργειες σε όσους το έλαβαν. Μερικοί μόνο έδειξαν μικρή αύξηση σακχάρου που υπήρξε ευκαιριακή και δεν συνεχίστηκε. Αν πρόκειται για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καλό θα είναι να αποκτηθεί περισσότερη εμπειρία.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη