Μειώστε την κακή χοληστερόλη (LDL) στο σπίτι

Στο σώμα υπάρχουν δυο είδη χοληστερόλης: η καλή και η κακή χοληστερόλη. Η καλή χοληστερόλη, γνωστή και ως HDL είναι μια λιπαρή ουσία που συμβάλλει στον καθαρισμό των αρτηριών και βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εκτελεί σημαντικές λειτουργίες. Από την άλλη πλευρά, η κακή χοληστερόλη ή LDL είναι μια λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε εμφράξεις και σε κακή κυκλοφορία.




Αν και η χοληστερόλη παράγεται από το συκώτι εκτιμάται ότι περίπου το 20 με 30% της συγκέντρωσής της στο σώμα προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Εκτός από αυτό το βασικό μέτρο πρόληψης, θα πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε μερικές ακόμη συμβουλές για να μειώσετε τη χοληστερόλη και να διατηρείτε υπό έλεγχο τα επίπεδά της.


Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών


Η λήψη επαρκών βιταμινών C, E και Β είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείτε καθαρές τις αρτηρίες σας και για να εμποδίσετε τη συσσώρευση χοληστερόλης. Αυτές οι τόσο βασικές βιταμίνες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και τις εμποδίζουν να επηρεάσουν αρνητικά το σώμα.

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: αυτή η βιταμίνη εμποδίζει τη χοληστερόλη να προσκολληθεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Μεταξύ των τροφών που περιέχουν αυτή τη βασική βιταμίνη είναι:

-Τα λεμόνια

-Τα πορτοκάλια

-Τα γκρέιπφρουτ

-Τα μανταρίνια

-Τα ακτινίδια

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε: η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος. Μερικές από τις τροφές που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη είναι:
-Ο λιναρόσπορος

-Οι ηλιόσποροι

-Το φύτρο σιταριού



Τροφές με σύμπλεγμα βιταμινών Β:
Οι βιταμίνες Β6 και Β3 εμποδίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης να επηρεάσουν την υγεία του ήπατος.
Μειώστε την κατανάλωση των αβγών
Ένα αβγό περιέχει 275 mg χοληστερόλης. Έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση αβγών με μέτρο δεν μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο και να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Για να αποφύγετε τελείως αυτό τον κίνδυνο μπορείτε να καταναλώνετε τα ασπράδια των αβγών και όχι τους κρόκους τους (που περιέχουν τη χοληστερόλη).

Να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά

Είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών καθώς έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά τα λιπαρά βρίσκονται στο μοσχάρι και στο χοιρινό, στο βούτυρο, στα αβγά, στο πλήρες γάλα και στα υδρογονωμένα έλαια. Ως εναλλακτικές μπορείτε να επιλέγετε  ψάρια, κοτόπουλα, φυτικές τροφές και ελαιόλαδο.

Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία
Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία είναι προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία με πολλαπλούς τρόπους. Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και συνδέονται άμεσα με τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης. Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτείτε κάποιο διατροφολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διαίτης για να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά.

Αποφύγετε τις κακές συνήθειες

Η καθιστική ζωή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι μερικές από τις πολλές κακές συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Προσπαθήστε να τις αποφύγετε και ακολουθήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Να τρώτε ωμό σκόρδο
Η κατανάλωση ωμού σκόρδου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης. Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά τα οποία καθαρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, προωθούν την ελαστικότητα και εμποδίζουν την προσκόλληση της χοληστερόλης στα αρτηριακά τοιχώματα. Θα πρέπει να τρώτε μια ωμή σκελίδα σκόρδο με άδειο στομάχι για να επωφεληθείτε πλήρως από τις εξαιρετικές ιδιότητες που διαθέτει.

Να καταναλώνετε λιναρόσπορο

Ο λιναρόσπορος αποτελεί μια βασική πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 τα οποία συμβάλλουν στον καθαρισμό των αρτηριών σας και προλαμβάνουν τη συσσώρευση της χοληστερόλης. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας λιναρόσπορου θα σας βοηθήσει να εμποδίσετε την προσκόλληση της χοληστερόλης στα αρτηριακά τοιχώματα που μπορεί να προκαλέσει εμφράξεις. Μπορείτε να προσθέσετε το λιναρόσπορο στις σαλάτες σας, σε smoothies και σε επιδόρπια.

Μήλα
Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη, τα μήλα είναι ιδανικά για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Η πηκτίνη συμβάλλει στον καθαρισμό των αρτηριών ενώ παράλληλα εμποδίζει τη χοληστερόλη να προσκολληθεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας.

Νερό μελιτζάνας με έλαιο λιναρόσπορου

Το νερό μελιτζάνας είναι μια φυσική θεραπεία ιδανική για απώλεια βάρους και μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Αναμειγνύετε δυο κουταλιές της σούπας έλαιο λιναρόσπορου με μια μελιτζάνα κομμένη σε φέτες. Βράζετε το νερό για λίγο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για ακόμη 20 λεπτά. Τα αφήνετε να σταθούν, προσθέτετε λίγο χυμό λεμόνι και απολαμβάνετε το νερό μελιτζάνας με έλαιο λιναρόσπορου πριν το πρωινό σας γεύμα.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη