Οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών και πως να τα αντικαταστήσετε με φυσικούς τρόπους



Τα ηρεμιστικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και της αϋπνίας είναι ψυχοτροπικά φάρμακα.

Δηλαδή, επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας και τις ψυχοκινητικές ικανότητες σας - όπως και την ικανότητά σας να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο.

Δεν θα οδηγούσατε μετά την κατανάλωση ουσιών, όπως το πολύ αλκοόλ, αλλά επί του παρόντος εκατομμύρια άνθρωποι


οδηγούν καθημερινά μετά τη λήψη ποικίλων δόσεων ψυχοτροπικών φαρμάκων.

Φάρμακα που προβλέπονται για το άγχος και την αϋπνία, γνωστά ως βενζοδιαζεπίνες (Valium, κλπ.) έχουν από καιρό συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, και τώρα μια νέα μελέτη έχει προσθέσει ακόμα πιο ευρείας καταναλώσεως φάρμακα σε αυτό το μίγμα - και φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν σοβαρά τον κίνδυνο ατυχήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον οδηγό, τον λήπτη των φαρμάκων, καθώς και τους συνεπιβάτες αλλά και όποιον άλλον, οδηγό ή πεζό, βρίσκεται στην πορεία τους.
Τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά και τα αντιψυχωτικά αυξάνουν τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.


Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα είναι πιο πιθανό να έχουν λάβει τα ψυχοτροπικά φάρμακα για χρονικό διάστημα ημερών, εβδομάδων ή μηνών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology. Οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντικαταθλιπτικά, και τα καινούργια φάρμακα κατά της αϋπνίας που είναι γνωστά ως Z-φάρμακα (συμπεριλαμβανομένου του Sonata, Ambien, Imovane και Lunesta) όλα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά ώστε οι ερευνητές πρότειναν οι γιατροί να προειδοποιούν τους ασθενείς τους να μην οδηγούν κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων, και, όπως μπορείτε να υποψιαστείτε, σε πολλές περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές σημείωσαν:


«Η μελέτη αυτή προσθέτει επιπλέον αποδείξεις ... ότι τα ψυχοτροπικά φάρμακα μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια της κυκλοφορίας ... Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν ψυχοτροπικά φάρμακα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγικές επιδόσεις τους, προκειμένου να προληφθεί η πρόκληση ατυχημάτων.


... Γιατροί και φαρμακοποιοί θα πρέπει να επιλέξουν πιο ασφαλείς θεραπείες, να παρέχουν στους ασθενείς τους ακριβείς πληροφορίες και να τους συμβουλεύσουν να μην οδηγούν κατά τη λήψη ορισμένων ψυχοτρόπων φαρμάκων. "


Αφθονία και άλλων σοβαρών κινδύνων...


Η απόφαση να προβείτε σε οποιαδήποτε λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, καθώς συνοδεύονται από πληθώρα επικίνδυνων και δυνητικά θανατηφόρων παρενεργειών.

Οι βενζοδιαζεπίνες (Ativan, Xanax, Valium)


Τα φάρμακα αυτά ασκούν μια ηρεμιστική επίδραση, ενισχύοντας τη δράση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), με τον ίδιο τρόπο όπως τα οπιοειδή (ηρωίνη) και ορισμένα κανναβινοειδή (κάνναβη) κάνουν. Αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί την ορμόνη της ικανοποίησης, την ντοπαμίνη, στον εγκέφαλό σας και δεδομένου ότι " η δίοδος της ανταμοιβής" χρησιμοποιείται και από τα δύο είδη φαρμάκων, μπορούν να γίνουν το ίδιο εθιστικά.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στην εξάλειψη των βενζοδιαζεπίνων και παρόμοιων φαρμάκων από το κυκλοφορικό τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα φάρμακα συσσωρεύονται στο σώμα σας, πράγμα το οποίο αυξάνει και τον κίνδυνο για μια, από αμέλεια, υπερβολική δόση (πράγμα που ίσως αποδυναμώσει περαιτέρω την ικανότητα οδήγησης σας). Συχνές παρενέργειες αυτής της κατηγορίας φαρμάκων, ανεξάρτητα από την ηλικία, περιλαμβάνουν:


• Ασταθές βάδισμα, και πτώσεις

• Ζάλη

• Κατάγματα ισχίου

• Προκαλούν ή επιδεινώνουν την απομείωση της σκέψης και την απώλεια μνήμης
• Καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Αντικαταθλιπτικά


Η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει συνδεθεί με το πρήξιμο των αρτηριών, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εκτός από δυνητικά θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, περιλαμβάνονται και άλλες σοβαρές παρενέργειες:

• αυτοκτονικές σκέψεις και συναισθήματα και βίαιη συμπεριφορά: Η κύρια, πιο ανησυχητική παρενέργεια είναι ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξήσουν πραγματικά τον κίνδυνο της αυτοκτονίας.

• Διαβήτης: Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος αν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά. Όλοι οι τύποι των αντικαταθλιπτικών, όπως τα τρικυκλικά και τα SSRI, αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

• Προβλήματα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Τα αντικαταθλιπτικά γίνονται αιτία να παραμείνει επιπλέον στις διασταυρώσεις των νεύρων σας η σεροτονίνη, με συνέπεια να υπάρχει εμπλοκή στην ανάπτυξη των Τ-κυττάρων.

• θνησιγένεια, γενετικές ανωμαλίες, εύθραυστα οστά και εγκεφαλικά επεισόδια έχουν επίσης συνδεθεί με τη χρήση αντικαταθλιπτικών.


Φάρμακα για την αϋπνία (όπως Σονάτα, Ambien, Imovane και Lunesta)


Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα φάρμακα συνδέονται με μια σχεδόν τετραπλάσια αύξηση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, μαζί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Πλέον, είναι πασίγνωστο ότι είναι εθιστικά, πράγμα που σημαίνει ότι όταν θελήσετε να σταματήσετε τη λήψη τους, θα υποφέρετε πιθανόν από συμπτώματα στέρησης τα οποία θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από την αρχική αϋπνία. Ορισμένα, συμπεριλαμβανομένου του Ambien, μπορεί επίσης να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Άλλες περίεργες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από διάφορα χάπια ύπνου περιλαμβάνουν:

• Υπνηλία κατά το περπάτημα και την οδήγηση
• Ψευδαισθήσεις
• Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
• Πλήρης αμνησία από γεγονότα, ακόμα και από αυτά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας
• Κατάθλιψη


Οι ψυχιατρικές διαταραχές συχνά έχουν μια υποκείμενη αιτία

Αυτά τα ισχυρά ψυχοτροπικά φάρμακα με κανένα τρόπο, σχήμα ή μορφή, δεν πλησιάζουν στο να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη αιτία των ψυχικών καταστάσεων για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να θεραπεύσουν. Δυστυχώς, οι ψυχιατρικές παθήσεις πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας των χημικών του εγκεφάλου, ή σε ορισμένες περιπτώσεις προϊόν κληρονομικότητας, και συνεπώς έξω από τον έλεγχο σας. Πολλοί αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι:


1.Ο τρόπος ζωής σας μπορεί να παρακάμψει τη γενετική προδιάθεση


2.Ο τρόπο ζωής σας μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία αυτής της χημικής ανισορροπίας ή δυσλειτουργίας


Αν εσείς ή το παιδί σας πάσχει από μια συναισθηματική ή διανοητική διαταραχή, ζητήστε βοήθεια, αλλά ζητήστε από κάποιον που δεν θεωρεί τα ψυχοτρόπικά φάρμακα ως μία πρώτη, ή ακόμα χειρότερα μοναδική γραμμή άμυνας. Παρά τα όσα λένε οι καλοφτιαγμένες διαφημίσεις, τα ψυχοτροπικά φάρμακα δεν έχουν καμία γνωστή βιολογική μετρήσιμη ανισορροπία να διορθώσουν - σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν τα μετρήσιμα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, της χοληστερόλης και ούτω καθεξής. Πώς μπορείς να κάνεις μια αγωγή σε κάτι που δεν είναι υλικά εκεί;

Η απάντηση είναι, φυσικά ότι, δεν μπορείς - και τούτο είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Τα ψυχοτροπικά φάρμακα μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές σας με τέτοιο τρόπο ώστε να ανατρέψουν τις λεπτές διεργασίες στο εσωτερικό του εγκεφάλου σας που απαιτούνται για τη διατήρηση της ομοιόστασης, πράγμα το οποίο οδηγεί σε παρενέργειες που μπορεί να μοιάζουν με ψυχική ασθένεια! Οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι πολύ πραγματικές και χρειάζονται πραγματική θεραπεία, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα φάρμακα συχνά αποτυγχάνουν παταγωδώς στο να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα.

Μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν, για παράδειγμα, ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν είναι πιο αποτελεσματικα από τα εικονικά φάρμακα, και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στο φύλο της JAMA συμπεραίνει ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τα SSRI (μια δημοφιλής ομάδα φαρμάκων που περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά Prozac, Paxil και Zoloft) έχουν οποιοδήποτε όφελος σε άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

Οι ερευνητές δήλωσαν:


"Το μέγεθος του οφέλους των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα ... μπορεί να είναι ελάχιστο ή ανύπαρκτο, κατά μέσο όρο, σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα."

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα υπνωτικά χάπια. Η ανάλυση των μελετών που χρηματοδοτούνται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι τα υπνωτικά χάπια όπως το Ambien, Sonata και Lunesta μείωσαν το μέσο χρόνο για να κοιμηθεί κάποιος κατά μόλις 13 λεπτά σε σύγκριση με πλαστά χάπια, αυξάνοντας παράλληλα το συνολικό χρόνο ύπνου κατά μόλις πάνω από 11 λεπτά - αλλά, οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι είχαν κοιμηθεί περισσότερο, μέχρι και μία ώρα, όταν έπαιρναν τα χάπια.

Όταν οι άνθρωποι ξυπνούν μετά τη λήψη υπνωτικών χαπιών, μπορεί, στην πραγματικότητα, απλά να ξεχνούν ότι δεν ήταν σε θέση να κοιμηθούν! Και η λήψη υπνωτικών χαπιών είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία σας την επόμενη ημέρα. Το να έχετε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο, από τον οποίο θα αισθανθείτε νηφαλιότητα και ανανεωμένος, δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να παίρνετε ένα χάπι για να κοιμάστε ελάχιστα περισσότερο.

Τα υπνωτικά χάπια μπορούν να σας οδηγήσουν σε νοητική θολούρα που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, υπνηλία, παραπατήματα και πτώσεις και αυξήσεις στα τροχαία ατυχήματα. Έτσι, αυτό που βλέπουμε συχνά με τη χρήση των ψυχοτρόπων φαρμάκων, είναι ότι οι άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την ανακούφιση από την κατάθλιψη, το άγχος ή την αϋπνία σε ναρκωτικά που ενδέχεται να μην έχουν απολύτως καμία αξία ... και να έχουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή τους παρενέργειες.


Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ανακούφισης:


Είναι εύκολο να παρασυρθείτε στο να πιστέψετε ότι ένα χάπι θα μπορούσε να ανακουφίσει τον ψυχικό ή συναισθηματικό πόνο σας, ειδικά όταν αυτό γίνεται με την έγκριση του γιατρού σας. Το αίσθημα της κατάθλιψης ή του άγχους δεν είναι ποτέ ευχάριστο και είναι φυσικό να θέλετε να ξεφύγετε από αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αλλά να θυμάστε, τα φάρμακα πρέπει τυπικά να είναι η τελευταία επιλογή σας.

Η ψυχική ασθένεια είναι εξοντωτική. Είναι ένα πολύ ακριβό τίμημα και για τις πιο υγιείς οικογένειες και μπορεί να καταστρέψει μακροχρόνιες φιλίες. Λίγα πράγματα είναι πιο δύσκολα στη ζωή από το να βλέπεις κάποιον που αγαπάς, να χάνει την αίσθηση της χαράς, της ελπίδας, και του σκοπού στη ζωή, και να αναρωτιέσαι αν θα τα βρει ποτέ ξανά. Και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αλλάξεις αυτό, αναρωτώμενος αν θα έρθει ποτέ «πίσω» ο άνθρωπος που αγαπάς.

Συνήθως, η αλλαγή των συνθηκών, είναι αδύνατη. Μπορείτε, ωστόσο, να αλλάξετε την αντίδρασή σας. Εξισορροπείστε τη ζωή σας. Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός σας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με τους άλλους, που χάνουν τον εαυτό τους.

Υπάρχουν φορές που μία φαρμακευτική συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματός σας. Αλλά δεν είναι σαφές αν είναι το φάρμακο που παρέχει οφέλη, ή η απίστευτη δύναμη του μυαλού σας που είναι πεπεισμένο ότι πρόκειται να βοηθηθεί από αυτο.



Ένα «σπασμένο» σώμα μπορεί πολύ πιο εύκολα να φτιαχτεί από ένα σπασμένο μυαλό. Χρειάζεται να διερευνήσετε ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που δεν περιλαμβάνουν μη ασφαλή φάρμακα, και θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:




• Δραματική μείωση κατανάλωσης ζάχαρης (κυρίως φρουκτόζη), δημητριακών, και επεξεργασμένων τροφίμων. (Εκτός του ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και δημητριακά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης μια ποικιλία από πρόσθετα που μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία σας και την ψυχική σας κατάσταση, ειδικά οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη.)


Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι στο σώμα σου


• Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και κεφίρ, για την προώθηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας. Αδιάσειστα στοιχεία μας λένε ότι η υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία, καθώς και η τελευταία μπορεί να είναι συνέπεια μιας ανισορροπίας των εντερικών βακτηρίων.


• Λήψη επαρκούς βιταμίνης Β12. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και επηρεάζει ένα στα τέσσερα άτομα.


• Βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό σας, μέσω της τακτικής έκθεσης στον ήλιο. Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τη διάθεσή σας και την ψυχική υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D είναι μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

• Καταναλώστε άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ο εγκέφαλός τους αποτελείται από 60% λίπος, αλλά δεν είναι ένα οποιοδήποτε λίπος. Είναι DHA, ζωικά ω-3 λιπαρά που, μαζί με την EPA, είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά ωμέγα-3 από τη διατροφή τους. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε υψηλής ποιότητας ωμέγα-3 λιπαρά.


Ο Δρ Stoll, ένας ψυχίατρος του Χάρβαρντ, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην κατάρτιση στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση των ω-3 λιπαρων για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Έγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο που περιγράφει με λεπτομέρειες την εμπειρία του σε αυτόν τον τομέα που ονομάζεται The Omega-3 Connection.

• Αξιολογήστε την πρόσληψη αλατιού. H ανεπάρκεια νατρίου δημιουργεί πραγματικά συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με αυτά της κατάθλιψης. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν χρησιμοποιείτε επεξεργασμένο αλάτι (τακτικό επιτραπέζιο αλάτι). Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό, μη επεξεργασμένο αλάτι, όπως το αλάτι Ιμαλαΐων για παράδειγμα, το οποίο περιέχει πάνω από 80 διαφορετικά ιχνοστοιχεία.

• Επαρκής καθημερινή άσκηση, η οποία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μελέτες για την άσκηση ως θεραπεία για την κατάθλιψη έχουν δείξει ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ βελτίωσης της διάθεσης και της αερόβιας κίνησης. Έτσι, υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή ότι η σύνδεση μυαλού-σώματος είναι πολύ πραγματική, και ότι η διατήρηση της καλής σωματικής υγείας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.


• Κοιμηθείτε επαρκώς. Μπορεί να έχετε το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, αλλά είναι δυνατόν, αν δεν κοιμάστε καλά να γίνετε εύκολα καταθλιπτικοί. Ύπνος και κατάθλιψη είναι τόσο στενά συνδεδεμένα που μία διαταραχή του ύπνου αποτελεί μέρος του ορισμού της συμπτωματολογίας της κατάθλιψης.


Άρθρο του Δρ Μέρκουλα
Μετάφραση: Μωυσής

Στην Έλλάδα, τα κρούσματα κατάθλιψης έχουν πάρει πολύ μεγάλη διάσταση και φαίνεται οτι εν μέσω της κρίσης αυτή η τάση σκαρφαλώνει κατακόρυφα.
Για να μη γινόμαστε λοιπόν εμείς ή οι αγαπημένοι μας πειραματόζωα κανενός, ας ψάξουμε όλες τις εναλλακτικές και φυσικές λύσεις πριν καταλήξουμε στα φάρμακα.

"Με ψυχοφάρμακα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και τα προβλήματά τους οι Έλληνες. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και... δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα περισσότεροι Έλληνες, σε ποσοστό που φτάνει το 30%, καταφεύγουν σε ψυχιάτρους και σε φαρμακευτικές αγωγές σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις, κυρίως για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ψυχοφάρμακα δεν είναι η λύση δηλώνει στο lamiastar.gr o επιστημονικός συνεργάτης του ΟΚΑΝΑ στην Λαμία Στάθης Μπλέτσας."

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη