Η θεραπευτική δύναμη της φλούδας λεμονιού

Αυτό το φρούτο είναι πολύ κοινό σε όλο τον κόσμο και μπορείτε να το βρείτε σε χαμηλή τιμή σχεδόν σε όλα τα σουπερμάρκετ. Πολλοί καταναλωτές πίνουν συχνά χυμό λεμόνι για να επωφεληθούν από τις ιδιότητές του, μπορεί εύκολα να καταναλωθεί ενώ η ξινή του γεύση είναι πραγματικά ευχάριστη όταν συνδυάζεται με άλλες τροφές. Ωστόσο, συχνά δεν γνωρίζουμε τα καταπληκτικά οφέλη της φλούδας του λεμονιού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πετούν τη φλούδα λεμονιού, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι φλούδες λεμονιού περιέχουν 5 με 10 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το χυμό του, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, του ασβεστίου, του μαγνησίου, της βήτα καροτίνης και του καλίου.

Τι οφέλη διαθέτει η φλούδα λεμονιού;
Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που μόλις αναφέραμε, η φλούδα λεμονιού περιέχει πραγματικά ωφέλιμες ουσίες για την υγεία σας, όπως σιτρονέλα και φελλανδρένιο.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, κιτρικό, μηλικό και μυρμηγκικό οξύ, εσπεριδίνη και πηκτίνη.
Η φλούδα περιέχει σαλβεστρόλη Q40 και λιμονένιο, δυο ενεργά συστατικά που δρουν ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, ειδικά του στήθους, του παχέος εντέρου και του δέρματος.
Χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, η φλούδα λεμονιού καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την κακή χοληστερόλη και την υπέρταση.
Περιέχει ασβέστιο και άλλα βασικά μεταλλικά στοιχεία που ενδυναμώνουν τα οστά και βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων όπως της οστεοπόρωσης.
Ο χυμός ή το τσάι από αυτό το μέρος του φρούτου συνιστάται για την καταπολέμηση των αερίων του εντέρου, τον περιορισμό φλεγμονών στην περιοχή της κοιλιάς, τη βελτίωση της πέψης και την εξάλειψη άχρηστων προϊόντων από το σώμα.
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά προστατεύει και αποσυμφορεί το συκώτι, εξαλείφοντας τις τοξίνες και τους ρύπους που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας.
Όπως ο χυμός λεμόνι έτσι και η φλούδα του διαθέτει αλκαλοποιητικές ιδιότητες που συμβάλλουν στη ρύθμιση του pH του σώματος.
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, συνιστάται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη κρυολογημάτων, γρίπης και λοιμώξεων.
Ο χυμός της φλούδας λεμονιού είναι καθαριστικός, αυξάνει το μεταβολισμό και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Συνταγή για χυμό από τη φλούδα λεμονιού
Ο χυμός από τη φλούδα του λεμονιού έχει πραγματικά εύκολη προετοιμασία και θεωρείται ιδανικό ρόφημα για την αναζωογόνηση και τη θρέψη του σώματός σας.

Υλικά

1 βιολογικό λεμόνι με τη φλούδα του
1/2 λίτρο νερό
Παγάκια
Μέλι για γεύση

Προετοιμασία

Πλένετε το λεμόνι και το τοποθετείτε σε ένα μπλέντερ μαζί με το νερό και το μέλι. Αν το προτιμάτε κρύο, μπορείτε να προσθέσετε μερικά παγάκια και να το καταναλώσετε φρέσκο. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ρόφημα με παρόμοια γεύση και εμφάνιση με αυτή της παραδοσιακής λεμονάδας, με ελαφρώς διαφορετική γεύση λόγω της φλούδας.
Άλλοι τρόποι για να επωφεληθείτε από τις φλούδες λεμονιού
Τσάι από φλούδα λεμονιού

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της φλούδας λεμονιού, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα αυτής της απλής συνταγής για να φτιάξετε ένα γευστικό τσάι.

Υλικά
2 βιολογικά λεμόνια
1 λίτρο νερό
Μέλι (προαιρετικά)


Προετοιμασία

Βράζετε τις φλούδες λεμονιού στο νερό για 15 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό από τα δυο λεμόνια. Τέλος προσθέτετε λίγο μέλι ή κάποια άλλη φυσική γλυκαντική ουσία.
Ξύσμα λεμονιού

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και γευστικούς τρόπους για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της φλούδας του λεμονιού είναι να χρησιμοποιείτε το ξύσμα της.

Προετοιμασία

Πλένετε καλά το λεμόνι και το τοποθετείτε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Τέλος το τρίβετε στον τρίφτη. Μπορείτε να προσθέσετε αυτό το ξύσμα στις σαλάτες, στους χυμούς, στα ψάρια, στα κρέατα, στα επιδόρπια ή σε ζεστά ροφήματα.
Σημείωση: Για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις ιδιότητες που διαθέτει η φλούδα λεμονιού, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε βιολογικά λεμόνια, χωρίς φυτοφάρμακα. Αν δεν είστε σίγουροι για την προέλευση των λεμονιών, δοκιμάστε να τα απολυμάνετε μουλιάζοντάς τα σε ίσα μέρη νερό με ίσα μέρη μηλόξυδο για 15 λεπτά. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν ίχνη φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργειά τους.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη