Η έλλειψη δύο βιταμινών συνδέεται με το αυξημένο βάρος

Οι βιταμίνες θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες, όμως νέα επιστημονικά στοιχεία που ήρθαν στο φως καταδεικνύουν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και στη διαχείριση του βάρους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής, Journal of the American College of Nutrition, υπάρχει πιθανώς μια άμεση σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων.



Η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη D μπορεί πιθανώς να συμβάλει στην αύξηση του βάρους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Αναλύοντας στοιχεία που αφορούσαν σε 18.000 Αμερικανούς και κάλυπταν διάστημα 7 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους παχύσαρκους συμμετέχοντες η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών ήταν κατά 5-12% χαμηλότερη σε σύγκριση με άτομα που δεν ξεπερνούσαν το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Σε σύγκριση με τα άτομα με υγιές βάρος, στους παχύσαρκους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε κατά 20% μεγαλύτερη συχνότητα έλλειψης βιταμίνης Α, βιταμίνης C και μαγνησίου. Στην ομάδα των παχύσαρκων ήταν επίσης πιο πιθανό να μην παρατηρηθεί κάλυψη των απαιτούμενων επιπέδων πρόσληψης ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Ε.

Η προφανής εξήγηση για τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος δεν τρέφονται σωστά και γι’ αυτό δεν παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Όμως οι ερευνητές προτείνουν και μια άλλη θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο: Η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει στην εκδήλωση της παχυσαρκίας.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η βιταμίνη Α, συγκεκριμένα, συνδέεται με τη ρύθμιση της λειτουργίας των λιποκυττάρων και των ορμονών που αυτά απελευθερώνουν. Έτσι, η πολύτιμη αυτή βιταμίνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Από την άλλη, η βιταμίνη D παίζει πιθανώς ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει την πείνα αλλά και πόσο λίπος συσσωρεύεται στο σώμα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη