Αντιγηραντικές υπερ-τροφές που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει

Το γήρας είναι μία φυσική διαδικασία, στην οποία προσπαθούμε με κάθε τρόπο να παρέμβουμε. Κι αν ισχύει το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε» πρέπει να ισχύει και ότι η κακή διατροφή επιβαρύνει την υγεία, καθώς και την εμφάνιση. Φυσικά, δεν υπάρχουν τροφές που σβήνουν τις ρυτίδες και ανασηκώνουν τα ζυγωματικά, όμως η υγιεινή διατροφή εν γένει και ορισμένες «υπερ-τροφές» μπορούν να πολεμήσουν τις φλεγμονές, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν το κυκλοφορικό και να παρατείνουν τη μνήμη.

Ο διατροφολόγος Manuel Villacorta προτείνει επτά «υπερ-τροφές», πολλές εκ των οποίων μας είναι εντελώς άγνωστες, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντι-οξειδωτικά, γεμάτες θρεπτικά συστατικά, θαυματουργές για το ανασοποιητικό σύστημα και που τελικά μπορούν να παίξουν αντιγηραντικό ρόλο. Δοκιμάστε τις και... δεν θα χάσετε!


Μάκα





Η μάκα είναι ένα ποώδες φυτό, το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα των Άνδεων στο Περού, και από αυτήν διατίθεται στο εμπόριο η ρίζα της, σε μορφή σκόνης. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι γνωστή για την ευεργετική της επίδραση στην αύξηση της ενέργειας, της αντοχής, της δύναμης και της σεξουαλικής διάθεσης, ενώ είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (ειδικότερα ψευδάργρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και σίδηρο). Επίσης, περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, καθώς και πολυσακχαρίτες. Ιστορικές πηγές λένε ότι η τροφή αυτή προσφερόταν στους στρατιώτες των Ίνκας, πριν από μεγάλες μάχες, για να τονωθεί η ενέργειά τους.

Η σκόνη μάκας διαλύεται σε νερό, χυμούς ή ροφήματα.

Αναζητήστε την σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Pichuberry





Ο Villacorta ανακηρύσσει το pichuberry «υπερ-φρούτο του 2014». Η διατροφική του αξία θεωρείται σπουδαία, ενώ είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνη D που ¾ της κούπας από αυτό το φρούτο καλύπτει το 39% των ημερήσιων διατροφικών σας αναγκών. Ειδικά για τον χειμώνα, λοιπόν, που η ηλιοφάνεια (η βασικότερη πηγή βιταμίνης D) λιγοστεύει, το φρούτο αυτό είναι ό,τι χρειάζεστε. Επιπλέον, το pichuberry περιέχει σπάνιες φωτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχουν φανεί από έρευνες να παρατείνουν την ανάπτυξη όγκων. Τέλος, είναι αντιφλεγμονώδες και πλούσιο σε βιταμίνες.

Το φρούτο αυτό δεν διατίθεται στην Ελλάδα, όμως μπορείτε να το παραγγείλετε συσκευασμένο online, για να το χρησιμοποιήσετε σε γλυκές συνταγές, όπως μαρμελάδες, σως για γλυκά ή κομπόστες.

Αμάρανθος




Πρόκειται για έναν αντιοξειδωτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη σπόρο, ο οποίος μοιάζει πολύ με το κινόα. Αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο αμάρανθος μειώνει την «κακή» χοληστερίνη, προστατεύοντας την καρδιά, ενώ βοηθά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος.



Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι να το ψήσετε σε ένα κατσαρολάκι –αυτό θα αρχίσει να «σκάει» και έτσι θα έχετε ετοιμάσει ένα εξαιρετικό δημητριακό, για να το συνδυάσετε με άλλους καρπούς και να το απολαύσετε με γάλα ή γιαούρτι, για πρωινό.



Θα βρείτε σπόρους αμάρανθου σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Μούρα Camu camu




Τα τροπικά μούρα Camu camu αποτελούν τη νούμερο 1 πηγή βιταμίνης C στον πλανήτη. Για την ακρίβεια, ένα μούρο Camu camu περιέχει 50 φορές τη βιταμίνη C που περιέχεται σε ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την προστασία που παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, πολεμά τις ρυτίδες και αποτρέπει το γλαύκωμα.

Στην Ελλάδα θα βρείτε τα μούρα Camu camu μόνο σε μορφή σκόνης, την οποία μπορείτε να αναμειγνύετε στον χυμό ή το γιαούρτι σας, για πολύ δυναμωτικά σνακ!

Θα βρείτε την σκόνη σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Μωβ πατάτες (ή πατάτες Περού)




Δεν είναι μόνο το έντονο μωβ χρώμα τους που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι το γεγονός ότι περιέχουν έως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά (συγκεκριμένα τις ανθοκυανίνες) από τις κανονικές πατάτες. Μάλιστα, έχουν το σπάνιο πλεονέκτημα να διατηρούν τις θρεπτικές ιδιότητές τους ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Σύμφωνα με τον Villacorta το λαχανικό αυτό βοηθά στον έλεγχο του κυκλοφορικού και καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης.

Οι πατάτες αυτές μαγειρεύονται όπως όλες οι υπόλοιπες, ενώ χάρη στην αμυλώδη υφή τους (και τη γεύση τους που θυμίζει λίγο κάστανο) συνιστώνται για πουρέ.

Αναζητήστε τις σε λαϊκές ή μανάβικα με βιολογικά τρόφιμα.

Sacha inchi




Κάποιοι αποκαλούν τους καρπούς Sacha inchi «φιστίκια των Ίνκας». Προέρχονται από δέντρα, τα οποία δίνουν καρπούς σε σχήμα αστεριού, πράσινους στην αρχή και καφετί στη συνέχεια, αφού κοπούν. Ο κάθε καρπός περιέχει 6 λοβούς, όπου περιέχονται οι σπόροι, οι οποίοι αφού αποξηρανθούν καταναλώνονται. Ωστόσο, πιο διαδεδομένο από τους σπόρους είναι το έλαιο Sacha inchi, το οποίο -όπως και οι καρποί- είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά σε σαλάτες. Για την ακρίβεια, το Sacha inchi έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 από κάθε άλλη τροφή στον πλανήτη.

Θα βρείτε τόσο τους σπόρους Sacha inchi όσο και το λάδι του καρπού σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Γλυκοπατάτες




Το λαχανικό αυτό το γνωρίζετε και πιθανώς το έχετε ήδη εντάξει στο διατροφολόγιό σας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα του προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα του λαχανικού σε βήτα-καροτίνη, η οποία προφυλάσσει την υγεία των ματιών και προστατεύει από οξειδωτικές βλάβες. Συνδέεται, επίσης, με την αποτροπή διάφορων μορφών καρκίνου αλλά και καρδιοπαθειών, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος στους άνδρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τις γλυκοπατάτες είναι στα μαγειρευτά φαγητά κατσαρόλας ή ψητές στον φούρνο.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη