ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ,,,ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ


1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κάποιο τύπο καρκίνου μόλις τον περασμένο χρόνο, ίσως ήρθε η ώρα να δούμε τι είναι στα τρόφιμά μας και τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο τεράστιο αριθμό των νέων ασθενών με καρκίνο. Εδώ είναι μια λίστα των κορυφαίων 16 τροφές που πιθανότατα καταναλώνετε κάθε μέρα που μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες ή είναι ύποπτο για πρόκληση καρκίνου.

16 Τροφές που προκαλούν καρκίνο, που πιθανότατα τρώνε κάθε μέρα

Πιθανά να μην αναρωτιέσαι κάθε μέρα αν τα τρόφιμα που καταναλώνεις περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Το θέμα όμως είναι ότι με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό καρκινοπαθών κάθε χρόνο, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τι περιέχουν τα τρόφιμά μας που θα μπορεί να προκαλούν καρκίνο. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα κορυφαία τρόφιμα που πιθανότατα καταναλώνεις κάθε μέρα και μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες ή είναι ύποπτα για την πρόκληση καρκίνου.


1. Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων
Αυτή η μικρή σακούλα ποπ κορν είναι τόσο βολική, που δεν σκέφτεσαι ούτε για ένα λεπτό ότι μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σου. Απλά, την βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων και σε ένα λεπτό απολαμβάνεις ποπ κορν. Κατ’ αρχάς, ας μιλήσουμε για την ίδια τη σακούλα. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το εσωτερικό στις συμβατικές σακούλες ποπ κορν φούρνου μικροκυμάτων είναι επενδεδυμένο με μια χημική ουσία που ονομάζεται υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Αυτό είναι μια τοξίνη που επίσης βρίσκεται στα σκεύη από τεφλόν. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του University of California, το PFOA συνδέεται με τη στειρότητα στις γυναίκες. Πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους δείχνουν ότι η έκθεση στο PFOA αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του παγκρέατος και των όρχεων. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την εν λόγω ουσία και τις παραπάνω αναφερθείσες μελέτες στο cancer.org.

Τώρα ας μιλήσουμε για το περιεχόμενο. Παρά το γεγονός ότι κάθε παραγωγός χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικά συστατικά, οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν σογιέλαιο – που είναι ένας γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός (genetically modified organism ή GMO) – καθώς και διάφορα συντηρητικά όπως propyl gallate, μια χημική ουσία που προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και φαγούρα στο δέρμα. Φυσικά δεν λένε ότι χρησιμοποιούν σπόρους καλαμποκιού με GMO επειδή δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούν καλαμπόκι με GMO, σίγουρα δεν χρησιμοποιούν βιολογικό καλαμπόκι! Επίσης, στο ποπ-κορν βάζουν μια χημική ουσία που ονομάζεται διακετύλιο. Μια εταιρεία παραγωγής ποπ κορν που χρησιμοποιούσε αυτήν την ουσία διέκοψε την χρήση της επειδή προκαλούσε πνευμονοπάθειες στους εργαζομένους του εργοστασίου της.

2. Αναψυκτικά ποτά
Ίσως ξέρεις για την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Nutrition και διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από ένα αναψυκτικά ποτά την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια από τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά ποτά. Τα αναψυκτικά ποτά είναι φορτωμένα με ζάχαρη, και επομένως είναι πηγή περιττών θερμίδων που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία. Πίνοντας μεγάλες ποσότητες από αυτή τη ζάχαρη που πέπτεται πολύ γρήγορα, κάνει τη ζάχαρη στο αίμα σου να ανεβαίνει απότομα και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα αναψυκτικά ποτά είναι συχνά η πρωταρχική αιτία για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή της πάθησης όπου το περιεχόμενο του στομάχου διαρρέει στον οισοφάγο προκαλώντας όχι μόνο πόνο αλλά και έγκαυμα του οισοφάγου από τα οξέα του στομάχου.

Αν και τα αναψυκτικά δεν ευθύνονται άμεσα για τα έλκη, είναι γνωστό ότι τα ερεθίζουν με αποτέλεσμα τα άτομα που υποφέρουν από έλκη να αισθάνονται περισσότερο πόνο. Επίσης, τα αναψυκτικά περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες και χημικές ουσίες τροφίμων, όπως τα παράγωγα 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-MI). Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που τα αναψυκτικά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο.

3. Ντομάτες σε κονσέρβες
Στην πραγματικότητα, όλα τα τρόφιμα σε μεταλλικές κονσέρβες είναι επικίνδυνα λόγω τον ουσιών που χρησιμοποιούνται για την επένδυση του εσωτερικού τις κονσέρβας. Η επένδυση στις κονσέρβες όλων σχεδόν των κονσερβοποιημένων τροφίμων αποτελείται από μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α ή BPA. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2013 στο Proceeding of the National Academy of Sciences, έδειξε ότι το BPA επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια λειτουργούν στο εσωτερικό του εγκεφάλου των αρουραίων.

Σε σχέση με τα άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι ντομάτες σε κονσέρβες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Λόγω της αυξημένης οξύτητάς τους, το BPA μπορεί να διαρρεύσει από την επένδυση μέσα στις ντομάτες. Το επίπεδο του BPA στις ντομάτες μπορεί να είναι τόσο υψηλό, που θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά αν θα πρέπει να επιτρέπεις την κατανάλωσή τους από παιδιά. Δεν υπάρχουν κανόνες για την επισήμανση του BPA στις ετικέτες συστατικών των τροφίμων. Έτσι, επειδή δεν αναφέρεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στην κονσέρβα που αγοράζεις. Για να είσαι απόλυτα ασφαλής, απόφευγε τις κονσέρβες με μεταλλικές συσκευασίες. Μαγείρευε με φρέσκα υλικά ή αγόραζε προϊόντα σε γυάλινες συσκευασίες.


4. Επεξεργασμένα κρέατα
Τι ακριβώς είναι τα επεξεργασμένα κρέατα; Πρόκειται για μια μεγάλη λίστα που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται στα λουκάνικα, χοτ-ντογκ, μπέικον, και τα περισσότερα αλλαντικά όπως το σαλάμι, η μορταντέλα, κλπ. Για να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, όλα αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και συντηρητικά, όπως τα νιτρικά άλατα που είναι αποδεδειγμένες καρκινογόνες ουσίες.

Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of BMC Medicine διαπίστωσαν ότι τα υπερβολικά άλατα και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των επεξεργασμένων κρεάτων είναι επιβλαβή για την υγεία σου. Η μελέτη έδειξε ότι 1 στα 17 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη έχασε τη ζωή του και, μέσα σε 12 χρόνια, τα άτομα που έτρωγαν 160 γραμμάρια ή περισσότερο από επεξεργασμένα κρέατα την ημέρα παρουσίασαν 44% περισσότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν 20 γραμμάρια ή λιγότερο. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν άτομα από 10 ευρωπαϊκές χώρες και συνεχίστηκε για περίπου 13 χρόνια.


5. Σολομός ιχθυοτροφείου
Αν και τα ψάρια θεωρούνται σαν ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγεις το σολομό ιχθυοτροφείου. Αυτά τα ψάρια τρέφονται με αφύσικες τροφές και είναι μολυσμένα με χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Ζουν κάτω από πολύ συνωστισμένες συνθήκες με αποτέλεσμα αυτά τα ψάρια να έχουν 30 φορές περισσότερες ψείρες της θάλασσας από τον άγριο σολομό. Επειδή οι σολομοί ιχθυοτροφείου τρέφονται με ως επί το πλείστον ακαθαρσίες από κοτόπουλα, στη διατροφή τους προστίθενται χημικές ουσίες για να κάνει το κρέας τους κοκκινωπό ροζ, όπως οι φυσικοί σολομοί.

Επίσης, λόγω της διατροφής τους, οι σολομοί ιχθυοτροφείου έχουν λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από όσα νομίζεις ότι παίρνεις όταν καταναλώνεις αυτά τα ψάρια. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει υψηλά επίπεδα από πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), υδράργυρο και διοξίνες που προκαλούν καρκίνο. Απόφευγε το σολομό ιχθυοτροφείου. Αγόραζε κονσέρβες ή αναζήτα φρέσκο άγριο σολομό.


6. Πατατάκια
Τα πατατάκια μπορεί να είναι ένα φθηνό, γευστικό και γρήγορο σνακ, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο σώμα σου μπορεί να υπερτερούν της μικρής ικανοποίησης που απολαμβάνεις από αυτές τις τραγανές λιχουδιές. Τα πατατάκια περιέχουν πάρα πολύ λίπος και θερμίδες, που σίγουρα προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, είναι πλούσια σε trans λιπαρά που ανεβάζουν τη χοληστερίνη και περιέχουν πολύ αλάτι που μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, τα πατατάκια περιέχουν τεχνητές γεύσεις, πολλά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Για να γίνουν τραγανά, τα πατατάκια τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που προκαλεί την παραγωγή μιας ουσίας που λέγεται ακρυλαμίδη, ένα γνωστό καρκινογόνο που επίσης βρίσκεται στα τσιγάρα.

Σίγουρα είναι δύσκολο να αρνείσαι στα παιδιά σου όταν σου ζητούν να τους αγοράσεις πατατάκια. Σαν μια έξυπνη εναλλακτική λύση, αγόραζέ τους φουρνιστά πατατάκια που έχουν λιγότερο λίπος και θερμίδες. Επίσης, το ποπ κορν που είναι φτιαγμένο στον αέρα και τα μπρέτσελ από αλεύρι ολικής αλέσεως είναι άλλες εναλλακτικές και πιο υγιεινές λύσεις.


7. Υδρογονωμένα έλαια
Ας ξεκινήσουμε από το σημείο ότι όλα τα υδρογονωμένα έλαια είναι φυτικά έλαια. Τα φυτικά έλαια δεν μπορούν να αφαιρεθούν από την πηγή τους με φυσικό τρόπο, όπως για παράδειγμα το βούτυρο. Τα φυτικά έλαια αφαιρούνται με χημικούς τρόπους και στη συνέχεια επεξεργάζονται για να είναι περισσότερο αποδεκτά από τους καταναλωτές. Πολύ συχνά προστίθενται αρώματα και χρώματα για να είναι πιο ελκυστικά. Όλα τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να προξενήσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, και αύξηση διαφόρων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του καρκίνου του δέρματος. Χρειάζεσαι μια καλή ισορροπία μεταξύ των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών. Προσπάθησε να καταναλώνεις άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά κάθε μέρα. Μπορείς να το κάνεις παίρνοντας συμπληρώματα ή καταναλώνοντας κρέατα από ζώα ελεύθερης βοσκής και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.

Τα υδρογονωμένα έλαια χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση επεξεργασμένων τροφίμων και για να φαίνονται ελκυστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα υδρογονωμένα έλαια επηρεάζουν τη δομή και ευελιξία των μεμβρανών των κυττάρων, το οποίο συνδέεται με τον καρκίνο.

8. Τροφές που είναι πολύ αλμυρές, τουρσί ή καπνιστές
Κάποιες τροφές επεξεργάζονται με νιτρικά άλατα ή νιτρώδη άλατα που ενεργούν ως συντηρητικά και δίνουν χρώμα στο κρέας. Αν και τα νιτρικά άλατα από μόνα τους δεν προκαλούν καρκίνο, κάτω από ορισμένες συνθήκες αυτές οι χημικές ουσίες αλλάζουν όταν είναι μέσα στο σώμα σε Ν-νιτρωδο σύνθετα που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Το κάπνισμα τροφίμων όπως το κρέας και οι ξηροί καρποί κάνει αυτά τα τρόφιμα να απορροφούν σημαντικές ποσότητες πίσσας από τον καπνό. Η πίσσα είναι ένα γνωστό καρκινογόνο. Κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το σαλάμι είναι υψηλά σε λιπαρά και αλάτι. Τα τρόφιμα τουρσί περιέχουν επίσης πολύ αλάτι. Υπάρχουν εκτενή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αυτών των ειδών των τροφίμων αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του στομάχου. Τα ποσοστά του καρκίνου του στομάχου είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέρη όπως η Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή διατροφή συμπεριλαμβάνει πολλά τρόφιμα που είναι πολύ αλατισμένα ή καπνιστά.

9. Αλκοόλ
Μια μελέτη στις Η.Π.Α. που παρακολούθησε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής πάνω από 200.000 γυναικών για σχεδόν 14 χρόνια βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση και έπιναν ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα είχαν σχεδόν 30% αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

Η χρήση αλκοόλ είναι η δεύτερη κύρια αιτία για την πρόκληση καρκίνου, ακριβώς μετά το κάπνισμα. Ενώ μία χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην υγεία (όπως να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες), η υπερβολική κατανάλωσή του είναι γνωστό ότι προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια και αιφνίδιο θάνατο. Το 2007, επιστήμονες που εργάζονταν στο International Agency for Research on Cancer του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέτασαν τα αποτελέσματα 27 διαφορετικών μελετών σχετικά με την σχέση μεταξύ του καρκίνου και της χρήσης αλκοόλ. Βρήκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να δηλώσουν ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα, οισοφάγο, ήπαρ, παχύ έντερο, στόμα, πρωκτό και μαστούς.

10. Λευκά άλευρα υψηλής επεξεργασίας
Τα περισσότερα άτομα γνωρίζουν ήδη ότι το λευκό αλεύρι δεν είναι ένα καλό, αλλά πιθανότατα δεν έχουν συναίσθηση του πόσο πραγματικά είναι κακό για την υγεία τους. Το ραφινάρισμα του σιταριού καταστρέφει τις φυσικές θρεπτικές του ουσίες. Οι μύλοι δεν περιμένουν πια το αλεύρι να λευκάνει με φυσικές διαδικασίες, αλλά το λευκαίνουν τεχνητά χρησιμοποιώντας ένα χημικό που ονομάζεται αέρια χλωρίνη. Η αέρια χλωρίνη δεν είναι ασφαλής και όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

Το άσπρο αλεύρι κρύβεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και γι’ αυτό αυξάνει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, πράγμα το οποίο μπορεί να είναι μια άμεση αιτία για πρόκληση διαβήτη. Επίσης, θεωρείται ότι εξαπλώνει τα καρκινικά κύτταρα επειδή τα τρέφει άμεσα. Οι καρκινικοί όγκοι τρέφονται κυρίως από τα σάκχαρα στο αίμα. Αποφεύγοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών, όπως το λευκό αλεύρι, μπορείς να αποφύγεις ή τουλάχιστον να λιμοκτονήσεις τους καρκινικούς όγκους.


11. Επεξεργασμένες ζάχαρες
Είναι γνωστό ότι οι επεξεργασμένες ζάχαρες ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και ότι είναι η προτιμότερη τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, προωθώντας έτσι την ανάπτυξή τους. Το 1931, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι οι όγκοι και οι διάφοροι καρκίνοι καταναλώνουν σάκχαρα για να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν. Για να πολλαπλασιάζονται, τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται ότι προτιμούν να τρέφονται με πλούσια σε φρουκτόζη γλυκαντικά – όπως το υψηλό σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού (HFCS), επειδή μεταβολίζονται γρήγορα και εύκολα. Εξαιρετικά δημοφιλή τρόφιμα – όπως κέικ, πίτες, μπισκότα, αναψυκτικά, χυμοί, σάλτσες, δημητριακά, και πολλά άλλα – είναι φορτωμένα με επεξεργασμένες ζάχαρες και ιδίως σιρόπι καλαμποκιού. Αυτό βοηθά στην εξήγηση του γιατί τα ποσοστά του καρκίνου αυξάνονται στις ημέρες μας.


12. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Τα πιο πολλά άτομα χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για να χάσουν βάρος ή επειδή είναι διαβητικά και πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη. Όμως, υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά τεχνητές γλυκαντικές ουσίες – όπως αναψυκτικά και γλυκαντικές ουσίες στον καφέ τους, στην πραγματικότητα βάζουν βάρος. Επίσης, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες βοηθούν ελάχιστα ή καθόλου τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Στην πραγματικότητα, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο στα διαβητικά άτομα να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους και επιδεινώνει κάποιες καταστάσεις που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως ο καταρράκτης και η γαστροπάρεση. Έχει βρεθεί ότι η ασπαρτάμη μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, που μερικά άτομα θεωρούν κατά λάθος ότι είναι αντίδραση στην ινσουλίνη.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αναστέλλουν την ικανότητα του σώματος να παρακολουθεί την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων και κάνουν το σώμα σου να λιγουρεύεται ακόμα περισσότερα γλυκά. Και έχουμε ήδη εξηγήσει παραπάνω πώς οι επεξεργασμένες ζάχαρες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις ότι οι χημικές ουσίες που συνθέτουν τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, και ιδιαίτερα την ασπαρτάμη, διασπώνται μέσα στο σώμα σε μια θανάσιμη τοξίνη που ονομάζεται DKP. Όταν το στομάχι σου επεξεργάζεται αυτήν την τοξίνη, παράγει με τη σειρά του χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, και ιδιαίτερα όγκους στον εγκέφαλο.

13. Οτιδήποτε “diet”
Τα τρόφιμα “diet” – όπως τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα προ-συσκευασμένα τρόφιμα που φέρουν τις ονομασίες “diet” ή “χαμηλά λιπαρά” και τα αναψυκτικά light – περιέχουν γενικά ασπαρτάμη, μία χημική, τεχνητή γλυκαντική ουσία για την οποία μιλήσαμε αναλυτικά παραπάνω. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι η ασπαρτάμη προκαλεί πολυάριθμες παθήσεις και ασθένειες όπως καρκίνους, γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα στην καρδιά.

Όλα τα τρόφιμα “diet,” για να είναι γευστικά, είναι χημικώς κατεργασμένα και περιέχουν σούπερ επεξεργασμένα συστατικά, υπερβολικές ποσότητες νατρίου, και τεχνητά χρώματα και γεύσεις. Μην ξεχνάς ποτέ, ότι οτιδήποτε τεχνητό δεν είναι πραγματικό τρόφιμο! Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα πρόσθετα μπορεί για μερικούς ανθρώπους να είναι εθιστικά, επειδή τρέφουν το τμήμα του εγκεφάλου που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά παρόμοια με την κοκαΐνη!


14. Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί
Οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί (genetically modified organisms ή GMOs) είναι τρόφιμα που έχουν τροποποιηθεί με χημικές ουσίες ή καλλιεργούνται με χημικές ουσίες. Σε μια μελέτη που έγινε στο Rowett Institute της Σκωτίας, ποντίκια ταΐστηκαν με GMO τρόφιμα, και ειδικά πατάτες. Όλα τα ποντίκια εμφάνισαν προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων και υπανάπτυκτα μυαλά και συκώτια, στις πρώτες κιόλας 10 μέρες της μελέτης.

Δυστυχώς, πολλά σιτηρά (συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας) καλλιεργούνται με GMO. Τα GMO δεν αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Raw Beef Roast with Fat Isolated on White
Raw Beef Roast with Fat Isolated on White
15. Κόκκινο κρέας
Εάν σου αρέσουν οι μοσχαρίσιες μπριζόλες, μην ανησυχείς. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας είναι στην πραγματικότητα καλό για τη διατροφή σου, αν καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες και όχι πολύ συχνά. Το βοδινό κρέας που προέρχεται από ζώα ελεύθερης βοσκής περιέχει συζευγμένο λινελαϊκό οξύ που πραγματικά καταπολεμά ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία από μια μελέτη που διήρκεσε 10 χρονιά, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάθε μέρα – ακόμη και ενός μικρού ποσού όπως ένα μπιφτέκι – αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στους άνδρες κατά 22% και στις γυναίκες κατά 20%. Μια ξεχωριστή μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Το κόκκινο κρέας φαίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. παρακολούθησε σχεδόν 150.000 άτομα ηλικίας από 50 έως 74 ετών. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξησε σημαντικά το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη πλευρά, η μακροχρόνια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών είχε προστατευτικά αποτελέσματα. Μπορείς λοιπόν να απολαμβάνεις μια μοσχαρίσια μπριζόλα, απλά όχι κάθε βράδυ, και ίσως όχι κάθε εβδομάδα. Βεβαιώσου επίσης ότι αγοράζεις κρέας που προέρχεται από ζώα ελεύθερης βοσκής.


16. Μη οικολογικά φρούτα
Πολλά από τα μη οικολογικά φρούτα και λαχανικά είναι μολυσμένα από κάποια πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα όπως ατραζίνη, thiodicarb, και οργανοφωσφορικά, καθώς και ορμόνες και λιπάσματα που περιέχουν πολύ άζωτο. Τα μήλα είναι πιθανώς η χειρότερη περίπτωση, όπου τα φυτοφάρμακα εμφανίστηκαν σε πάνω από 98% από τα δείγματα που ελέχθηκαν. Άλλα φρούτα που είχαν σε ποσοστό 90% κατάλοιπα από φυτοφάρμακα συμπεριλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τα σταφύλια. Το πλύσιμο των φρούτων δεν απομακρύνει το 100% των κατάλοιπων. Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά χημικά για τους ανθρώπους, όπως είναι και για τα έντομα που έχουν στόχο να σκοτώσουν.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη