15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!



Γνωρίζατε ότι ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη σπιρουλίνα ως την καλύτερη τροφή του μέλλοντος; 
Δεν είναι άξιο απορίας.

Η σπιρουλίνα είναι μία από τις πιο ισχυρές, πιο συμπυκνωμένες και πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές. Όπως και οι περισσότερες υπερτροφές, αποτελεί ταυτόχρονα τροφή και φάρμακο.Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας, η σπιρουλίνα έχει τη δύναμη να μας δώσει τα πιο θρεπτικά συστατικά, υγεία και ενέργεια, καθώς και ελάχιστες θερμίδες χωρίς να περιέχει τρανς λιπαρά οξέα. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει αποτελεσματικά να αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος, καθώς και την ιδανική διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες.

Αν και η νέα επιστημονική έρευνα και οι συζητήσεις σχετικά με τη σπιρουλίνα παρουσιάζουν αύξηση αυτές τις μέρες, ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις υπερτροφές εξετάζονται ακόμα. Παρακάτω περιγράφονται κάποια που ίσως δεν γνωρίζετε:

1. Η σπιρουλίνα ανήκει στο βασίλειο των βακτηρίων κι όχι στο βασίλειο των φυτών
Αν και είναι ευρέως γνωστά ως μπλε-πράσινα φύκια, στην πραγματικότητα είναι κυανοβακτήρια (δηλαδή μπλε βακτήρια).

2. Υπάρχουν 35 ποικιλίες σπιρουλίνας και ορισμένες από αυτές είναι ανώτερες από άλλες
Για παράδειγμα, η Spirulna platensis είναι ανώτερη από τη Spirulina maxima όσον αφορά την περιεκτικότητα λιπιδίων και περιέχει πολύ λιγότερο παλμιτικό οξύ (κορεσμένο) και γ-λινολενικό οξύ (βασικό).

3. Οι κάτοικοι του Μεξικού στην Κεντρική Αμερική και της λίμνης Τσαντ στην Αφρική απολαμβάνουν τα οφέλη της σπιρουλίνας εδώ και πολλά χρόνια

Οι Αζτέκοι την αποκαλούσαν «tecuitlatl» και τη χρησιμοποιούσαν για περίπου 5.000 χρόνια. Η φυλή Κανεμπού την αποκαλούσαν «dihe» και την χρησιμοποίησαν για πάνω από 1.000 χρόνια.

4. Η σπιρουλίνα μπορεί να επιβιώσει ακόμα και στις πιο ακραίες θερμοκρασίες

Είτε παραμείνει στην κατάψυξη, στο ψυγείο, αφεθεί στον πάγκο είτε υποστεί τη διαδικασία της επεξεργασίας, θα διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά της.

5. Η σπιρουλίνα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών (ξηρό βάρος) από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο

Ανάλογα με την ποικιλία, περιέχει ποσοστό πρωτεϊνών 65-71% ενώ το αλεύρι σόγιας περιέχει μόνο 35% ακατέργαστη πρωτεΐνη.

6. Η σπιρουλίνα αποτελεί μια πλήρη πηγή πρωτεϊνών

Περιέχει και τα 8 απαραίτητα αμινοξέα και 18 αμινοξέα συνολικά.

7. Στη σπιρουλίνα η πεπτικότητα των πρωτεϊνών της είναι υψηλή σε σύγκριση με την καζεΐνη στο γάλα

Δεν διαθέτει κυτταρικά τοιχώματα, γεγονός που καθιστά τις πρωτεΐνες της εύπεπτες κατά 83-90% στην αποξηραμένη σπιρουλίνα, σε σύγκριση με το ποσοστό του 95,1% που ισχύει για την καζεΐνη.

8. Η περιεκτικότητά της σε σίδηρο είναι μεγαλύτερη από το ωμό σπανάκι και τα ολόκληρα δημητριακά ενώ είναι ισοδύναμη με αυτή του κόκκινου κρέατος

Ανάλογα με την ποικιλία, είναι 25-50 φορές πιο πούσια σε σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 2 φορές πιο πλούσια από τα τρόφιμα που διαθέτουν τον περισσότερο σίδηρο – τα ολόκληρα δημητριακά.

9. Η σπιρουλίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης Β-12 υπερβαίνοντας τον πλησιέστερο αντίπαλό του, δηλαδή το ωμό βοδινό συκώτι

Είναι 2 έως 6 φορές πιο πλούσια σε βιταμίνη Β12.

10. Οι αθλητές ανακάλυψαν ότι διέθεταν μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη όταν κατανάλωναν σπιρουλίνα
(Συνιστώμενη δόση για αθλητές: 30+ γραμμάρια / καθημερινά).

11. Η περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε βήτα-καροτίνη είναι πολύ υψηλότερη από αυτή των καρότων

Είναι 10 φορές πιο ωφέλιμη από τα καρότα και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όρασή σας.

12. Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια πηγή ενός οξέος που ονομάζεται γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA) και είναι το πιο ωφέλιμο μετά από το ανθρώπινο γάλα. Επίσης, περιέχει ορισμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται ελάχιστα (έλαιο νυχτολούλουδου, έλαιο μπουράντζας, έλαιο σπόρων φραγκοστάφυλου και έλαιο κάνναβης)

Το γάμμα-λινολενικό οξύ είναι υπεύθυνο για τη μείωση της φλεγμονής.

13. Η σπιρουλίνα όταν απλώνεται στο δέρμα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία

Χάρη στην μπλε χρωστική ουσία της, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό αντηλιακό προσθέτοντας σπιρουλίνα σε ένα απλό μείγμα με βιολογικό έλαιο καρύδας αναλογίας 50/50, αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

14. Στην παραγωγή πρωτεϊνών από τη σπιρουλίνα χρησιμοποιείται μόνο το 2% του νερού που απαιτείται για την παραγωγή πρωτεϊνών από το βόειο κρέας.

Αν κάνετε τη σύγκριση σκεφτείτε ότι όταν κάνετε ντους χρησιμοποιείτε 7,5 λίτρα ανά λεπτό, θα πρέπει να σταματήσετε να κάνετε ντους για έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να αναπληρώσετε το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτεϊνών από το βόειο κρέας. Η σπιρουλίνα από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί νερό μόνο για ένα λεπτό. Συνεπώς πρόκειται για μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον τροφή.

15. Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα ισχυρό τονωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και προστατεύει από τον ιό HIV.

Αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων Τ, των μακροφάγων, των κυττάρων Β και των κυττάρων που αποτελούν τους φυσικούς εξολοθρευτές των καρκινικών κυττάρων.

Είστε έτοιμοι να αλλάξετε δραστικά την υγεία σας;

Η σπιρουλίνα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να αποτοξινώσει και να αλκαλοποιήσει τον οργανισμό σας κι ακόμα να ενισχύσει τη σεξουαλικότητά σας.

Η σπιρουλίνα μπορεί να σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά και πολύ περισσότερα.

Έτσι, φροντίστε να τη συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας σε smoothies, πασπαλίστε τη σε σαλάτες ή προσθέστε τη σε σπιτικές μπάρες πρωτεΐνης και χαρείτε τον καινούριο σας σούπερ εαυτό.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη