ΜΕΡΕΝΤΑ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΙ

Συννεφιά, κρύο, βροχή…Καιρός για κάτι σοκολατένιο! Ή μήπως… χαρουπένιο;

Όπως σας υποσχέθηκα, σήμερα φτιάξαμε Χαρουπέλα, δηλαδή τη δική μας υγιεινή εκδοχή της Nutellomerenda! Έχετε διαβάσει τα συστατικά της; Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εταιριών να μας πείσουν ότι είναι γεμάάάτες γάλα, φουντούκια και κακάο, και κατά συνέπεια υγιεινές και δυναμωτικές, η αλήθεια είναι ότι τα βασικά τους συστατικά είναι δύο: ζάχαρη (55%) και φυτικά έλαια (30%) (δηλαδή φοινικέλαιο, από τα χειρότερα σε ποιότητα λάδια). Σύνολο 85%. Τα φουντούκια, το κακάο και τα υπόλοιπα συστατικά μόνο το 15%.



Αν αντικαταστήσουμε τα φυτικά έλαια με θρεπτικά και δυναμωτικά ῾῾βουτυράκια῾῾από ξηρούς καρπούς και τους τόνους ζάχαρη με λίγο μέλι, έχουμε ήδη αναβαθμίσει τη θρεπτική της αξία: οι ξηροί καρποί μας δίνουν πρωτεϊνες και ωφέλιμα λίπη αντί κενών θερμίδων από τη συμβατική εκδοχή. Το κακάο το αντικαθιστούμε από χαρουπάλευρο (για το πως φτιάχνεις χαρουπάλευρο διαβάστε εδώ) για την παιδική version, να γλιτώσουμε την καφεϊνη και … την υπερένταση! Αλλά οι παρακάτω συνταγές γίνονται και με κακάο, στην ίδια αναλογία -το κακάο άλλωστε είναι και αυτό μια σούπερ τροφή! (για τα οφέλη του χαρουπιού διαβάστε εδώ)



Δοκιμάσαμε δύο συνταγές για σπιτική Χαρουπella με διαφορετικές γεύσεις και υφές, για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις θα σας αποζημιώσει. Είναι ακόμα πιο νόστιμες την επόμενη ημέρα – αν μείνουν!

Συνταγή Α:



1/2 κούπα ταχίνι
2 κ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο (ή φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
4 κ.σούπας μέλι διαλυμένο σε 1/3 κούπας χλιαρό νερό
3-4 κ.σούπας χαρουπάλευρο
80γρ. αλεσμένα καβουρδισμένα φουντούκια (καβουρδίστε τα στο φούρνο ή στο τηγάνι, αφαιρέστε τα φλούδια & αλέστε τα)

Πώς το φτιάχνουμε:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Αν το μίγμα μας είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε σίγα σιγά λίγο ακόμα νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αν το παρακάναμε με το νερό και είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα χαρουπάλευρο.

Tip: Αν θέλουμε να πετύχουμε απολύτως λεία υφή θα χρειαστούμε ένα σούπερ μπλέντερ, επαγγελματικού τύπου. Με το μούλτι δυστυχώς δεν το έχω πετύχει ποτέ – θα είναι λίγο πιο.. τραγανή! Επίσης διαλέξτε ένα μέλι απαλό, όχι θυμαρίσιο αν δεν θέλετε να νιώθετε έντονα τη γέυση του μελιού. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ταχίνι με άλλο βούτυρο ξηρών καρπών και το μέλι με maple syrup, πετιμέζι ή και χαρουπόμελο. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.

Συνταγή Β:


1/2 κούπα αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο (θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών)
2 μεγάλες κ. σούπας λάδι καρύδας
2-3 κ. σούπας μέλι ή maple syrup
4 κ.σούπας χαρουπάλευρο
1/2 λοβός βανίλιας (τα σποράκια του)
μια πρέζα αλάτι

Πώς το φτιάχνουμε:

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας να ανακατευτούν καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί ώσπου να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη