Καρκίνος μαστού: Το φρούτο που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ένα από τα κύρια αίτια θνησιμότητας από καρκίνο στο γυναικείο φύλο.

Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία με το 80% των περιπτώσεων να αφορά γυναίκες άνω των 50 ετών.
Το θετικό είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο ιάσιμες μορφές καρκίνου. Υπολογίζεται ότι το 97% των γυναικών στις οποίες διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει εξαπλωθεί, εξακολουθούν να ζουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που διήρκεσε 18 χρόνια και συμπεριέλαβε 93.000 γυναίκες, μια διατροφή πλούσια σε φράουλες προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, την αρτηριοσκλήρυνση και την υψηλή χοληστερίνη.
Η έρευνα έγινε σε ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους στον μαστό και έδειξε ότι μετά από 5 εβδομάδες που τα τάιζαν με φράουλες δεν έδειχναν σημάδια εξάπλωσης της νόσου.
Τα ποντίκια έτρωγαν 15 φράουλες την ημέρα, δηλαδή το 15% της ημερήσιας διατροφής τους και δεν είχαν καμία εξέλιξη στους καρκινικούς τους όγκους, ενώ σε κάποια οι όγκοι είχαν συρρικνωθεί.
Τα οφέλη που έχουν οι φράουλες για την υγεία πιστεύεται ότι οφείλονται στις φαινολικές ενώσεις που περιέχουν, οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Το εκχύλισμα φράουλας μείωσε την έκφραση αρκετών γονιδίων που εμπλέκονται στις διεργασίες μετάστασης και διέγειρε την έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν τη μετάσταση στους λεμφαδένες των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη θετική επίδραση που έχουν οι φράουλες στην υγεία μας. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν επίσης στο να διατηρούνται οι αρτηρίες υγιείς και η χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ
Καρκίνος μαστού: Το φρούτο που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων Καρκίνος μαστού: Το φρούτο που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων Reviewed by D. Papadopoulos on 9:52:00 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.