Οι ευεργετικές ιδιότητες του κύμινου

Το κύμινο είναι ο αποξηραμένος σπόρος του φυτού Κούμινον το κύμινον (Cuminum cyminum), μέλους της οικογένειας του μαϊντανού.
Το φυτό κύμινο φτάνει σε ύψος τα 30-50 εκ. και συλλέγεται με το χέρι. Είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό, με ένα λεπτό λείο διακλαδισμένο στέλεχος, το οποίο είναι 20-30 εκ. ψηλό και έχει διάμετρο 3-5 εκ..
Τα άνθη είναι μικρά, λευκά ή ροζ και φέρονται σε σκιάδια. Κάθε σκιάδιο έχει πέντε έως επτά δευτερεύοντα σκιάδια. Ο καρπός είναι ένα πλευρικό ατρακτοειδές ή ωοειδές αχαίνιο, μήκους 4-5 χιλ., που περιέχει δύο μερικάρπια με ένα μόνο σπόρο. Οι σπόροι του κύμινου έχουν οκτώ κορυφογραμμές με κανάλια λαδιού.Μοιάζουν με τους σπόρους του αγριοκύμινου, έχουν σχήμα επίμηκες, ραβδώσεις κατά μήκος και κίτρινο-καφέ χρώμα, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας των Σελινοειδών ή Σκιαδοφόρων, σαν το αγριοκύμινο, το μαϊντανό και τον άνηθο.
Σύγχρονες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη που έχει το κύμινο για την υγεία τα οποία είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της πέψης και η μείωση των τροφιμογενών λοιμώξεων.Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και κάποια νέα οφέλη του κυμίνου όπως η προώθηση της απώλειας βάρους και η βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης.
Ο Θεραπευτής σας παρουσιάζει κάποιες από τις ευεργετικές δυνατότητες που έχει το κύμινο:

Βελτιώνει την πέψη

Το κύμινο είναι ένα μεγάλο όπλο απέναντι στη δυσπεψία καθώς αυξάνει την απελευθέρωση των πεπτικών πρωτεϊνών που βρίσκονται στο στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο και επιταχύνει την πέψη. Το κύμινο αυξάνει επίσης την απελευθέρωση της χολής από το ήπαρ. Η χολή βοηθά στην πέψη των λιπών και ορισμένων θρεπτικών ουσιών στο έντερο σας.
Σε μία σχετική μελέτη, 57 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ανέφεραν πως μετά από δυο εβδομάδες διαρκούς διατροφής με φαγητά που είχαν κύμινο, η κατάστασή τους βελτιώθηκε.

Είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο κοινές διατροφικές ανεπάρκειες, που επηρεάζει μέχρι και το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου 10 στα 1.000 άτομα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ειδικότερα, τα παιδιά χρειάζονται σίδηρο για την ανάπτυξή τους ενώ οι νεαρές γυναίκες για την αντικατάσταση του αίματος που χάνεται κατά την έμμηνο ρύση. Λίγα τρόφιμα έχουν τόσο υψηλή πυκνότητα σε σίδηρο όπως το κύμινο. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως καρύκευμα, η πρόσληψη σιδήρου από αυτό είναι τεράστιο όφελος.

Καταπολεμά τον διαβήτη

Μερικά από τα συστατικά που περιέχει το κύμινο έχουν δείξει πως βοηθάνε στη θεραπεία του διαβήτη. Μία κλινική μελέτη έχει δείξει πως ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα με κύμινο βελτιώνει τους δείκτες του διαβήτη στα υπέρβαρα άτομα ενώ περιέχει επίσης συστατικά που αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του διαβήτη. Από επιστημονική σκοπιά παραμένει ασαφές από που προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα ή πόσο κύμινο είναι απαραίτητο για να προκαλέσει οφέλη αναφορικά με τον διαβήτη αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως για διαβητικά άτομα το κύμινο είναι μια κατάλληλη τροφή.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και τη μείωση του λίπους

Μια μελέτη πάνω σε 88 υπέρβαρες γυναίκες έδειξε ότι το γιαούρτι που περιέχει 3 γραμμάρια κύμινου βοηθάει στην απώλεια βάρους ενώ μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε πάνω σε 78 ενήλικες άνδρες και γυναίκες έδειξε πως όσοι έπαιρναν συμπλήρωματα κυμίνου έχασαν 2,2 κιλά περισσότερα μέσα σε οκτώ εβδομάδες σε σύγκριση με εκείνους που δεν τι έκαναν. Αν και δεν συμφωνούν ακόμα όλοι οι ειδικοί, οι ενδείξεις δείχνουν πως με κύμινο στη διατροφή μας μπορούμε πιο εύκολα να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε το λίπος του σώματός μας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κύμινου Οι ευεργετικές ιδιότητες του κύμινου Reviewed by D. Papadopoulos on 9:21:00 π.μ. Rating: 5
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Από το Blogger.