Χυμός πατζαριού κάνει "θαύματα" υγείας

Στις περισσότερες λίστες με τα θρεπτικά τρόφιμα δεν θα βρείτε τον χυμό του παντζαριού, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικός με τον σολομό και τα μύρτιλλα. Και πράγματι ο χυμός του παντζαριού αξίζει μια θέση στον κατάλογο με τα τρόφιμα που κάνουν μικρά θαύματα υγείας αφού ενισχύει την αντοχή του οργανισμού και έτσι μπορείτε να ασκήστε για περισσότερο χρόνο, ενώ βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. 
Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο χυμός από παντζάρια είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών και νιτρικών αλάτων που βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και την αιματική ροή σε όλο το σώμα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών. 

Ο ρόλος των διατροφικών νιτρικών αλάτων 
Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να είναι ωφέλιμα για την υγεία. 
«Η έρευνα για τον χυμό του παντζαριού είναι ακόμη και αρχικό στάδιο», εξηγεί ο Γκάρι Μίλλερ από το Πανεπιστήμιο του Wake Forest. «Προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τα ενδιαφέροντα οφέλη υγείας του χυμού παντζαριού κυρίως λόγω των διατροφικών νιτρικών αλάτων και των επιπτώσεων τους στην αιματική ροή και την αρτηριακή πίεση», συμπληρώνει ο Δρ Μίλλερ.
Μέσω μια αλυσιδωτής αντίδρασης, το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά άλατα του χυμού παντζαριού σε νιτρικό οξείδιο, ένα συστατικό που ενισχύει την αιματική ροή σε όλο το σώμα και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. 

Ο χυμός παντζαριού προάγει την καρδιακή υγεία και την αιματική ροή
Μια διατροφή πλούσια σε χυμό παντζαριού μπορεί να είναι ο φυσικότερος τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης του αίματος και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Οι διατροφολόγοι συστήνουν πάντα μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για καλή καρδιακή υγεία και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
«Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα παντζάρια, μια μελέτη του 2001 έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά του προλαμβάνουν τις οξειδωτικές διαδικασίες που συντελούν στην απαρχή συγκεκριμένων εκφυλιστικών παθήσεων», εξηγεί ο Δρ Τζον Κουόμο, ειδικός στα συμπληρώματα διατροφής. Η μελέτη δείχνει ότι τα προϊόντα από παντζάρια όταν καταναλώνονται τακτικά παρέχουν προστασία από ορισμένες διαταραχές που προκαλεί το οξειδωτικό στρες στον άνθρωπο.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι πίνοντας δύο φλιτζάνια χυμό παντζαριού την ημέρα ή παίρνοντας νιτρικά άλατα σε κάψουλες μειώνεται η αρτηριακή πίεση των υγιών ατόμων. Αυτός σημαίνει ότι τα διατροφικά νιτρικά άλατα είναι ωφέλιμα για την κυκλοφορία του αίματος και μια φυσική προσέγγιση στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου. 

Τα νιτρικά άλατα ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις 
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στο σώμα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η εξαήμερη κατανάλωση χυμού παντζαριού ενισχύει τη συνολική φυσική επίδοση και την καρδιακή λειτουργία κατά την διάρκεια της γυμναστικής.

Το 2009 δημοσιεύθηκε έρευνα στην οποία διαπιστωνόταν ότι τα νιτρικά άλατα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αθλούνται έως και 16% περισσότερο επειδή έχουν την ικανότητα να μειώνουν την χρήση του οξυγόνου, κάνοντας την γυμναστική λιγότερο κουραστική.

Η θρεπτική αξία του χυμού παντζαριού

«Τρώγοντας παντζάρια δεν θα πάρετε την ίδια ποσότητα νιτρικών αλάτων με τον χυμό τους επειδή η διαδικασία του μαγειρέματος φθείρει ορισμένα νιτρικά άλατα», εξηγεί η Μάρτζορι Νολαν εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Διαιτολογίας. 
Τα παντζάρια είναι εξαιρετικό τρόφιμο. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και νιτρικά άλατα. Το ενεργό συστατικό που περιέχει ο χυμός είναι η βετανίνη.

Ένα φλιτζάνι ωμά παντζάρια έχει 38 θερμίδες και 8 γραμμ. υδατάνθρακες. Ένα φλιτζάνι χυμός συνήθως έχει 100 θερμίδες και 25 γραμμ. υδατάνθρακες. 
Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά όχι και σε νιτρικά άλατα. Τα παντζάρια μαζί με το σπανάκι, το ραπανάκι, το μαρούλι, το σέλερι και το κινέζικο λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές νιτρικών αλάτων. 
Τα νιτρικά άλατα συνήθως δεν αναφέρονται στην σύσταση των τροφίμων.

Ποιος πρέπει να πίνει χυμό παντζαριού;


Από τους αθλητές μέχρι και τους ηλικιωμένους, όλοι πρέπει να πίνουν χυμό παντζαριού αν θέλουν να έχουν καλές σωματικές επιδόσεις και αιματική κυκλοφορία. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μελετήσουν ποιες ομάδες ανθρώπων επωφελούνται περισσότερο από το χυμό και τα νιτρικά άλατα. Ο Δρ Μίλλερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έχουν ήδη αποδείξει μέσω μαγνητική τομογραφίας ότι ο χυμός βελτιώνει την αιματική ροή στον εγκέφαλο των υγιών ηλικιωμένων. 
«Οι υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να περιμένουν συγκλονιστικά οφέλη αν προσθέσουν λίγο χυμό παντζαριού στη διατροφή τους, αλλά γενικά τα τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά άλατα είναι υγιεινά και συντελούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της αρτηριακής πίεσης σε βασικούς σκελετικούς μυς, ειδικά όσο μεγαλώνουμε», εξηγεί ο Δρ Μίλλερ.

Η Δρ Νόλαν από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ακόμη και ένα φλιτζάνι χυμός παντζαριού έχει σημαντική επίδραση και μπορεί να είναι η εναλλακτική θεραπεία στα αντιϋπερτασικά φάρμακα για ορισμένους ανθρώπους, ενώ οκτώ γραμμάρια την ημέρα μπορούν να προλάβουν την δυσκοιλιότητα.

«Η αύξηση της ροής του αίματος στους μυς είναι καλή για τους αθλητές αλλά και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν την μυική τους κατάσταση και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και σωματικής εξασθένησης λόγω μυικής αδυναμίας», εξηγεί ο Δρ Μίλλερ. 

Που θα βρείτε χυμό παντζαριού 
Χυμό παντζαριού θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά και σε φαρμακεία, σε συσκευασίες συνήθως των 750 ml. Υπολογίστε ότι θα δαπανήσετε από 4,50 ευρώ και άνω. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική και είναι προτιμότερο να τον αναμίξετε με άλλα υγρά ώστε να είναι πιο εύγευστος.

Αν πίνετε καθημερινά χυμό παντζαριού μην θορυβηθείτε αν παρατηρήσετε αλλαγή χρώματος των ούρων σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Η κόκκινη χρωστική του παντζαριού αποβάλλεται τόσο μέσω των ούρων όσο και από τα κόπρανα. 
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη