Διατροφή για αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η τροφή αποτελεί «καύσιμο» για τον εγκέφαλο ώστε να μπορεί να παράγει νευροδιαβιβαστές που, μεταξύ άλλων, καθορίζουν πώς νιώθουμε και πόση ενέργεια έχουμε για να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMC Medicine έδειξε ότι μια διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα που έχουν λάβει κλινική διάγνωση για την ψυχική νόσο.
Ποιες είναι λοιπόν οι τρεις βασικές στρατηγικές για να υιοθετήσει κανείς μια διατροφή που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

1. Χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων

Αυτό σημαίνει περιορισμό όλων των διατροφικών πηγών πρόσθετης ζάχαρης και επεξεργασμένων σπόρων και αντικατάστασή τους με προϊόντα ολικής άλεσης και ακατέργαστους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που υπάρχουν στα όσπρια και στη γλυκοπατάτα, στην κολοκύθα ή στο καλαμπόκι. Οι «καλοί» υδατάνθρακες εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ’ επέκταση σταθερά επίπεδα ενέργειας και λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης.


2. Επαρκής πρόσληψη καλών λιπαρών

Ποσοστό έως και 40% της διατροφής που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλυπτόταν από καλές πηγές λιπαρών, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το λινέλαιο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και το αυγό. Οι ιστοί του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου αποτελούνται σε σημαντικό βαθμό από λιπαρά, γι’ αυτό και η επαρκής πρόσληψή τους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη.

3. Κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών

Οι πρωτεϊνούχες τροφές ζωικής προέλευσης παρέχουν έναν μοναδικό συνδυασμό σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12, που είναι συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επίσης, στη μορφή που παρέχονται αυτά τα συστατικά από τις ζωικές τροφές εξασφαλίζεται μεγαλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Τι ισχύει για το αλκοόλ
Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα είναι αντικρουόμενα, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ενώ άλλες όχι. Μια γενική σύσταση κοινώς αποδεκτή από τους ειδικούς είναι η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά τα 1-2 ποτά την ημέρα και επίσης τα αλκοολούχα ποτά που επιλέγονται να είναι καλής ποιότητας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ healthista.com

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη