Αυτή η βιταμίνη θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Όσοι καταναλώνουν άφθονη βιταμίνη D θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας...
Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου...
η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο:

σκλήρυνσης κατά πλάκας
σακχαρώδη διαβήτη (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2)
διαφόρων μορφών καρκίνου (ειδικά του εντέρου)
καρδιακής νόσου
ψυχιατρικών νόσων
αυτοάνοσων νοσημάτων
Πώς γίνεται η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D;

Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας μετρώνται με μια αιματολογική εξέταση που λέγεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D ή 25 (OH) D3

τιμές 25 (OH) D3>30 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές
τιμές 25 (OH) D3 20-30 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές ανεπάρκειας της βιταμίνης D
τιμές 25 (OH) D3

Ο ζωτικός ρόλος που παίζει η βιταμίνη D στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και αρθρικού υγρού από τις φλεγμονώδεις αρθρώσεις ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που χαρακτήρισε τις επιδράσεις της βιταμίνης D τόσο στο περιφερικό αίμα όσο και στα υγρά των αρθρώσεων των ατόμων με φλεγμονώδεις καταστάσεις. Αποδείχθηκε ότι η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της εμφάνισης ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δυστυχώς όμως, είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη στιγμή που ήδη υπάρχει φλεγμονώδης νόσος επειδή αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απευαισθητοποίηση των κυττάρων στη βιταμίνη D. Παρόλο που αποδείχθηκε ότι η βιταμίνη D είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταστολής της φλεγμονής, τα ανοσοκύτταρα σε αρθρώσεις που είναι ήδη φλεγμονώδεις είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν, κάτι που σημαίνει ότι οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσουν πολύ υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D από αυτές που προσφέρονται επί του παρόντος.
Πιθανές επιπτώσεις

Με βάση τα ευρήματα αυτά, η ομάδα των ερευνητών προσπαθεί να διεξαγάγει μελέτες παρακολούθησης για να προσδιορίσει γιατί η ρευματοειδής αρθρίτιδα οδηγεί σε βλάβη της βιταμίνης D και πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό, καθώς και να διαπιστώσει εάν αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η Δρ Louisa Jeffery του Πανεπιστημίου του Birmingham δήλωσε: "Η έρευνά μας δείχνει ότι η διατήρηση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ωστόσο, για ασθενείς που έχουν ήδη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να μην είναι αρκετή η παροχή βιταμίνης D. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστούν πολύ υψηλότερες δόσεις ή πιθανώς μια νέα θεραπεία που παρακάμπτει ή διορθώνει την ανοσία στη βιταμίνη D εκείνων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση".
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το σώμα προκαλώντας οδυνηρές φλεγμονές που καταστρέφουν τις αρθρώσεις. Όταν πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις υγρών από τις αρθρώσεις σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυτά τα κύτταρα δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη βιταμίνη D, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή. Μακροπρόθεσμα, η κατανόηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν μια θεραπεία για την καταστροφική αυτή κατάσταση που πλήττει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναγκάζοντάς τους να περιορίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, το περπάτημα στις σκάλες κ.α.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ

Φωτεινή Πουρνάρα

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη