Ποιες είναι οι θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες της τσουκνίδας;

Έχουμε μιλήσει και άλλες φορές για τη συμβολή των αντιοξειδωτικών στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. 
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. 
Πλούσια επίσης σε αντιοξειδωτικά είναι και τα βότανα. Σε αυτά, αλλά και σε άλλα συστατικά τους, οφείλονται οι ποικίλες θεραπευτικές τους ιδιότητες. 
Τα βότανα περιέχουν ισχυρά συστατικά, που αν χρησιμοποιούνται κατάλληλα μπορούν να θεραπεύσουν τον οργανισμό. 
Αυτά τα συστατικά, μπορούν να δράσουν ρυθμιστικά, συνεργατικά ή ως αντισταθμιστικές ουσίες.

Η τσουκνίδα  είναι ένα εξαιρετικό βότανο, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. 
Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης οι οποίοι την ανακάλυψαν, την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών. 
Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό, ενώ ο Γαληνός την συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό.

Με καταγωγή από την Ευρώπη η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο, ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας.

Περιέχει βιταμίνες A, C, E, Κ ,Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Χλωροφύλλη, Ακετυλχολίνη, Σεροτονίνη, Γλυκοκινόνες, Φυλλικό οξύ, Ασβέστιο, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή),
φυτικό σίδηρο και πολλά ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο). Ακόμα φυτοχημικά στοιχεία (λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη) και καλά λιπαρά οξέα. Η μεγάλη περιεκτικότητα της τσουκνίδας σε βιταμίνη C βοηθά ακόμα περισσότερο στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων στο φυτό βοηθά στην απορρόφηση ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα της τσουκνίδας σε σεκρετίνη διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης. Η ισταμίνη που περιέχει προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα που προέρχονται από το φυτό αυτό και είναι ικανή να ανακουφίσει από τα συμπτώματα των φλεγμονών.


Ποιες είναι οι θεραπευτικές ουσίες της τσουκνίδας;

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ.

Επίσης είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα.

Προδίδει στον οργανισμό ασβέστιο.

Περιέχει ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών τα φλαβονοειδή.

Περιέχει φυτικό σίδηρο.
Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις.

Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έναντι της δημιουργίας ελεύθερων ριζών.

Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων στο φυτό αυτό, βοηθά στην απορρόφηση ακόμα περισσότερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα λαχανικά που περιέχουν φυτικό σίδηρο, με αποτέλεσμα να τα τρώμε αλλά να μην απορροφούμε τον σίδηρο τους.

Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά ακόμα περισσότερο στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς.

Η ισταμίνη που περιέχει, προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα από το φυτό αυτό, ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας;


Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό, και με διουρητικές ιδιότητες.

Πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού σε διαφορετικές κατά περίπτωση χρήσεις. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφεψήματα, για την παρασκευή τσάι, βάμματος ή καταπλασμάτων. Μπορεί όμως και να καταναλωθεί ως χορταρικό σε πολλές συνταγές και παρασκευές στην κουζίνα μας.

Η χρησιμοποίηση της τσουκνίδας παρόλα αυτά μπορεί να μην είναι ιδανική για διάφορες ασθένειες ή παθήσεις και για αυτόν τον λόγο καλό θα είναι να προηγείται η συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, ιδίως αν λαμβάνουμε κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή. Όπως όλα τα θεραπευτικά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε την υγεία μας, έτσι και με την τσουκνίδα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην κάνουμε υπερβολές στην χρήση και να μην θεωρούμε το οποιοδήποτε βότανο ή φυτό πανάκεια για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την υγεία μας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη