Κεχρί. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή

Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού,ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες , οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά, κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.
(Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή).

Διατροφική αξία


Το κεχρί είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6.
Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Δεν περιέχει γλουτένη

Για χορτοφάγους, αθλητές και άτομα με αλλεργία στη γλουτένη

Το κεχρί είναι μία από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Λόγω του μαγνησίου που περιέχει, το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητές που προπονούνται εντατικά. Ποδηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια, μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή του.Το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Οφέλη γισ την υγεία

Το μαγνήσιο προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
ρίχνει την υψηλή πίεση, ελαττώνει την συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας.

Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή, επίσης καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επίπεδο τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Το κεχρί είναι ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει την διάθεση.

Πώς καταναλώνεται

Για κάθε μία κούπα κεχριού προσθέστε 2 κούπες νερό και μια κουταλιά ελαιόλαδο, ο χρόνος που χρειάζεται για να βράσει είναι περίπου 20′

Όταν το κεχρί συνδυαστεί με όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς δίνει πρωτεΐνη αντίστοιχη με αυτή του κρέατος

Το κεχρί μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό πρωινό γεύμα, αν σε αυτό προσθέσουμε μέλι, κανέλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και το αγαπημένο μας φρούτο κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Ας διδαχθούμε από την Ιστορία

Το κεχρί είναι μία τροφή τόσο θρεπτική που η αξία του όταν προστεθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.Έρχεται σε εμάς από τα βάθη των αιώνων μετρώντας χιλιάδες χρόνια χρήσης του από αρχαίους πολιτισμούς. Έτσι, μπορεί το κεχρί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται σαν βασική τροφή για τα ζώα και τα πουλιά, αλλά ο σοφός άνθρωπος μαθαίνει να το χρησιμοποιεί σαν βασική τροφή και για τον εαυτό του.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Κεχρί. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή Κεχρί. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή Reviewed by D. Papadopoulos on 9:34:00 μ.μ. Rating: 5
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();

Ads

Από το Blogger.