Ακμή και σπυράκια.. Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους!

Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία καθώς το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι ενώ πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση. Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Δεν υπάρχει τρόπος ωστόσο να υπολογίσουμε πόσο χρόνο θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως. Οφείλεται κυρίως στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών (τεστοστερόνη) ανδρογόνων,σε βακτήρια αλλά και σε κοινές αλλεργίες από διάφορα τρόφιμα. Πέρα από το πρόβλημα της ακμής που συχνά αντιμετωπίζουμε κατά την εφηβεία, τα σπυράκια συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν και αργότερα ειδικότερα τις μέρες πριν την περίοδο. Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει ταλαιπωρηθεί από τα σπυράκια, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά αυτά τα άτιμα τα σπυράκια φουντώνουν τις πιο ανεπιθύμητες μέρες! Γι' αυτό πάμε να δούμε σπιτικές συνταγές που καταπραΰνουν τα σπυράκια και βοηθάνε στην εξαφάνιση τους.
Φρέσκος χυμός ντομάτας, γιαούρτι, πράσινος άργιλος: ( μπορείτε να βρείτε πολύ φθηνό στο φαρμακείο): Αναμίξατε τα υλικά και βάλτε τόσο άργιλο όσο να πήξει η μάσκα και να μην στάζει. Απλώστε το σε καθαρό πρόσωπο και αφήστε τη μάσκα μέχρι να στεγνώσει. Ξεβγάλτε μέχρι να καθαρίσει καλά το πρόσωπο με νερό.
Μαγειρική σόδα, νερό: Ανακατέψτε σόδα με λίγο νερό και απλώστε το σε καθαρό δέρμα.
Άσπρη οδοντόκρεμα: Εάν έχετε κάποιο μεγάλο σπυράκι ακμής που θα θέλατε να εξαφανίσετε σε 1 νύχτα, βάλτε λίγη άσπρη οδοντόκρεμα επάνω του πριν πάτε για ύπνο. Μόνο επάνω στα ελαττωματικό σπυράκι! Και μόνο την άσπρη κλασσική οδοντόκρεμα, όχι τζελ.
Ασπιρίνη: Ακούγεται περίεργο αλλά η ασπιρίνη μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο πρόσωπο.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασπιρίνη είναι χημικά παρόμοια με το σαλικυλικό οξύ (Beta Hydroxy Acid) το οποίο βοηθά στην απολέπιση και το βαθύ καθαρισμό του δέρματος. Η συχνή χρήση της μειώνει σημαντικά τα ξεσπάσματα της ακμής. Παίρνουμε χάπια ασπιρίνης, τα κάνουμε πούδρα και με λίγο νεράκι τα απλώνουμε στο πρόσωπο. Αφήνουμε τη μάσκα για 15 λεπτά και ξεπλένουμε καλά με νερό.
Πάγος: Βάλτε πάγο στο σπυράκι για 10 λεπτά (μέσα σε μία πετσέτα). Ο πάγος συρρικνώνει τα σπυράκια
1κ.σ. μέλι, μισό λεμόνι, 1 ποτήρι χαμομήλι βρασμένο: Ανακατεύουμε το μέλι με το λεμόνι και το απλώνουμε στο πρόσωπο για 15 λεπτά. Ξεπλένουμε με το χαμομήλι και κοιμόμαστε με αυτό. Το πρωί ξεπλένουμε με νερό το πρόσωπό μας.
Αλόη: Απλώνουμε στο πρόσωπο τζελ αλόης και το αφήνουμε να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί ξεπλένουμε με νερό. (Αγοράστε μία γλαστρούλα αλόη και πάρτε από εκεί το τζελ της, κόβοντας ένα κομμάτι από τα φύλλα της και ανοίγοντας το).
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι, 1 κ.σ. αλάτι: Ανακατέψτε το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Προσθέστε λίγο νερό, όσο να φτιάξετε μία πηχτή πάστα. Απλώστε την μάσκα στο πρόσωπο και κάντε μασάζ με απαλές κινήσεις. Αφήστε την μάσκα να δράσει για 10΄-15΄και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Επαναλάβετε 1-2 φορές την εβδομάδα. Η μάσκα απολεπίζει απαλά την επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Ενυδατώνει και θρέφει ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζει την λιπαρότητα και καταπολεμά τα σπυράκια.
1 πράσινο μήλο, 3 κ.γ. γλυκού μέλι: Χτυπήστε τα υλικά στο μλπέντερ. Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο αφήστε την για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Το αιθέριο έλαιο του Τεϊόδεντρου: Έχει πολύ ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση και χρησιμοποιείται σε δερματικές παθήσεις όπως είναι η ακμή. Στάζετε λίγες σταγόνες πάνω στο προβληματικό σπυράκι. Κυκλοφορεί στο εμπόριο, ίσως να είναι λίγο πιο ακριβό από άλλα έλαια αλλά έχει φοβερά αποτελέσματα.
Ολοκληρώνοντας τις συμβουλές θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα για τις συμβουλές που δίνουμε:
-Η πρώτη μας κίνηση σε έντονα προβλήματα ακμής και ουλών είναι να συμβουλευτούμε ειδικό δερματολόγο ο οποίος θα προσδιορίσει και τη σωστή θεραπεία.
-Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές και τα σχόλια δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητάτε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού.
-Οι συμβουλές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη θεραπεία σας εφόσον δεν σας προκαλέσουν κάποια περίεργη αντίδραση. Πρώτα δοκιμάζουμε μια συμβουλή και εφόσον δεν μας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ή ερεθισμό, συνεχίζουμε την χρήση της. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών παρουσιάζονται στο http://therapeftis.blogspot.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.
Καμία φυσική μέθοδος δεν αντικαθιστά την συμβουλή του δερματολόγου!
Δοκιμάστε τις συνταγούλες και περιμένω εντυπώσεις!
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη