ΠΕΠΟΝΙ ΤΟ «ΧΡΥΣΟ» ΦΡΟΥΤΟ! Δείτε γιατί πρέπει να πείτε ένα τεράστιο ΝΑΙ!

Οι ειδικοί το ονομάζουν και «χρυσό» φρούτο!
Δικαιολογημένα έχει πάρει αυτόν τον χαρακτηρισμό!
ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ!

Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C σε υψηλά ποσοστά (41%/100 γρ.) και βιταμίνη Α (με τη μορφή των καροτενοειδών π.χ. β-καροτίνης)
συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. 

Το πεπόνι περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από ότι άλφα-καροτένιο.

Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.
Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα.
Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή).
Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.


Παράλληλα περιέχει κάλιο, συστατικό απαραίτητο για την ομαλή μυϊκή και καρδιακή λειτουργία και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση.

Περιέχει βιταμίνη Β6 η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία και φυλλικό οξύ, που έχουν σημαντικότατη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μας.

Περιέχει αδενοσίνη, ένα αντιπηκτικό χημικό, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Εμπεριέχει επίσης φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Οι σπόροι του πεπονιού περιέχουν ω-3 λιπαρά σε μορφή α-λινολενικού οξέως.
Έχει φυσικά σάκχαρα, αλλά όχι σε βαθμό επικινδυνότητας: δίδει περίπου 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ως εκ τούτου μόνον η υπερκατανάλωση μπορεί να σας παχύνει.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη