Αυτά είναι τα 10 κορυφαία φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Όπως κάθε εποχή του χρόνου, έτσι και το φθινόπωρο προσφέρει τα δικά του «δώρα». Δώρα υγιεινά και θρεπτικά, πολύχρωμα και γευστικά, που μας παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα και μάλιστα χωρίς να μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να τρώμε ντομάτες, μήλα και άλλα φρούτα και λαχανικά όλο τον χρόνο, ωστόσο το προϊόντα που καταναλώνονται στην εποχή τους είναι πιο γευστικά αλλά και πιο θρεπτικά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε στο καλάθι του φθινοπώρου και ποια πολύτιμα συστατικά σας δίνουν.
1. Μήλο

Το μήλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες –κυρίως βιταμίνη C– που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί ο οργανισμός να αντισταθεί στις ιώσεις και τις λοιπές λοιμώξεις του φθινοπώρου. Επίσης, παρέχει πεκτίνη, ένα πρεβιοτικό που συμβάλλει στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και ρίχνει τη χοληστερόλη.

2. Κολοκύθα

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία βελτιώνει την όραση. Επίσης, η κολοκύθα δίνει φυτικές στερόλες, ουσίες που δρουν ενάντια στην «κακή» χοληστερίνη (LDL), και βήτα καροτένιο, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση.

3. Λαχανάκια Βρυξελλών

Το λαχανικό αυτό ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, μαζί με το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Αποτελεί καλή φυτική πηγή σιδήρου, του μετάλλου που εμπλέκεται στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και βιταμίνης Κ, ο οποία ενισχύει τη σκελετική υγεία. Τα λαχανάκια Βρυξελλών δίνουν επίσης μια καλή δόση βιταμίνης C.

4. Σύκο

Το σύκο δίνει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες προωθούν το αίσθημα του κορεσμού και παράλληλα συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου. Είναι ακόμη πλούσιο σε κάλιο, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

5. Κουνουπίδι

Είναι ένα από τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Κ και παράλληλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος που παρέχει το καθιστά επίσης ιδανική τροφή για τις εγκύους.

6. Παντζάρι

Αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, το παντζάρι έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ιδιαίτερα ευεργετικό για την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία γενικότερα. Μερικά από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που δίνει είναι το φυλλικό οξύ, το κάλιο και το μαγγάνιο.

7. Αχλάδι

Το αχλάδι είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ επίσης δίνει αντιοξειδωτική βιταμίνη C και χαλκό, ο οποίος προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου.

8. Ρόδι

Το ρόδι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και επίσης δίνει μια καλή δόση φυτικών ινών και καλίου.

9. Κράνμπερι

Εκτός από φυτικές ίνες, βιταμίνη C και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, το κράνμπερι δίνει πρεβιοτικά, τα οποία αποτελούν «τροφή» για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

10. Γλυκοπατάτα

Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που δίνει η γλυκοπατάτα είναι οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη