Η ξεχωριστή θεραπευτική αξία της μέντας

Η μέντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα και είναι γνωστή από την αρχαιότητα για το ξεχωριστό της άρωμα και την θεραπευτική της αξία. Έχει εκατοντάδες διαφορετικές ποικιλίες και είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για τις αξιοσημείωτες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το δημοφιλές αυτό βότανο, έχει πολλά οφέλη τα οποία περιλαμβάνουν τη σωστή πέψη και την απώλεια βάρους, ανακούφιση από τη ναυτία, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κόπωση , θεραπεία για το άσθμα και προβλήματα που αφορούν τη φροντίδα του δέρματος.
Η αγορά είναι γεμάτη από προϊόντα όπως οδοντόκρεμα, τσίχλες, στοματικά διαλύματα, γλυκά και συσκευές εισπνοής που έχουν την μέντα ως κύριο συστατικό. Οι περισσότεροι από μας είναι εξοικειωμένοι με την αναζωογονητική εφαρμογή της μέντας, αλλά έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει.

Φύλλα μέντας: οφέλη για την υγεία

Δυσπεψία

Η μέντα είναι από τα καλύτερα καθαριστικά του ουρανίσκου και προωθεί την πέψη. Ανακουφίζει επίσης το στομάχι σε περιπτώσεις δυσπεψίας ή φλεγμονής. Όταν πονάει το στομάχι σας, πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι μέντας, πιθανότατα θα σας ανακουφίσει. Επίσης, αν ταξιδεύετε συχνά σε μεγάλες αποστάσεις μέσω αεροπλάνου ή πλοίου, η μενθόλη που προέρχεται από τη μέντα μπορεί να είναι πολύ καταπραϋντικό για τη ναυτία.

Πονοκέφαλοι
Τα φύλλα της μέντας, ιδιαίτερα τα φρέσκα και θρυμματισμένα φύλλα, βοηθάνε στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Το τρίψιμο με έλαιο μέντας στο μέτωπο και τη μύτη, προσφέρει γρήγορη ανακούφιση. Το βότανο αυτό έχει μια φυσική καταπραϋντική ουσία, η οποία ανακουφίζει την αύξηση της φλεγμονής και της θερμοκρασίας που συνδέεται συχνά με πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Άσθμα

Η τακτική χρήση της μέντας είναι πολύ ωφέλιμη για ασθενείς με άσθμα, δεδομένου ότι είναι ένα πολύ καλό μυοχαλαρωτικό και ανακουφίζει από τη συμφόρηση. Παρ’ όλα αυτά η υπερβολική χρήση μέντας με αυτόν τον τρόπο μπορεί επίσης να ερεθίσει τη μύτη και το λαιμό.

Θεραπεία κρυωμάτων και γρίπης

Το έντονο άρωμα της μέντας είναι πολύ αποτελεσματικό στη διαλεύκανση της συμφόρηση της μύτης, του λαιμού, των βρόγχων και των πνευμόνων, το οποίο δίνει ανακούφιση στις αναπνευστικές διαταραχές που συχνά προκύπτουν από το άσθμα και το κοινό κρυολόγημα. Καθώς η μέντα δροσίζει και καταπραΰνει το λαιμό, τη μύτη και άλλα αναπνευστικά κανάλια, ανακουφίζει τον ερεθισμό που προκαλεί χρόνιο βήχα.

Κακή αναπνοή
Η βελτίωση της υγείας του στόματος είναι ένα πολύ γνωστό όφελος της μέντας. Δεδομένου ότι φρεσκάρει γρήγορα την αναπνοή, ενισχύει την στοματική υγεία με την αναστολή της ανάπτυξης των επιβλαβών βακτηρίων μέσα στο στόμα και με τον καθαρισμό της γλώσσας και των δοντιών. Για αυτούς κυρίως τους λόγους, η μέντα είναι ένα από τα πιο κοινά στοιχεία στις οδοντόπαστες, στα στοματικά διαλύματα, και άλλα οδοντιατρικά προϊόντα υγιεινής. Φυσικά, ο ευκολότερος τρόπος για να πάρετε αυτά τα αποτελέσματα είναι απλά να μασήσετε τα φύλλα της μέντας.

Προστασία κατά του καρκίνου

Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα ένζυμα που μπορούν να βρεθούν στην μέντα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Εκτός από την ευρεία βιομηχανική χρήση του σε τρόφιμα όπως το παγωτό και σοκολάτες, καθώς και σε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, καλλυντικά και φάρμακα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα αλλά και ως διακοσμητικό στοιχείο στην μαγειρική.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ
Πηγή: gardentalk.gr

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη