Tο βότανο που θα σου δώσει super δύναμη

Υπάρχουν πολλά βότανα που τονώνουν και δυναμώνουν τον οργανισμό, αλλά ένα από αυτά είναι ίσως το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό για να σου δώσει δύναμη και να κάνει τον οργανισμό σου να αντεπεξέλθει όλη την ημέρα!
Πρόκειται για το Μάκα που είναι ένα βότανο, το οποίο μας έρχεται από τη λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού. Η μάκα (λατινική ονομασία Lepidium meyenii, άλλα ονόματα στα ισπανικά και στα κέτσουα maca-maca, maino, ayak chichira, και ayak willku) είναι ένα ποώδες διετές ή ετήσιο φυτό (σε μερικές πηγές αναφέρεται ότι είναι πολυετές) το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άνδεις του Περού

Η Μάκα αποτελεί σημαντική παραδοσιακή τροφή και φαρμακευτικό φυτό στην περιοχή όπου καλλιεργείται.
Η ανάπτυξη, το μέγεθος, και οι διαστάσεις της μάκα είναι παρόμοιες με εκείνες του ραδικιού και της κράμβης με τα οποία είναι συγγενής. Το φυτό φτάνει το ύψος των 20 περίπου εκατοστών. Ο βλαστός είναι βραχύς και βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Τα δαντελωτά φύλλα σχηματίζουν ροζέτα, επίσης κοντά στο έδαφος, και ανανεώνονται διαρκώς ξεκινώντας από το κέντρο, καθώς τα εξωτερικά φύλλα μαραίνονται. Τα κιτρινωπά, αυτογονιμοποιούμενα άνθη του βγαίνουν από ένα κεντρικό βότρυ και εξελίσσονται σε καρπούς μήκους 4-5 χιλιοστών, καθένας εκ των οποίων περιέχει δύο μικρούς κοκκινωπούς-γκρίζους ωοειδείς σπόρους μεγέθους 2-2,5 χιλ. Οι σπόροι, που είναι ο μόνος τρόπος αναπαραγωγής του φυτού, βλασταίνουν, υπό κανονικές συνθήκες, μέσα σε πέντε ημέρες.
Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, αφού ενισχύει τον οργανισμό του προσφέρει αντοχή και θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.


Αναφέρετε ότι οι Ίνκα έδιναν το συγκεκριμένο βότανο πριν από τη μάχη στρατιώτες για να τους δώσει ενέργεια και δύναμη.

Η Μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες ενώ χρησιμοποιείται για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για την ενίσχυση της ενέργειας, για την αθλητική απόδοση, τη μνήμη και τη γονιμότητα. H Μάκα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη λίμπιντο, τη δύναμη, την αντοχή και την ενέργεια και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Μία ακόμα ιδιότητα αυτού του φυτού είναι ότι ομαλοποιεί τις σεξουαλικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, προγεστερόνη και οιστρογόνα.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη