Το ρόδι συμβάλλει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και την πρόληψη της άνοιας!

Το ρόδι συμβάλλει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και την πρόληψη της άνοιας!
Μια σειρά νέων ερευνών αποκάλυψαν ένα σημαντικό όπλο ενάντια στους μηχανισμούς της γήρανσης του εγκεφάλου, το οποίο προέρχεται από τη φύση. Το ρόδι και η υψηλή περιεκτικότητα του σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά είναι επίσημα αντικείμενο ενδιαφέροντος και έρευνας, τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος που έχει προσελκύσει έντονα το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον είναι οι ενδείξεις πως, το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων του ροδιού μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός αντίπαλος των σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Η άνοια ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους και τα νούμερα δείχνουν πως τα περιστατικά αυξάνονται διαρκώς. Από τα 75 εκατομμύρια που καταγράφηκαν διεθνώς το 2010, μέσα σε 30 χρόνια -δηλαδή το 2050- αναμένεται να διπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 131,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nanomedicine» δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δυο μελέτες που αποδεικνύουν ότι το έλαιο των σπόρων του ροδιού (seed oil - PSO) είναι, όχι μόνον ένα από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά φάρμακα που διαθέτει η φύση, αλλά μπορεί παράλληλα να λειτουργήσει και ως φυσικό ενδυναμωτικό για την  εγκεφαλική λειτουργία.

Η αρχή αυτής της καινοτόμου ιδέας ξεκίνησε από την ισραηλινή καθηγήτρια Ruth Gabizon, ερευνήτρια στον τομέα των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, η οποία βρέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κρήτη και παρουσίασε τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των μελετών της σε Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σε συνεργασία με την Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Ισραήλ.

Στην παρουσίασή της η Dr. R.Gabizon επισήμανε πως «η πρόκληση ήταν να βεβαιωθούμε ότι το έλαιο ροδιού που τρώμε -το οποίο φιλτράρεται από το συκώτι μας όπως και οι υπόλοιπες τροφές- καταλήγει πράγματι στα μέρη του σώματός μας που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Κι αυτό, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι το γεγονός ότι αυτές δεν απορροφώνται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό».

Για να υπάρχει η βεβαίωση πως τελικά το σώμα μας απορροφά σε ικανοποιητικές ποσότητες τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά η Dr. R.Gabizon συνεργάστηκε με τον καθηγητή Shlomo Magdassi, ειδικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Χημείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Από κοινού μελέτησαν και κατέληξαν σε έναν τρόπο να διασπάσουν το έλαιο ροδιού σε μικροσκοπικά σωματίδια, τόσο μικρά, ώστε να μπορούν να «γλιστρήσουν» μέσω του ήπατος, να μην διυλιστούν από αυτό και να φτάσουν τελικά στον εγκέφαλο. Η έρευνά τους απέδειξε επίσης ότι το έλαιο του ροδιού -το οποίο περιέχει ωμέγα 5 και ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, το πουνισικό οξύ (Punicic Avid-PA)- έχει, όχι μόνο πολύ καλή απορρόφηση από το έντερο, αλλά και ότι καταλήγοντας στον εγκέφαλο έχει σημαντική αντιοξειδωτική επίδραση.

Οι δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν τελικά πως το  έλαιο του ροδιού καθυστέρησε την εξάπλωση βλαβών στον εγκέφαλο και μείωσε σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων. Μένει τώρα να αποδειχθεί πως τα θετικά εργαστηριακά αποτελέσματα μπορούν να φανούν χρήσιμα και αποδοτικά και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη