Ινομυαλγία: Τι την προκαλεί και ποια τα συμπτώματα...

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό άλγος που συνοδεύεται από προβλήματα κόπωσης, ύπνου, διάθεσης και μνήμης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ινομυαλγία επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα σήματα πόνου.

Τι την προκαλεί
Η ακριβής αιτία της ινομυαλγίας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται πως σχετίζεται με τα μη-κανονικά επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και με αλλαγές στον τρόπο που το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και νεύρα) επεξεργάζεται τα μηνύματα του πόνου που μεταδίδονται από όλο το σώμα.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ινομυαλγία εξαιτίας των γονιδίων που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση φαίνεται να ενεργοποιείται από ένα σωματικά ή συναισθηματικά αγχωτικό γεγονός, όπως:

-Έναν τραυματισμό ή μια μόλυνση

-Τον τοκετό

-Μια χειρουργική επέμβαση
-Το έντονο συναισθηματικό φορτίο μιας ερωτικής απογοήτευσης

-Τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου

-Προβλήματα στον ύπνο

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει ινομυαλγία, παρόλο που πλήττει τις γυναίκες περίπου επτά φορές περισσότερο από ό,τι τους άνδρες. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 30 και 50, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Δεν είναι σαφές ακριβώς πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται από ινομυαλγία, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί μια σχετικά συχνή πάθηση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν 1 στους 20 ανθρώπους μπορεί να επηρεαστεί από ινομυαλγία σε κάποιο βαθμό.

Ένας από τους κύριους λόγους που δεν είναι σαφές το πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται είναι επειδή η ινομυαλγία είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για αυτή και τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με μια σειρά άλλων παθήσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Πόνος που "εξαπλώνεται" σε πολλά μέρη του σώματος

Ο πόνος που σχετίζεται με την ινομυαλγία συχνά περιγράφεται ως ένας σταθερός και "βαθύς" πόνος που διαρκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες. Για να θεωρηθεί ένας τέτοιος πόνος ως "βαθύς" και "εξαπλωμένος" πρέπει να τον νιώθετε και στις δύο πλευρές του σώματός σας, τόσο πάνω όσο και κάτω από τη μέση σας.

Κόπωση

Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένα, ακόμη και αν φαινομενικά έχουν κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ύπνος συχνά διαταράσσεται από τον πόνο, ενώ πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία έχουν και άλλες υπνικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και υπνική άπνοια.

Γνωστικές δυσκολίες

Ένα σύμπτωμα που συνήθως αναφέρεται σε περιπτώσεις ινομυαλγίας είναι η "ομίχλη" του εγκεφάλου, μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται ή αδυνατεί να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο θέμα, να δώσει προσοχή και να παραμείνει συγκεντρωμένο σε μια κουβέντα ή σε μια πνευματική εργασία.

Άλλα προβλήματα

Πολλοί άνθρωποι που έχουν ινομυαλγία μπορεί επίσης να υποφέρουν από κατάθλιψη, πονοκεφάλους και πόνους ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη