Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;


Τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα σχετίζονται με όλα τα είδη των ωφελειών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου πολλών ασθενειών.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι προβληματίζονται για τη ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα και ανησυχούν ότι το να τρώνε πολλά φρούτα ίσως να είναι μια επιβλαβής επιλογή. Τι ποσότητα φρούτων λοιπόν πρέπει να τρώμε κάθε μέρα ώστε αυτό να είναι μια υγιεινή συνήθεια; Το itrofi.gr έχει την απάντηση.

Δεν είναι μυστικό πως τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Ταυτόχρονα είναι και χορταστικά καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τα φρούτα στην αρχική τους μορφή είναι πολύ πιο χορταστικά απ' ότι υπό μορφή χυμού.  Και ακριβώς γι' αυτό, όσοι τα πίνουν υπό μορφή χυμού αναγκάζονται να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να χορτάσουν. Οι μελέτες δείχνουν ότι το να πίνεις μεγάλες ποσότητες από χυμούς φρούτων συνδέεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και μεγαλώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Με άλλα λόγια, αποφεύγετε να πίνετε χυμούς φρούτων και αντί γι' αυτό, φάτε τα.

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι κάθε φρούτο που τρώμε την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 7%, ενώ η κατανάλωση φρούτα όπως τα σταφύλια, τα μήλα και τα βατόμουρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα εσπεριδοειδή αυξάνουν τα επίπεδα κιτρικού στα ούρα σας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του οξειδωτικού στρες, κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τέλος, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί λοιπόν δεν είναι το κατά πόσο είναι υγιεινά τα φρούτα αλλά το πόσο πρέπει να καταναλώνουμε από αυτά χωρίς να παχαίνουμε. Καταρχήν, όπως έχει ήδη αναφερθεί, όταν καταναλώνουμε τα φρούτα στη στερεά μορφή τους είναι μάλλον δύσκολο να φάμε πάρα πολύ από αυτά. Κατά δεύτερον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται ως μέρος μιας καλά ισορροπημένη διατροφής που θα περιλαμβάνει μια ποικιλία από άλλα ολόκληρα τα τρόφιμα.

Όσον αφορά τώρα την ακριβή ποσότητα φρούτων που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να παχαίνουμε, η γενική σύσταση για πρόσληψη φρούτων είναι περίπου τα 400 γραμμάρια ανά ημέρα ή πέντε μερίδες των 80 γραμμαρίων. Μια μερίδα 80 γραμμαρίων ισοδυναμεί περίπου με ένα φρούτο στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος.

Οι συστάσεις αυτές βέβαια διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιοι τις κάνουν. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Υπουργείο Γεωργίας συνιστά ο μέσος ενήλικας να καταναλώνει δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, ενώ η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά οι ενήλικες να τρώνε τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα. Ο καθένας πάντως μπορεί να προσαρμοστεί με βάση την ατομική του επιλογή, το πως λειτουργεί ο οργανισμός του και φυσικά, λαμβάνοντας υπόψιν αυτούς τους αριθμούς.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη