Ινομυαλγία: Πώς αποκαθίσταται η ποιότητα ζωής


Ινομυαλγία

Πώς αποκαθίσταται η ποιότητα ζωής

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από τον σωματικό πόνο που προέρχεται από τους συνδέσμους και τους μυς. Η πάθηση δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, όμως επηρεάζει την καθημερινότητά του. Πώς διαγιγνώσκεται, λοιπόν, και πώς αντιμετωπίζεται;


Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από τον πόνο που απλώνεται σε όλο το σώμα. Η ίδια η λέξη σημαίνει «πόνος που προέρχεται από ίνες και μυς». Η ασθένεια δεν θέτει σε κίνδυνο τον ασθενή, ωστόσο επηρεάζει (μειώνει) την ποιότητα ζωής του. Αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω του συνεχιζόμενου πόνου που προκαλεί έλλειψη αποτελεσματικότητας στην εργασία και την οικογένεια. Η κύρια αιτία και η θεραπεία της ασθένειας δεν έχουν βρεθεί. Παραμένει μια χρόνια ασθένεια, ωστόσο τα συμπτώματά της αντιμετωπίζονται με αλλαγή τρόπου ζωής και κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.


Ποια είναι τα σημάδια;

Το κύριο σημάδι είναι ο πόνος που απλώνεται σε όλο το σώμα. Ο πόνος διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και χαρακτηρίζεται από επιβάρυνση και ενόχληση. Οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν αυξημένο πόνο σε ορισμένα μέρη του σώματος. Κατανέμεται συμμετρικά στον αυχένα, στους ώμους, στους αγκώνες, στα γόνατα και στους γλουτούς. Αλλά δεν βρίσκουμε πάντα αυτά τα σημεία επώδυνα. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνους μόνο στον αυχένα ή στη μέση και αντιμετωπίζονται σαν σπονδυλαρθρίτιδα. Είναι στην πραγματικότητα δύο εντελώς διαφορετικές ασθένειες. Ο πόνος στην ινομυαλγία συνδέεται με την αίσθηση κόπωσης. Οι ασθενείς αισθάνονται κουρασμένοι παρόλο που έχουν κοιμηθεί αρκετά και συχνά ξυπνούν από τον πόνο ή λόγω δυσκολίας στην αναπνοή. Οι ασθενείς με ινομυαλγία ενδέχεται να έχουν προβλήματα μνήμης, μειωμένη συγκέντρωση, διαταραχές διάθεσης, πονοκεφάλους, προβλήματα στην άρθρωση της γνάθου και διαταραχές κινητικότητας του εντέρου.


Ποιος επηρεάζεται πιο συχνά από την ινομυαλγία;

Οι γυναίκες επηρεάζονται πιο συχνά από τους άντρες. Επίσης, άτομα με ρευματικές ασθένειες, λύκο ή οστεοαρθρίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ινομυαλγίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της;

Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μετά από φυσική καταπόνηση ή συναισθηματικό άγχος, χειρουργικές επεμβάσεις ή λοίμωξη κάπου στο σώμα. Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε το στρες είναι πολύ σημαντικός και κρίσιμος για την εμφάνιση του πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα σημάδια αναπτύσσονται σταδιακά χωρίς κάποιον παράγοντα. Η γενετική θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση κληρονομικότητας της ασθένειας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια γενετική μετάλλαξη των νευρικών μονοπατιών που επεξεργάζονται το σήμα του πόνου. Από την επίμονη νευρική διέγερση στον εγκέφαλο συμβαίνει η ανώμαλη αύξηση ορισμένων χημικών ουσιών που ευθύνονται για τη μετάδοση του πόνου. Οι υποδοχείς του πόνου αναπτύσσουν μια μορφή μνήμης του πόνου, διατηρώντας τη νόσο συνεχώς ενεργή.

Πώς καθορίζεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση καθορίζεται μόνο από έναν γιατρό που γνωρίζει καλά την ασθένεια και τα σημάδια της. Ο ρευματολόγος και ο νευρολόγος είναι συχνά οι γιατροί που εξετάζουν τα άτομα με ινομυαλγία. Πριν προσδιοριστεί η διάγνωση με βάση την υψηλή ευαισθησία στην πίεση σε ορισμένα σημεία, που κατανέμονται συμμετρικά σε όλο το σώμα, ο γιατρός χρειάζεται κάποια εργαστηριακά ή απεικονιστικά τεστ ώστε να αποκλείσει άλλες ασθένειες, οι οποίες μιμούνται την ινομυαλγία. Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει ειδική εξέταση για τη διάγνωση.


Ποιες είναι οι επιπλοκές της ασθένειας;

Η παρουσία του πόνου και η έλλειψη ύπνου επηρεάζουν την επαγγελματική και προσωπική ζωή του ασθενούς. Η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση για τη νόσο συχνά προκαλεί κατάθλιψη και άγχος.


Πώς αντιμετωπίζεται η ινομυαλγία;

Για να αντιμετωπιστεί η νόσος και τα συμπτώματά της χρειάζεται η συνεργασία ασθενή και γιατρού. Παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται σήμερα σε ασθενείς με ινομυαλγία συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επίσης, ο ασθενής ενημερώνεται για τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής του που θα τον βοηθήσουν να συνυπάρξει με την ινομυαλγία. Σωματική δραστηριότητα, αερόβιες ασκήσεις, ασκήσεις στο νερό, υγιεινή διατροφή και αυτοδιαχείριση αγχωτικών καταστάσεων είναι μερικοί από τους τρόπους για τον έλεγχο της ασθένειας και των συμπτωμάτων της.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


 το διαβάσαμε ΕΔΩ


Dr. Blerina Dhamo

Ρευματολόγος, Επιστ. Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ Τιράνων


D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη