Χαμηλός μεταβολισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα


Ο όρος μεταβολισμός αφορά στις πολύπλοκες χημικές διεργασίες που εκτυλίσσονται στο σώμα μας ώστε να ελέγχονται και να διατηρούνται βασικές λειτουργίες, όπως τα επίπεδα θερμοκρασίας, τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος.

Ο θυρεοειδής, δηλαδή ο αδένας που βρίσκεται στη φάρυγγα, απελευθερώνει ορμόνες που επίσης παίζουν ρόλο στο μεταβολικό ρυθμό. Η θερμοκρασία σώματος είναι ένα αποτέλεσμα της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Το ίδιο ισχύει και για το μεταβολισμό των λιπιδίων, δηλαδή πόσο καλά χειρίζεται ο οργανισμός μας τη συσσώρευση λίπους και αυτό επηρεάζει το δείκτη της ζυγαριάς μας. Από την άλλη, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Ο μεταβολικός ρυθμός ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, την κληρονομική προδιάθεση, διάφορες ασθένειες ή λόγω της επίδρασης εξωτερικών παραγόντων.

Σε πρώτη φάση, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο βασικός μεταβολισμός μας, δηλαδή πόσες θερμίδες (ενέργεια) χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τα επίπεδα δραστηριοποίησής μας και με βάση αυτό να κρίνουμε αν ο μεταβολισμός μας βρίσκεται σε επαρκή εγρήγορση.

Χαμηλός μεταβολισμός
Το στρες, η έλλειψη ύπνου, η αποχή από τη γυμναστική και η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολικό ρυθμό. Το ίδιο συμβαίνει αν υπάρχει δυσλειτουργία στο θυρεοειδή αδένα.

Η απελευθέρωση ορμονών είναι βασικό κομμάτι της μεταβολικής λειτουργίας, κι έτσι ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα εξής:

-Κούραση

-Καταθλιπτικά συμπτώματα

-Αύξηση του βάρους

-Κακή όψη της επιδερμίδας

-Αναπαραγωγικά προβλήματα και ακανόνιστος κύκλος
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


 το διαβάσαμε ΕΔΩ

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη