8 κλειδιά για πιο αποτελεσματική προπόνηση κοιλιακών



1) Σε πολλές ασκήσεις για κοιλιακούς, το εύρος κίνησης είναι αρκετά μικρό. Για παράδειγμα, όταν στα κλασικά ροκανίσματα απομακρύνετε τις ωμοπλάτες σας από το πάτωμα δουλεύετε τους κοιλιακούς σας σε πλήρες εύρος κίνησης. Εδώ δεν χρειάζεται να σηκωθείτε πολύ όπως θα κάνατε στα sit-ups, γεγονός που δεν αποδίδει πρόσθετη σύσπαση ή διέγερση στους κοιλιακούς.

2) Στην κορυφή της κίνησης, κρατήστε την σύσπαση. Στην κορυφή της κάθε επανάληψης συμπιέστε σκόπιμα τον μυ σας και επικεντρωθείτε στο να κρατήσετε στιγμιαία την πλήρη σύσπασή του. Με τον τρόπο αυτό θα δουλέψετε τους κοιλιακούς σας πιο σκληρά και δεν θα βιαστείτε με τις επαναλήψεις σας.

3) Να έχετε το κεφάλι σας ευθυγραμμισμένο με τον κορμό του σώματος σας. Όταν πιάνετε το κεφάλι σάς για στήριξη, μην συνδέετε τις παλάμες σας μεταξύ τους καθώς το πιο πιθανόν είναι να σπρώξετε το κεφάλι προς τα εμπρός και να διασπάσετε την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης. "Καπακώστε" ελαφρώς το κεφάλι σας με τα δάχτυλα των χεριών για να το στηρίξετε. Ανάμεσα στο πιγούνι σας και το πάνω μέρος του στήθους, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για ένα "νοητό" μπαλάκι του τένις.

4) Χρησιμοποιήστε ομαλή, σκόπιμη ταχύτητα στην κίνησή σας. Χρησιμοποιήστε αργή, αυστηρή κίνηση, η οποία βοηθάει στην αύξηση της έντασης της σύσπασης και ελαχιστοποιεί την ορμή. Η ορμή προκύπτει από την χρήση γρήγορων, εκρηκτικών κινήσεων και μειώνει την ποιότητα της προπόνησης σας διότι οι κοιλιακοί σας επωμίζονται λιγότερο φόρτο. Επίσης, γίνεστε και πιο ευαίσθητοι σε τραυματισμούς.

5) Εκπνεύστε στην κορυφή της κίνησης. Μέχρι να φτάσετε στην κορυφή της κίνησης (στην κορυφαία σύσπαση), κρατήστε την αναπνοή σας για να επιτύχετε πιο δυναμική και πιο έντονη σύσπαση. Η πρόωρη εκπνοή μειώνει την ενδο-κοιλιακή πίεση που σημαίνει ότι δεν θα καταφέρετε να συσπάσετε τους κοιλιακούς σας τόσο δυνατά.

6) Φροντίστε ώστε η όλη κίνηση να περιορίζεται στην περιοχή της περιφέρειας μέσης. Κατά την διάρκεια των περισσότερων ασκήσεων για τους άνω και τους κάτω κοιλιακούς, η σπονδυλική σας στήλη κάμπτεται (που σημαίνει ότι η μέση σας κυρτώνει), επομένως μην κυρτώνετε την μέση σας όταν εκτελείτε την κίνηση. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις σας θα πρέπει να σταθεροποιηθούν, ούτως ώστε η δράση να προκύπτει μόνο στην περιφέρεια της μέσης σας.

7) Κατά την διάρκεια ενός σετ καλό είναι να διατηρήσετε αδιάκοπο το επίπεδο της έντασης. Οι κοιλιακοί μυς έχουν την ικανότητα να ανακάμπτουν εξαιρετικά γρήγορα, επομένως αν κάνετε παύση για ξεκούραση ανάμεσα στις επαναλήψεις σας, έστω και για 1 δευτερόλεπτο, θα δυσκολευτείτε αρκετά στο να κουράσετε επαρκώς τον μυ σας. Το επίπεδο της έντασης μπορεί να διατηρηθεί αδιάκοπο εφ'όσον σταματήσετε την καθοδική φάση της κίνησης λίγο πριν το σώμα σας ακουμπήσει κάτω (στο πάτωμα ή στον πάγκο).

8) Χρησιμοποιήστε καθορισμένους χρόνους ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ (σχεδόν 1 λεπτού). Μόλις ολοκληρώσετε το σετ σας, ξεκουραστείτε για περίπου 60 δευτερόλεπτα για να δώσετε στους κοιλιακούς σας το περιθώριο να ανακάμψουν και να μπορέσετε, έτσι, να ολοκληρώσετε το επόμενο σετ σας, Αν ξεκινήσετε νωρίτερα, οι κοιλιακοί θα εξακολουθήσουν να είναι κουρασμένοι και δεν θα μπορέσετε να επιτύχετε το εύρος επαναλήψεων που έχετε ως στόχο. Σε γενικές γραμμές, οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκουράζονται για λίγο περισσότερο ανάμεσα στα σετ τους, όπως και τα άτομα που κάνουν προπόνηση προκειμένου να ενισχύσουν στο μέγιστο την δύναμη των κοιλιακών τους.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη