Θυρεοειδής και Ιώδιο – Οι απαντήσεις που πάντα ψάχνατε!

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα.

Η προσθήκη ιωδίου στα τρόφιμα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς χρησιμοποιείται ιωδιούχο αλάτι στην παραγωγή των τροφίμων.
Επίσης αυξήθηκε η προσθήκη ιωδίου σε ζωοτροφές με επακόλουθο να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε ιώδιο στα τρόφιμα όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτά τα μέτρα ιωδίωσης του πληθυσμού είναι πια περιττά, καθώς ο πληθυσμός είναι καλυμμένος διατροφικά από ιώδιο.
Αυτό αποδεικνύουν έρευνες που έγιναν σε παιδιά και εφήβους.

Το ομοσπονδιακό ινστιτούτο αξιολόγησης του κινδύνου στη Γερμανία (Bundesinstitut für Risikobewertung BfR) μας δίνει με βάση αυτές τις έρευνες, απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σε σχέση με το ιώδιο.
Γιατί χρειάζεται το σώμα ιώδιο;

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, ιδιαίτερα για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και πρέπει να λαμβάνεται με την τροφή.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα εκτελούν σημαντικές εργασίες στον οργανισμό, καθώς ελέγχουν πολλές διαδικασίες όπως την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, την οστέωση, την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου όπως και τη διαχείριση ενέργειας μέσα στο σώμα. Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα το σώμα στερείται συστηματικά το ιώδιο, παράγει αυτομάτως λιγότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών και αυτό έχει ως επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Πόσο ιώδιο χρειάζεται ένα υγιές άτομο;

Η κύρια πηγή πρόσληψης ιωδίου είναι η τροφή, ωστόσο η περιεκτικότητα ιωδίου στις διάφορες τροφές σήμερα ημέρα ποικίλει.
Εξαρτάται από την περιοχή όπου παράγονται τα τρόφιμα, το έδαφος και τα συστατικά που προστίθενται στην παραγωγή της κάθε τροφής.
Συχνά για την παρασκευή τροφίμων χρησιμοποιείται ιωδιούχο αλάτι το οποίο αυξάνει ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα ιωδίου μέσα στην τροφή.

Οι ανάγκες του σώματος σε ιώδιο εξαρτούνται από πολλούς παράγοντες: από την ηλικία του ατόμου, τον τόπο που κατοικεί, το περιβάλλον και το κλίμα καθώς και από τις συνήθειες του όπως το κάπνισμα αλλά κυρίως τη διατροφή του.

Σύμφωνα με την Γερμανική Εταιρεία Διατροφής η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου θα πρέπει να κυμαίνεται από 40 έως 80 μg ημερησίως σε βρέφη έως και 200μg/ημερησίως σε εφήβους και ενήλικες. Οι δόσεις αυτές αναφέρονται σε υγιείς ανθρώπους και όχι σε άτομα που πάσχουν από κάποιο νόσημα του θυρεοειδούς αδένα όπως η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Εκεί οι ανάγκες ενδέχεται να είναι διαφορετικές.


Τι πρέπει να προσέξουν οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες;

Οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε ιώδιο.
Είναι σημαντικό οι γυναίκες αυτές να συζητούν με το γυναικολόγο τους όπως και με τον ενδοκρινολόγο τους, αν υπάρχει κάποιο χρόνιο νόσημα του θυρεοειδούς αδένα, όπως η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, το θέμα του ιωδίου όπως και να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.


Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες υπεριωδίωσης;

Μιλάμε για υπεριωδίωση όταν η καθημερινή λήψη ιωδίου ενός ατόμου ξεπερνάει τα 1000μg/ημερησίως. Αυτή η υπερδοσολογία σε ιώδιο μπορεί να επιτευχτεί κυρίως με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιώδιο, φάρμακα που περιέχουν ιώδιο ή κατανάλωση φυκιών που είναι πλούσια σε ιώδιο.




Ποια βλαβερά επακόλουθα μπορεί να έχει η υπεριωδίωση;

Αναλόγως την καθημερινή λήψη σε ιώδιο όπως και την ευαισθησία ενός ατόμου στο ιώδιο, μία υπεριδωδίωση μπορεί να προκαλέσει:
Υπερθυρεοειδισμό – Νόσος Graves (αυτοάνοσος υπερθυρεοειδισμός)
Hashimoto Θυρεοειδίτιδα (αυτοάνοσος λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα με υπερ- και υποθυρεοειδισμό)
«μπλοκάρισμα» του θυρεοειδούς στη λήψη και κατανάλωση ιωδίου (Wolff-Chaikoff-Effect)
σπάνια και σε περίπτωση ευαισθησίας στο ιώδιο μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις δερματίτιδας


Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και Ιώδιο

H Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδή αδένα που προκαλείται από την παρουσία αντισωμάτων, τα οποία στρέφονται ενάντια στον ιστό του θυρεοειδούς.
Συνήθως μπορεί να εμφανιστεί αρχικά υπερλειτουργία του αδένα με αντίστοιχα συμπτώματα και στην συνέχεια, με την πορεία καταστροφής του αδένα κυριαρχούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμoύ.
Συστήνεται να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ιωδίου σε άτομα που πάσχουν από αυτήν την νόσο.


Ιώδιο, Θυρεοειδής και Καρδιά

Μια στα φυσιολογικά πλαίσια λήψη ιωδίου ημερησίως μπορεί να δυναμώσει την λειτουργία της καρδιάς.
Αν όπως υπάρχει μια δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα με έλλειψη ή πλεόνασμα σε θυρεοειδικές ορμόνες τότε μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, είτε με ταχυκαρδίες, είτε με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του σφυγμού.
Μια προσεκτική λήψη ιωδίου συστήνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς ενδέχεται να επιδεινωθούν τα συμπτώματα αυτά.


*το άρθρο μεταφράστηκε από τα γερμανικά και γι αυτό περιέχει στοιχεία από Γερμανία

Ίσως σας ενδιαφέρει και το άρθρο Ιώδιο- μια πονεμένη ιστορία

Α.Α.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη