ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.ΜΙΑ ΗΠΙΑ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η ομοιοπαθητική είναι μια μορφή ολιστικής ιατρικής που βασίζεται στον «νόμο των ομοίων».

Βασίζεται δηλαδή στην παρατήρηση ότι ουσίες που είναι ικανές να προκαλέσουν διαταραχές σε υγιή άτομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ αραιωμένη μορφή ως φάρμακα για τη θεραπεία παρόμοιων διαταραχών σε κάποιον που είναι άρρωστος, ανεξάρτητα από την αιτία της ασθένειας.

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ
Σήμερα, μετά από 200 χρόνια πρακτικής και έρευνας, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από οξείες και χρόνιες παθήσεις χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική ως θεραπευτική μέθοδο.

Στην Ευρώπη έχει ήδη ενσωματωθεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες όπως η Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ολλανδία. Στην Ινδία είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές της ιατρικής με περισσότερους από 200.000 ομοιοπαθητικούς ιατρούς και 215 ομοιοπαθητικά νοσοκομεία.

ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από φυτά, ορυκτά άλατα και, σπανιότερα, από ουσίες ζωϊκής προέλευσης, με μία διαδικασία διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων του αρχικού διαλύματος της συγκεκριμένης ουσίας. Η αναγκαία ποσότητα του φαρμάκου που χρειάζεται για να έχουμε θεραπευτικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν ανεπιθύμητες δράσεις ούτε προκαλούν εθισμό και είναι απολύτως ασφαλής η χορήγησή τους σε βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες.

Η παρασκευή και κυκλοφορία των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η ομοιοπαθητική στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο ιατρείο από οποιαδήποτε ιατρική. Αυτό το επιτυγχάνει είτε ως μοναδική θεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση.

Το κλειδί για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής είναι η εξατομικευμένη συνταγογράφηση, η προσεκτική δηλαδή επιλογή του όμοιου φαρμάκου για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ο ασθενής αντιμετωπίζεται από τον ομοιοπαθητικό ιατρό ως μία αδιαίρετη ενότητα σωματικών, διανοητικών και ψυχικών λειτουργιών που επηρεάζει η μια την άλλη και που πρέπει να θεραπευθεί στο σύνολό της. Το όμοιο φάρμακο που θα επιλεγεί με αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο θα κάνει τα συμπτώματα της νόσου να υποχωρήσουν αλλά και θα επαναφέρει τον ασθενή σε κατάσταση υγείας, δηλαδή πλήρους σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Παρά τις διαφορές στην προσέγγιση, η ομοιοπαθητική μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά δίπλα στη συμβατική ιατρική. Το να επιλέξετε ένα γιατρό εκπαιδευμένο στην ομοιοπαθητική σας προσφέρει τη γνώση και την εμπειρία τόσο της συμβατικής όσο και της ομοιοπαθητικής ιατρικής, ώστε να έχετε ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, προσαρμοσμένη μόνο για εσάς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτεται η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή πριν την επίσκεψη στον ομοιοπαθητικό ιατρό. Ο ομοιοπαθητικός ιατρός μπορεί να κρίνει ποια συμβατικά φάρμακα είναι δυνατόν να διακόψετε ή να συνεχίσετε να παίρνετε, με γνώμονα πάντα την επίτευξη της υγείας και τη διατήρησή της.

Δρ. Ελένη Βαβουράκη
Ιατρός πνευμονολόγος, ομοιοπαθητικός

Ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας ΚΟΡΡΕΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη