ΚΑΨΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΥΙΚΗ ΜΑΖΑ ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ



Η κυκλική δίαιταΗ Κετογενική δίαιτα είναι χτισμένο γύρω από τα καλά λίπη τα προϊόντα καρύδας, αβοκάντο, τα καρύδια / σπόροι, τα ζωικά προϊόντα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή η δίαιτα θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην χαμηλή σε υδατάνθρακες φρούτα, λαχανικά και βότανα, Τα επίπεδα λίπους θα πρέπει να είναι μεταξύ 60-80% της πρόσληψης θερμίδων.

Πώς οι κετόνες σχηματίζονται;

Το σώμα έχει δύο κύριες πηγές ενέργειας γλυκόζης ή κετόνης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που καίνε τη γλυκόζη κυρίως επειδή είναι συνεχώς παρέχοντας μια σταθερή μορφή της ζάχαρης, άμυλα και πρωτεΐνες που μπορούν να μετατραπούν σε σακχάρου στο αίμα. Όταν εισαι σε νηστεία ή σε μια χαμηλή σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μέτρια υψηλή σε λιπαρά διατροφή αλλάζουν την ενεργειακή τους πηγή σε λίπος.

Ειδικότερα, τα λιπαρά οξέα κατανέμονται σε κετόνη φορείς. Οι τρεις κύριες μορφές κετόνες παράγονται στο σώμα περιλαμβάνουν Ακετοξικό, Ακετόνη και βήτα-υδροξυβουτυρικό οξύ. Αυτά απελευθερώνονται στο αίμα από το ήπαρ, όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά και ηπατικού μεταβολισμού ήπατος αυξάνεται (3).


Υγιή κυτταρικής μεμβράνης:

Η κυτταρική μεμβράνη είναι η διπλή εξωτερική στιβάδα των λιπαρών οξέων. Η δομή αυτή αποτελείται από ένα μείγμα κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (HUFAs). Η κυτταρική μεμβράνη και ειδικότερα τα HUFAs είναι πολύ ευαίσθητα σε ελεύθερες ρίζες. Αυτή η ζημία ελεύθερων ριζοσπαστών προκαλεί κάτι που ονομάζεται «υπεροξείδωση των λιπιδίων» και επηρεάζει αρνητικά την ορμονική ευαισθησία (4).

Αυξημένα υπεροξείδωση των λιπιδίων οδηγεί σε θέματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και την κακή μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα (5). Η αντίσταση στην ινσουλίνη και την κακή αίματος σακχάρου του μεταβολισμού οδηγεί σε αποθήκευση λίπους και την κατανομή του μυϊκού ιστού. Αυτός είναι ο ανταγωνιστής για την υγιή γήρανση και την επιθυμητή σωματική διάπλαση.

Οι δύο μεγαλύτεροι διατροφικοί παράγοντες που μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων περιλαμβάνουν

1) Το αντι-οξειδωτικό περιεκτικότητας της δίαιτας

2) Υδατάνθρακες Επιπέδου της διατροφής

Η έρευνα έχει δείξει ότι μια χαμηλή σε υδατάνθρακες, κετογόνος διατροφή μειώνει το οξειδωτικό στρες στο σώμα (6). Η μείωση του οξειδωτικού στρες επί της κυτταρικής μεμβράνης επιτρέπει τον σχηματισμό των υγιών υποδοχέων ινσουλίνης και κανονικοποιημένο ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία μειώνει περαιτέρω φλεγμονή και την αποθήκευση λίπους στο σώμα. (7) Η πιο ευαίσθητη το σώμα είναι στην ινσουλίνη, το λιγότερο άγχος βάζει στο υπόλοιπο του συστήματος και τόσο ευκολότερο είναι να χτίσει μυς και καίνε το λίπος.

η-κετο-διατροφή

Εξοικονόμησης πρωτεινών & Υγιεινή μυϊκό ιστό:

Μια επιθυμητή σωματική διάπλαση είναι ισχυρή και έχει καλά ανεπτυγμένο μυϊκό ιστό που είναι γενετικά σύμφωνα για το άτομο. Ο ανταγωνιστής για αυτό είναι και πάλι η ευαισθησία σακχάρου του αίματος και κακή ινσουλίνη αντίσταση.

Υψηλή υδατάνθρακες δίαιτες αυξάνουν το επίπεδο της φλεγμονής των μυϊκών κυττάρων και θα μειώσει την πρωτεϊνική σύνθεση (8). Για πολλούς τύπους σώματος αυτό οδηγεί σε μια καταβολική κατάσταση ή cannablistic όπου το σώμα τρώει το μυϊκό ιστό. Αυτό αφήνει το άτομο με ένα πολύ λεπτό και κάτω από αναπτυχθεί σωματική διάπλαση.

Μια σωστά διαμορφωμένη δίαιτα διατηρεί να κυκλοφορούν διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέων (BCAA). Αυτά τα BCAA του (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) και ιδιαίτερα λευκίνη είναι κρίσιμης σημασίας για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και των μυών του σώματος.Στο Αίμα η λευκίνη , ειναι ένας ισχυρός ρυθμιστής της πρωτεϊνοσύνθεσης μυών, που αυξάνει σε μια δίαιτα. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώνονται σε μια δίαιτα όπως και η φλεγμονή των μυών (9)

Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα μυϊκά κύτταρα θα έχουν ένα περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη και την κατάλληλη βέλτιστη λειτουργία. Το κετο-προσαρμοσμένη κατάσταση βελτιώνει την αποδοτικότητα της χρήσης πρωτεΐνης. Η μεγαλύτερη οικονομία της πρωτεΐνης επιτρέπει λιγότερο να καταναλωθεί διατηρώντας παράλληλα τα υγιή επίπεδα λευκίνης στο αίμα για τη σωστή ανάπτυξη των μυών και την ανάκτηση (10).



Η «ανακύκλωση του βάρους» είναι η επαναλαμβανόμενη απώλεια και ανάκτηση του σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, σε άτομα που ακολουθούν δίαιτες αδυνατίσματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που χάνουν βάρος, ανεξάρτητα από τη μορφή δίαιτας που ακολούθησαν, επανακτούν το απολεσθέν βάρος στα επόμενα 1-3 χρόνια.

Ο οργανισμός έχει πολλούς αντισταθμιστικούς μηχανισμούς, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο σύνθετους, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή όταν αρχίζει η απώλεια βάρους, προκειμένου να την αποτρέψουν. Επιπρόσθετα, μετά την απώλεια βάρους, οι ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου μειώνονται.

Επαναλαμβανόμενοι τέτοιοι «κύκλοι», που χαρακτηρίζονται από απώλεια και ανάκτηση του σωματικού βάρους, έχει παρατηρηθεί ότι, τελικά, οδηγούν σε αύξηση βάρους και προδιαθέτουν για παχυσαρκία. Επίσης, το να βρίσκεται κάποιος σε κατάσταση «χρόνιας δίαιτας», μπορεί να αποβεί επιβλαβές για το μόνιμο έλεγχο του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της «ανακύκλωσης» του βάρους και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Συσχέτιση βρέθηκε και με την «ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση τροφής» (binge eating), καθώς και με το αίσθημα κατάθλιψης σε άτομα που δεν κατορθώνουν να διατηρήσουν το βάρος που είχαν χάσει.

Παρ’ όλα αυτά, η «ανακύκλωση του βάρους» δεν θα πρέπει να είναι λόγος για να αισθάνεται κάποιος «αποτυχημένος». Πάντα μπορούμε να αλλάξουμε μια τέτοια κατάσταση. Η απόφαση, τα κίνητρα για αλλαγή, η δύναμη της θέλησης αποτελούν κινητήρια δύναμη! Το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε ότι η απαρχή της λύσης του προβλήματος είναι να μάθουμε γιατί πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, να καθορίζουμε τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, προκειμένου να ακολουθήσουμε τη σωστή διαδικασία για να χάσουμε και να διατηρήσουμε το βάρος μας εφ’ όρου ζωής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο σημαντική είναι η απώλεια βάρους, εξίσου σημαντική είναι και η διατήρησή του, μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε (επειδή η γνώση είναι δύναμη) ότι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα στο κατάλληλο γενετικό περιβάλλον ευθύνονται για την επίπτωση της παχυσαρκίας.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τύποι δίαιτας που προτείνονται σήμερα, με στόχο την απώλεια περιττών κιλών, ενώ έχει αναπτυχθεί μια πολυδάπανη «βιομηχανία» ελέγχου του σωματικού βάρους. Ινστιτούτα αδυνατίσματος, εξοπλισμένα με «υπερσύγχρονα» μηχανήματα, υπόσχονται να μεταμορφώσουν το σώμα μας εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόπο και κυρίως για πάντα. Σκευάσματα αδυνατίσματος, ειδικά συμπληρώματα διατροφής και «μαγικές» δίαιτες (ανορθόδοξες δίαιτες του τύπου: η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, οι δίαιτες Αtkins, Ornish, Zone κ.ο.κ.) που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Οι ανορθόδοξες δίαιτες βασίζονται σε δύο αρχές:

στην «ανισορροπία» σε μακροθρεπτικά συστατικά
στην κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο.
Ωστόσο, στα διαιτολόγια αυτά δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, ενώ ίσως το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα ονόματά τους ή οι παράδοξοι συνδυασμοί που προτείνουν. Κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες των ανορθόδοξων διαιτών είναι:

Λόγω του ότι δεν είναι ισορροπημένες ως προς τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν, ο οργανισμός μακροπρόθεσμα υποσιτίζεται και υπολειτουργεί, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, διαταράσσοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με καρδιαγγειακά προβλήματα, οστική μάζα κ.λπ. Έρευνες έχουν δείξει ότι μακροχρόνια χρήση δίαιτας Atkins μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα στο διπλάσιο (Anderson J W et al 2000). Επιπρόσθετα, η υπερβολική μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων αυξάνει τις πιθανότητες βουλιμίας και κατάθλιψης.
Προκαλούν γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι άλιπη μάζα (νερό και μυϊκή μάζα) και όχι το ζητούμενο: λίπος. Αποτέλεσμα; Γρήγορη ανάκτηση του βάρους («ανακύκλωση του βάρους»), καταστροφή της υφής των ιστών και κατακρήμνιση της μεταβολικής τους δραστηριότητας, διαταραχή του ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών.
Δεν βοηθάνε στην εκπαίδευση του ατόμου όσον αφορά στις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει στον τρόπο ζωής του και στη διατροφική του συμπεριφορά, οι οποίες απαιτούνται για την απόκτηση και τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους
Ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω όταν αποφασίσω να χάσω βάρος;

Η διαιτητική θεραπεία θα πρέπει να αποτελείται από ένα εύκολα εφαρμόσιμο διατροφικό πλάνο, προσαρμοσμένο στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες του ενδιαφερομένου, έχοντας ως στόχο τα εξής:
Απώλεια λιπώδους μάζας.
Κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση ή και τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Τη διατροφική διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, μέσω της υιοθέτησης απλών, αλλά υγιών στάσεων ζωής.
Να είναι μέρος μιας γενικότερης μακροχρόνιας προσέγγισης για αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, αλλά και του τρόπου ζωής.
Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η διατροφική εκπαίδευση και η τροποποίηση της συμπεριφοράς (απόκτηση πληροφοριών και γνώσεων που αφορούν στους κανόνες της σωστής διατροφής και στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών που να συντάσσονται με αυτήν) αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη και την αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Έρευνες έχουν δείξει τέσσερις συμπεριφορές και στρατηγικές που σχετίζονται με τη μακροχρόνια διατήρηση του βάρους:

Εφαρμογή διατροφής περιορισμένης σε λίπη, επαρκούς όμως σε υδατάνθρακες
Διαρκής έλεγχος του σωματικού βάρους, της προσλαμβανόμενης τροφής και της φυσικής δραστηριότητας
Κατανάλωση πρωινού
Υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 200 λεπτά την εβδομάδα)
Δεδομένου του περιβάλλοντος που ζούμε, το οποίο «καλλιεργεί» την παχυσαρκία, λόγω της αφθονίας των πλούσιων σε ενέργεια τροφών, των επεξεργασμένων προϊόντων και της καθιστικής ζωής, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν τροποποιήσουμε τη διατροφή μας και δεν αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε το νέο μας μειωμένο βάρος. Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό «αντιδρά» στα συναισθήματα, στο στρες και στα παθητικά ή ενεργά προβλήματα καθενός εξ ημών. Με μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, που στηρίζεται σε επιλογές υγιεινών και θρεπτικών τροφών, στην ένταξη φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό πρόγραμμα και στη σταθερότητα της ψυχολογίας (αυτοδυναμία, αυτονομία, υπευθυνότητα, αποβολή άγχους και στρες), θα καταφέρετε να μειώσετε ή/και να διατηρήσετε το βάρος σας, όντας υγιείς, χωρίς στερήσεις, δίχως εμμονές και ψυχοσωματική πίεση. Η καθοδήγηση και η φροντίδα από τους ειδικούς θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τον στόχο σας.

Βιβλιογραφία:

Nutrition and Metabolism. Mediterranean Diet in the 21st Century. Edited by Christos S. Mantzoros (Harvard Medical School. Aristides Daskalopoulos Foundation 2008)
http://www.win.niddk.nih.gov/publications/cycling.htm
«Who succeeds in maintaining weight loss? A conceptual review of factors associated with weight loss maintenance and weight regain». Obes Rev. 2005 Feb; 6(1):67-85
Anderson J W, Konz EC, Jenkins D J. «A Health Advantages and Disadvantages of Weight-Reducing Diets: A Computer Analysis and Critical Review». Journal of the American College of Nutrition, Vol. 19, No. 5, 578-590 (2000)
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaita/item/381-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82

Οξέα. 2004 Mar? 70 (3): 309-19. PMID: 14769489
Εκτιμήσεις Eritsland J. Ασφάλεια των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Am J Clin Nutr. 2000 Jan? 71 (1 Συμπλ): 197S-201S. PMID: 10617971
Pillon NJ, Croze ML, Vella RE, Soulère L, M Lagarde, Soulage CO. Η λιπιδική υπεροξείδωση παραπροϊόν 4-υδροξυ-2-εννεανάλη (4-ΗΝΕ) προκαλεί αντίσταση ινσουλίνης σε σκελετικό μυ μέσω τόσο καρβονυλίου και το οξειδωτικό στρες. Ενδοκρινολογία. 2012 Μάιος? 153 (5): 2099 έως 111. PMID: 22396448
Kamuren ZT, Sanders R, Watkins JB 3ο. Χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή και το οξειδωτικό στρες σε διαβητικούς και μη διαβητικούς αρουραίους. J Biochem Mol Τοχίοοί. 2006? 20 (5): 259 – 69. PMID: 17009256
Sott.net: δίαιτα (υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλή σε υδατάνθρακες) έχει νευροπροστατευτικές και τροποποιητικά της νόσου Επιδράσεις link εδώ
Depner CM, Kirwan RD, Frederickson SJ, Μάιλς βουλευτής. Ενισχυμένη φλεγμονή με την υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης από την έκκεντρη άσκηση. Eur J Appl Physiol. 2010 Αύγουστος? 109 (6): 1067 – 1076. PMID: 20364347
Manninen AH. Μεταβολικές επιδράσεις των πολύ χαμηλής σε υδατάνθρακες δίαιτες: παρεξηγηθεί «κακοποιούς» του ανθρώπινου μεταβολισμού. J Int Soc Αθλητισμός Nutr. 31 Δεκεμβρίου 2004? 1 (2): 7-11. PMID: 18500949
Φίνεϊ SD. Ketogenic διατροφής και της σωματικής performanceNutr Metab (Lond). 2004 17 Αύγ.? 1 (1): 2. PMID: 15507148
Πρόσθετες πηγές για αυτό το άρθρο:

http://www.sott.net/article/249143-Ketogenic-Diet-high-fat-low-carb-Has-Neuroprotective-and-Disease-modifying-Effects

http://www.jissn.com/content/1/2/7

Βόλεκ J, Φίνεϊ Σ Η Τέχνη και Επιστήμη της απόδοσης χαμηλή σε υδατάνθρακες. Πέρα από παχυσαρκία LLC. 2012. Σελ 32-33.

http://www.bodybuilding.com/fun/cyclical_ketogenic_diet.htm

http://biohackme.net/blood-sugar-insulin-ketosis/

http://www.bodybuilding.com/fun/sclark91.htm

http://www.bodybuilding.com/fun/keto.htm

πηγη

http://drjockers.com/burn-fat-build-muscle-cyclic-ketogenic-diet/

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη