Πλησιάσει και η Καθαρή Δευτέρα και θα έχει την τιμητική του ο χαρταετός, η λαγάνα και ο χαλβάς...ξέρετε αυτός ο απίθανος που τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν κακάο, φράουλα, πορτοκάλι και άλλα καλούδια...ο χαλβάς λοιπόν ο φτιαγμένος από ταχίνι...το ταχίνι το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από πολτοποιημένο σουσάμι...
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Β, Ω3 λιπαρά, αμινοξέα, πρωτεϊνες υδατάνθρακες, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, φώσφορο και σίδηρο.
Η θρεπτική αξία του ταχινιού θα μπορούσε να το κατατάξει στις υπερτροφές.
Με την ένταξη του ταχινιού στην διατροφή μας (μια κουταλιά την ημέρα είναι αρκετή):
-ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας
-καταπολεμάμε την οστεοπόρωση
-εξουδετερώνουμε τις ελεύθερες ρίζες
-δυναμώνουμε τις αρθρώσεις
-τονώνουμε τον αναιμικό οργανισμό
-απαλύνουμε τις χρόνιες ημικρανίες
-μειώνουμε την χοληστερόλη
-φροντίζουμε την επιδερμίδα μας
-συμβάλουμε στην καλή λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών
Έρευνες έχουν δείξει πως έχει ανασταλτική δράση στις παθήσεις της καρδιάς, του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη, του καταρράκτη και πως ενδέχεται να έχει και αντικαρκινική δράση.
Μια κουταλιά ταχίνι λοιπόν έχει 8γρ καλά λιπαρά, 3γρ υδατάνθρακες, 3γρ πρωτεϊνη, 1γρ φυτικές ίνες και 90 ολόκληρες θερμίδες
Απολάυστε το με γιαούρτι, πάνω σε ψωμί ή παξιμάδι. με φρούτα και μέλι, πάνω σε αραβικές πίτες με λαχανικά κλπ.
Μην περιμένετε την Σαρακοστή για να βάλετε αυτή την θρεπτική βόμβα στην ζωή σας.
Γράφει η Ειρήνη Παληού
Tags
Διατροφή