Σαπούνι με κατσικίσιο γάλα (ψυχρή μέθοδος)


Ιδιότητες
Το σαπούνι με κατσικίσιο γάλα έχει ισχυρή ενυδατική δράση γιατί το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και φυσικές πρωτεΐνες που προστατεύουν αλλά και ενισχύουν το δέρμα, τα κύτταρα και τα τριχοειδή αγγεία.
Περιέχει βιταμίνες A, B6, B12 και E . Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας

Υλικά
1 κιλό ελαιόλαδο
100 γραμ αποσταγμένο νερό
200 γραμ γάλα (από το ψυγείο) ή σε παγάκια
128-135 γραμ καυστικό Νάτριο (ανάλογα με πόση υπερλίπανση θέλουμε)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη ή μέλι 1 " αλάτι


(Για ένα κιλό λάδι, χρειαζόμαστε κανονικά 135gr καυστική σόδα. Με αυτή την ποσότητα, όλο το λάδι θα μετατραπεί σε σαπούνι. Μπορούμε όμως να αφήσουμε ένα ποσοστό της ποσότητας του λαδιού να μην μετατραπεί σε σαπούνι. Αυτό λέγεται υπερλίπανση -ένα 5% συνήθως είναι αρκετό. Άρα θα πρέπει να βάλουμε 5% λιγότερο καυστική σόδα. 135gr * 5% = 6.75gr, Αφαιρούμε τα 6.75gr από τα 135gr: 135gr – 6,75gr = 128.25gr Δηλαδή, περίπου 128gr.)


Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια κουτάλα ή σπάτουλα για ανακάτεμα ξύλινη ή πλαστική).
Για εξοικονόμηση χρόνου και κόπου χρησιμοποιήστε μίξερ χειρός.
Ένα δοχείο για να διαλύσουμε την καυστική σόδα στο νερό (το δοχείο αυτό πρέπει να είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες,γιατί η καυστική σόδα όταν αντιδράσει με το νερό,η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ.
Ένα δοχείο για να αναμείξουμε το λάδι με το μίγμα νερού-καυστικής σόδας.
Ένα θερμόμετρο μαγειρικής.
Όλα τα σκεύη για την παρασκευή του σαπουνιού κρατήστε τα για αυτή και μόνο τη χρήση.


Εκτέλεση
Σε πυρίμαχο ή ανοξείδωτο δοχείο ρίχνουμε το νερό και το γάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το καυστ.Νάτριο. Όσο πιο κρύο είναι το γάλα τόσο πιο λευκό θα βγει το σαπούνι.
Αφήνουμε να φτάσει η θερμοκρασία του μίγματος στους 40 βαθμούς περίπου. Ζεσταίνουμε το λάδι στους ίδιους βαθμούς σε μεγάλη κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το μίγμα Νατρίου-γάλακτος στο λάδι πάντα και ανακατεύουμε με ένα μίξερ χειρός για να επισπεύσουμε τη διαδικασία της σαπωνοποίησης.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τη ζάχαρη ή το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί το "ίχνος". Μπορούμε πια να ρίξουμε το σαπούνι στα καλούπια μας(για καλούπια, χρησιμοποιείστε ότι θέλετε -πλαστικά δοχεία, φόρμες σιλικόνης ή ξύλινα καλούπια στρωμένα φύλλο λαδόκολλας ή χοντρό σχετικά νάυλον).
Κρατάμε τα καλούπια σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για 24-48 ώρες για να σταθεροποιηθεί το μείγμα. Μόλις βγάλετε το σαπούνι από τα καλούπια το κόβετε σε κομμάτια και το φυλάσσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος για να ωριμάσει.
Πρέπει να περάσουν δύο μήνες για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια το σαπούνι σας.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε κάποια αναγκαία μέτρα προστασίας. Η καυστική σόδα προκαλεί χημικό έγκαυμα αν πέσει στο δέρμα σας. Γι’ αυτό φορέστε γάντια , μπλούζα με μακριά μανίκια , προστατευτικά γυαλιά και μάσκα για τις αναθυμιάσεις από την καυστική σόδα.
Καλύτερα η διαδικασία να γίνει σε εξωτερικό περιβάλλον, μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα. Έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι ξύδι, για να ελαττώσετε την έκταση του εγκαύματος, σε περίπτωση ατυχήματος.

Μίλτος Σουλιώτης

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη