Η θετική συμβολή της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ έναντι της νόσου της θρομβοφιλίας

Πριν αναφερθούμε εκτενώς στη θετική συμβολή της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ έναντι της νόσου της θρομβοφιλίας, κρίνεται συνετό να γίνει ανασκόπηση του ορισμού της νόσου και των συμπτωμάτων της-επιγραμματικώς.

Η θρομβοφιλία, είναι μία πάθηση του αίματος, και απο την ετυμολογία του συγκεκριμένου ορισμού , εξάγεται και το είδος της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, το αίμα εμφανίζει την τάση να πήζει και να δημιουργεί θρόμβους. Η δημιουργία θρόμβων, δεν θεωρείται φυσιολογική συνέχεια όταν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο πήζει το αίμα. Το εν λόγω συμπέρασμα, είναι εκείνο το οποίο στηρίζει τον ορισμό της θρομβοφιλίας.


Προκαλείται απο κληρονομικά αίτια ή κατά τη περίοδο της ζωής του οργανισμού.

Από τα κληρονομικά αίτια, θα σταθούμε στη μετάλλαξη της προθρομβίνης και στην ανεπάρκεια της αντιθρομβίνης.

Από τα επίκτητα αίτια, θα σταθούμε στη παχυσαρκία, στη κύηση, στη κολπική μαρμαρυγή και στο αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Πιο συγκεκριμένα.

Η μετάλλαξη της προθρομβίνης, στην ουσία είναι η αντικατάσταση θέσης του γονιδίου της γουανίνης με την αδενίνη με αποτέλεσμα να συντίθεται ταχέως η προθρομβίνη εντείνοντας το σύμπτωμα εμφάνισης των θρόμβων.

Επίσης, η ανεπάρκεια της αντιθρομβίνης, εμφανίζει το μείζον πρόβλημα διάλυσης της αιμόστασης.

Το γενικό συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται από την άνωθεν αναφορά, είναι το ότι θα πρέπει να συσταθεί πλήρες εξατομικευμένο διατροφολόγιο με βάση την ένταξη τροφών με αντιπηκτική δράση.

Από τα επίκτητα αίτια.

Ο παράγοντας της παχυσαρκίας, έχει ενοχοποιηθεί ότι εμφανίζει δυσχαίρειες στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες/αγγεία πράγμα το οποίο εμφανίζει αυξημένο χρόνο αιμόστασης με τελική εμφάνιση πήξης.

Ο παράγοντας της κύησης, εμφανίζει αυξημένη τάση για πήξη του αίματος λόγω των διαφόρων αναγκών όπου εμφανίζονται τόσο στη μητέρα όσο και για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.Το γεγονός της αυξημένης τάσης για πήξης του αίματος, στηρίζεται στο ότι πλήθος διαφόρων ορμονολογικών μεταβολών στη περίοδο της κύησης, έχουν την ανάγκη για αυξημένη παροχή αίματος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν η διατροφή ή το σωματικό βάρος της εγκύου δεν βρίσκονται σε φυσιολογικά πλαίσια, ενδεχομένως θα εμφανισθεί δυσχέρεια στην φυσιολογική πορεία του αίματος με τελικό αποτέλεσμα να προκληθούν θρόμβοι. Ανησυχία, θα πρέπει να προκαλέσει το γεγονός της αυξημένης τιμής της ομοκυστείνης.

Επίσης, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, εμφανίζει αυξημένη τάση πηκτικότητας του αίματος με σύμπτωμα φραγής των αγγείων.

Τέλος, ο παράγοντας της κολπικής μαρμαρυγής, θεωρείται ένας σημαντικού βαθμού παράγοντας εμφάνισης θρομβοφιλίας, διότι εμφανίζει αρρυθμίες στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και συγκεκριμένα στην διαστολική πίεση του αίματος. Το αποτέλεσμα, είναι να εμφανίζεται ανωμαλία στη τιμή του ελέγχου της προθρομβίνης, με αρνητική συνέπεια την δημιουργία θρόμβων.

Η αντιμετώπιση.

Η αντιμετώπιση της θρομβοφιλίας, στηρίζεται δυστυχώς στη φαρμακευτική αγωγή. Αναφέρω δυστυχώς, διότι δεν μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι ο ασθενής με πρόβλημα πηκτικότητας λαμβάνοντας τη φαρμακευτική αγωγή, στο τακτικό έλεγχο της προθρομβίνης εμφανίζει ανα τακτά χρονικά διαστήματα διαφορετικές τιμές και ας γίνονται όλες οι μετρήσεις στο ίδιο βιοχημικό εργαστήριο. Το οξύμωρο γεγονός, είναι ότι όταν εμφανίζονται αρνητικές τιμές στην ανάλυση των εξετάσεων, η απάντηση του εκάστοτε γιατρού είναι να αλλάξεις τη διατροφή σου. Τότε, γιατί ο ασθενής να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, μιας και η ενδεχόμενη λαθεμένη διατροφή δεν μπορεί να νικηθεί μέσω των φαρμάκων;

Ο άνωθεν συλλογισμός, προέκυψε για να στηρίξω την αντιμετώπιση της θρομβοφιλίας τόσο στη πρόληψη λόγω των επίκτητων αιτιών όσο και στην ποιοτική πορεία της ζωής του ασθενούς.

Αναλυτικώς.

Η θρομβοφιλία, αναφέρεται ως η αυξημένη τάση πήξης του αίματος.

Η πήξη του αίματος, στηρίζεται στην αυξημένη τιμή ομοκυστείνης, στην ανεπάρκεια αντιθρομβίνης και στην μετάλλαξη της προθρομβίνης.

Η αυξημένη τιμή της ομοκυστείνης, θα επανέλθει στα φυσιλογικά πλαίσια με την ένταξη τροφών πλούσιες σε φυλλικό οξύ-Β9. Πριν γίνει αναφορά στις τροφές, να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει ορισμένες τροφές, πλούσιες σε φυλλικό οξύ όπως τα πράσινα λαχανικά δεν ενδείκνυεται να καταναλωθούν διότι περιέχουν αυξημένο ποσό της βιταμίνης Κ-κινόνης, πράγμα το οποίο εντείνει το θέμα της πήξης του αίματος.

Τρόφιμα, πλούσια σε φυλλικό οξύ, τα οποία θεωρούνται υγιείς τροφές ως προς το μειωμένο ποσό περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ, είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα όσπρια, οι μπανάνες, οι πατάτες, ο κρόκος αυγού, το γιαούρτι και τα λιπαρούχα ψάρια.

Ως προς τη μετάλλαξη της προθρομβίνης, θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Τα τρόφιμα, τα οποία πρέπει να καταναλωθούν σε μειωμένη ποσότητα και συχνότητα, είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα παντζάρια και τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, απλά τα 4 προαναφερθέντα εμφανίζουν αρκετά αυξημένη διαθεσιμότητα στη βιταμίνη Κ.

Ως προς την ανεπάρκεια της αντιθρομβίνης, καλό θα είναι να αυξηθεί η κατανάλωση υγρών και δη νερού ώστε να μεταφέρονται με υγιή και φυσιολογικό ρυθμό τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να αποφευχθεί η τυχόν αιμόσταση.

Επίσης, η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε Β12 και σε βιταμίνη C, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα μιας και αυξάνεται ο όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ώστε να μην δημιουργούνται μώλωπες, σημάδι πήξεως του αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρέπει να προστατευθεί και η ευρωστία του ήπατος, λόγω του ότι σε μη φυσιολογική λειτουργία του, επιδεινώνεται το πρόβλημα της πήξης του αίματος.

Η αγκινάρα, έχει ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών, κατά του ίκτερου και είναι επίσης καρδιοτονωτική και καθαριστική του αίματος.

Η χορήγηση κουρκουμίνης (συστατικό του μπαχαρικού) σε ποντίκια, μείωσε τους τύπους φλεγμονής που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη των ηπατικών κυττάρων και ουλές στο ήπαρ.

Τέλος, μία καλή οδηγία, είναι να τονωθεί η επιθυμία κατανάλωσης ημιάπαχων γαλακτοκομικών προιόντων όπως το γιαούρτι και το γάλα, για την εξασφάλιση του σωστού καρδιακού ρυθμού και την ομαλή ροή του αίματος δίχως να εμφανίζονται στάδια πήξης του αίματος.

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη