Έτσι θα καλλιεργήσετε Γκρέιπφρουτ, Ρόδι και Αβοκάντο μόνοι σας!

Σας αρέσει το Γκρέιπφρουτ, το Ρόδι και το Αβοκάντο, καλλιεργήστε τα μόνοι σας!

1. Γκρέιπφρουτ για όσους έχουν αυλή

Κόβουμε ένα γκρέιπφρουτ στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πλένουμε σε ζεστό νερό και τα αφήνουμε ένα βράδυ να στεγνώσουν. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη σάρκα του φρούτου από το ένα μισό, έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα μικρό μπολ με τη φλούδα του. Το πλένουμε, για να καθαρίσει εντελώς.

Δροσερό, ζουμερό γκρέιπφρουτ

Με ένα μαχαίρι, ανοίγουμε μία μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του μπολ μας, η οποία θα χρησιμεύσει ως μέσο για να φεύγει το επιπλέον νερό, κατά το πότισμα. Γεμίζουμε το μπολ, μέχρι τη μέση, με χώμα για γλάστρες και φυτεύουμε σε αυτό 2-3 σπόρους. Προσθέτουμε λίγο νερό και τοποθετούμε το μπολ σε πιατάκι.

Κρατάμε το μπολ-γλάστρα μέσα στο σπίτι, αλλά σε μέρος όπου μπορεί να απολαμβάνει άφθονο φως του ήλιου. Ποτίζουμε συχνά, μέχρι το φυτό να ξεπεράσει σε ύψος το μπολ. Όταν γίνει αυτό, σκάβουμε μια μικρή τρύπα στην αυλή ή σε μια μεγάλη γλάστρα/ζαρτινιέρα και φυτεύουμε το φυτό μαζί με το μπολ, το οποίο θα αποτελέσει καλό λίπασμα.

Ποτίζουμε και περιποιούμαστε το φυτό μας τακτικά. Αν δεν θέλουμε να ψηλώσει πολύ, κλαδεύουμε την κορυφή συχνά. Το απολαμβάνουμε να μεγαλώνει.
2. Ρόδι από τον κήπο

Αφαιρούμε τα σπόρια από το ρόδι και τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό. Επιτρέπουμε στους σπόρους να στεγνώσουν, για μερικές μέρες, ώστε να μην σαπίσουν όταν τους φυτέψουμε. Φυτεύουμε σε γλάστρα, σε ελαφρύ χώμα. Καλό είναι να προτιμήσουμε ειδικό χώμα, για νέους σπόρους. Μπορούμε να το βρούμε εύκολα στο εμπόριο.
Το ρόδι φημίζεται για την αντιοξειδωτική του δράση
Το ρόδι φημίζεται για την αντιοξειδωτική του δράση

Τοποθετούμε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο, ζεστό σημείο (καλύτερα, κοντά σε παράθυρο), και κρατάμε το χώμα υγρό, καθώς οι σπόροι μεγαλώνουν. Αν ξεκινήσουμε την καλλιέργεια χειμώνα, μπορούμε να καλύψουμε χαλαρά τη γλάστρα με μία πλαστική σακούλα, για επιπλέον υγρασία και ζέστη, μέχρι να δούμε τον πρώτο βλαστό.

Όσο μεγαλώνει το φυτό, βγάζουμε τη γλάστρα σταδιακά, περισσότερη ώρα κάθε φορά, εκτός σπιτιού, για να συνηθίσει τις συνθήκες. Τέλος, όταν κρίνουμε ότι ο καιρός είναι καλός (άνοιξη προς καλοκαίρι) και το δενδρύλλιο έχει ωριμάσει, το μεταφέρουμε και το φυτεύουμε εξωτερικά.
3. Αβοκάντο στο μπαλκόνι μας

Αφαιρούμε το μεγάλο κουκούτσι από ένα αβοκάντο και τοποθετούμε σε αυτό τέσσερις οδοντογλυφίδες – μία σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Χρησιμοποιώντας τις οδοντογλυφίδες σαν στήριγμα, κρεμάμε το κουκούτσι σε ένα ποτήρι νερό, ώστε μόνο το κάτω μέρος του – το πιο στρογγυλεμένο – να είναι βυθισμένο (δεύτερη φωτογραφία, κάτω).
Αβοκάντο: Θρεπτικό και χορταστικό
Αβοκάντο: Θρεπτικό και χορταστικό

Περιμένουμε έξι εβδομάδες, μέχρι να ξεκινήσουν να εμφανίζονται ρίζες μέσα στο νερό. Σε αυτό το διάστημα, ξανά γεμίζουμε το ποτήρι όποτε χρειάζεται. Όταν δούμε τις ρίζες, μεταφέρουμε το κουκούτσι μαζί με αυτές σε γλάστρα με λίπασμα. Φυτεύουμε με τις ρίζες προς τα κάτω και αφήνοντας το άλλο άκρο μόλις πάνω από το έδαφος.

Ποτίζουμε αρκετά, καλύπτουμε τη γλάστρα με πλαστική σακούλα, και περιμένουμε να βλαστήσει το φυτό. Όταν εμφανιστεί βλαστός, μεταφέρουμε σε ηλιόλουστο παράθυρο. Περιμένουμε 1-2 μέρες, για να συνηθίσει ο βλαστός στο φως και αφαιρούμε τη σακούλα. Τοποθετούμε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα για να ποτίζουμε πάντα από εκεί.

Στη συνέχεια, μπορούμε να μεταφέρουμε το δενδρύλλιο έξω, σε σημείο με ήλιο. Φροντίζουμε να το ποτίζουμε συχνά, πάντα από κάτω. Προσοχή: Όσο από το νερό δεν έχει απορροφηθεί 2 ώρες μετά το πότισμα πρέπει να αφαιρείται. Το αβοκάντο μεγαλώνει γρήγορα. Κλαδεύουμε από πάνω, για να μην ψηλώσει πολύ.

ΠΗΓΗ: pathfinder.gr

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook 

http://therapeftis.blogspot.gr/

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη