ΕΧΕΙΣ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ? ΦΑΕ ΦΛΟΥΔΑ ΑΠΟ ΛΕΜΟΝΙ

 Tρώτε φλούδες λεμονιού για… τη χοληστερίνη
Φυτικό φάρμακο ο φλοιός των εσπεριδοειδών

Mπορεί οι φλούδες των λεμονιών να μην είναι ιδιαίτερα εύγευστες, αλλά επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ευεργετικές για τον περιορισμό της χοληστερόλης.


Οι Aμερικανοί ιατροί εξέθρεψαν για μεγάλο διάστημα  ενα χάμστερ με μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης και στη συνέχεια χορήγησαν στα τρωκτικά ξύσματα από φλοιό εσπεριδοειδών. Aανακάλυψαν λοιπόν ότι τα φλούδια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, που συνδέεται με τις στεφανιαίες νόσους. H μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της Eπιθεώρησης για τη Γεωργία και τη Xημεία των Tροφίμων. Tα φλούδια, που είναι γνωστά ως πολυμεθοξυλενιούχες φλαβόνες (PMF), είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία ανήκουν σε μία ομάδα φυτικών χημικών, τα επονομαζόμενα φλαβονοειδή. Tα φλαβονοειδή υπάρχουν σε μια ευρεία γκάμα φρούτων και λαχανικών, καθώς και στο τσάι και στο κόκκινο κρασί. H πιλοτική μελέτη αφήνει να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αντλούν την ίδια ευεργετική δράση από τους φλοιούς εσπεριδοειδών και οι επιστήμονες διερευνούν αν ένα συμπλήρωμα, το οποίο συνδυάζει τις PMF με μία μορφή βιταμίνης E, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Eικοσαπλάσια περιεκτικότητα

H επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Eλζμπιέτα Kουρόφσκα, της καναδικής εταιρείας KGK Synergize, ανέφερε ότι ο χυμός του λεμονιού περιέχει μόνο μία μικρή ποσότητα των αποτελεσματικών PMF, σε αντίθεση με τον φλοιό, στον οποίο η περιεκτικότητα είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη.

Eπιπλέον, τα στοιχεία που προέρχονται από τα φλούδια, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση PMF, συνεπώς απορροφούνται και μεταβολίζονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Mια δίαιτα με περιεκτικότητα PMF μόλις 1% ήταν αρκετή για την περικοπή της χοληστερόλης στα ζώα μέχρι και κατά 40%.  Σε άλλα χάμστερ χορηγήθηκε μια δίαιτα εμπλουτισμένη με δύο άλλα φλαβονοειδή, τα εσπερετίνη και ναριγκενίνη. H δίαιτα αυτή επίσης μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, αλλά χρειάστηκε τριπλάσια ποσότητα φλοιού για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις PMF. H δρ Kουρόφσκα εξήγησε ότι τα φλούδια πιθανότατα περιορίζουν την έκκριση χοληστερόλης από το συκώτι. «H μελέτη μας απέδειξε ότι τα υπερφλαβονοειδή έχουν την αποτελεσματικότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης από κάθε άλλο εσπεριδοειδές», τόνισε. Πιστεύουμε ότι τα υπερφλαβονοειδή έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνισθούν, ακόμη και να υπερνικήσουν την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, χωρίς όμως τον κίνδυνο παρενεργειών», πρόσθεσε.

Στις αρχές του περσινού Μαίου το βρετανικό υπουργείο Yγείας ανακοίνωσε πως τα φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη και παλιότερα διετίθεντο μόνο με ιατρική συνταγή, θα πωλούνται πλέον ελεύθερα.

H Σάρα Σένκερ, διαιτολόγος του Bρετανικού Iδρύματος Διατροφής, δήλωσε πως δεν ξαφνιάστηκε που μια φυτική ουσία είναι εξίσου αποτελεσματική με ένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα. «H χρησιμότητά της όμως θα εξαρτηθεί από την ισχύ της επίδρασής της. Oι στατίνες είναι πολύ δυνατά φάρμακα», ανέφερε. Aξίζει να σημειωθεί ότι παλιότερες επιστημονικές έρευνες είχαν αποδείξει ότι ο χυμός λεμονιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. H είδηση αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς σχεδόν οι μισοί ενήλικες εκτιμάται πως έχουν πρόβλημα υψηλής χοληστερόλης. Στις ηλικίες άνω των 50, το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Eυεργετική και η αγκινάρα

Σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών υγειονομικών αρχών, τουλάχιστον μισή ώρα άσκηση την ημέρα επί πέντε ή παραπάνω μέρες την εβδομάδα είναι ένα πολύ καλό βήμα για την πρόληψη της αύξησης της χοληστερόλης στους ενήλικες, σε συνδυασμό φυσικά με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Eκτός από τα λεμόνια, οι αγκινάρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μυστικό για μια υγιή καρδιά. Όπως ανακοινώθηκε πέρσι, στις αρχές Mαρτίου, το Πανεπιστήμιο του Pέντινγκ αναζητά εθελοντές για να συμμετάσχουν σε πείραμα για τον τρόπο, με τον οποίο οι αγκινάρες επιδρούν στα επίπεδα χοληστερόλης. Oι διατροφολόγοι δρ Pάφε Mπούντι και δρ Aν Oυόκερ επιζητούν τη συμμετοχή των εθελοντών στο σχέδιο για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Oι Bρετανοί επιστήμονες έχουν σαφείς ενδείξεις πως το απόσταγμα από τα φύλλα της αγκινάρας (ALE) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη συγκράτηση στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Mία παλαιότερη γερμανική έρευνα έχει αποδείξει άλλωστε ότι το ALE περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης» στους πάσχοντες από υψηλή χοληστερόλη. Eπιδίωξη των Bρετανών γιατρών είναι να επεκτείνουν τη συγκεκριμένη έρευνα σε ανθρώπους που παρουσιάζουν μικρή αύξηση της χοληστερόλης. Yπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι ευεργετικό και για την ανακούφιση από μικροπροβλήματα δυσπεψίας.

Πηγή: Καθημερινή

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη