Αυξημένα τριγλυκερίδια. Τι φταίει και τι να κάνω για να πέσουν ;

Τριγλυκερίδια, είναι οργανικές χημικές ενώσεις και περιέχουν ένα μόριο γλυκερόλης, ενωμένο με τρία μόρια ανώτερων λιπαρών οξέων.
Βρίσκονται σε δύο μορφές, είτε στερεά κοινώς τα λίπη είτε υγρά, κοινώς τα έλαια.
Η φυσιολογική τιμή των τριγλυκεριδίων με βάση τον αιματολογικό έλεγχο, είναι τα 150mgr/dl αίματος.

Οποιαδήποτε αυξημένη τιμή, πρέπει να ελεγχθεί και να αλλάξει η διατροφή του ασθενούς, στόχο τη μείωση τους.



Πρωτίστως, θα πρέπει να γίνει αναφορά σχετικά με το τι επηρεάζει την αύξηση των τριγλυκεριδίων, τι προκαλεί στον οργανισμό και ποιο διατροφικό γεγονός συντείνει στο να προσβληθεί η υγεία του ασθενούς.

Να σημειωθεί, ότι η αυξημένη τιμή των τριγλυκεριδίων, ενδέχεται να είναι αντίδραση του οργανισμού στην κατάσταση του υποθυρεοειδισμού, της νεφρικής νόσου, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, της παρατεταμένης ασητείας ή της λήψης ορισμένω φαρμάκων.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια, κάνουν το αίμα πιο κολλώδες και παχύρευστο, με αρνητικό αποτέλεσμα να πήζει πιο γρήγορα –κοινώς, εντείνει το θέμα της θρόμβωσης.
Οπότε, η οποιαδήποτε αύξηση τους, αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα στην πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.
Για παράδειγμα, σε μία μελέτη οι ασθενείς οι οποίοι είχαν μόνον υψηλά τριγλυκερίδια, αυξήθηκε ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου κατά 14 τοις εκατό στους άνδρες, και κατά 37 τοις εκατό στις γυναίκες. Αλλά όταν οι ασθενείς του πειράματος είχαν εκτός την τιμή των αυξημένων τριγλυκεριδίων και χαμηλή HDL χοληστερόλη ( καλή χοληστερόλη) και άλλους παράγοντες αυξημένους ( ολική χοληστερόλη, κακή χοληστερόλη, v-LDL, τρανσαμινάσες, γ-GT και CPK) τότε, αυξήθηκε ο κίνδυνος της νόσου κατά 32 τοις εκατό στους άνδρες και 76 τοις εκατό των γυναικών.

Η βασική αιτία της αύξησης των τριγλυκεριδίων, είναι η κατανάλωση των trans- λιπαρών οξέων.

Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα «κακά» λίπη δεν είναι η μόνη αιτία των υψηλών τριγλυκεριδίων. Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, λόγω τα συνθέτει ο μηχανισμός του σώματος τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικοί στο ποιές τροφές επιλέγουν και στο είδος της μαγειρικής τους.
Εν αντιθέσει, με την κατανάλωση των »κακών» λιπαρών οξέων, η επιλογή τροφίμων πλούσια σε Ω3- λιπαρά οξέα, συμβάλλει στο να μειωθούν τα αυξημένα τριγλυκερίδια. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, και την πηκτικότητα του αίματος, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να πήξει.
Ιεραρχικώς, πρέπει να χάσετε σωματικό βάρος και λίπος, διότι το οποιοδήποτε αυξημένο σωματικό βάρος, διεγείρει την αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Έπειτα, μειώστε ή και αποκλείστε την κατανάλωση λιπαρών όπως βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσες, και κρέμα γάλακτος.
Στη συνέχεια, επιλέξτε άπαχα κρεατικά όπως κουνέλι, ψάρι ή και κοτόπουλο.
Όσον αφορά τη θετική δράση των συμπληρωμάτων και των τροφών, τα ιχθυέλαια έχουν αποδείξει ότι αν και μειώνουν τα τριγλυκερίδια κατά 20 έως 50 τοις εκατό, αυτό το αποτέλεσμα απαιτεί υψηλές δόσεις του συμπληρώματος. Πράγμα ανέφικτο και μή-οικονομικά ορθά αποδεκτό! Για αυτό τον λόγο, μία πιο γρήγορη λύση και φυσικά λιγότερο επίπονη γευστικά, αποτελεί η συχνή κατανάλωση ημίπαχου γαλακτοκομικού, όπως του γιαουρτιού ή του γάλατος.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά ή και τους χυμούς καθώς επίσης και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, το μέλι, τα γλυκά και άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Όσον αφορά τα φρούτα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απαγορευθούν, δίοτι αν και περιέχουν φρουκτόζη, η οποία διεγείρει την αύξηση των τριγλυκεριίδων, βρίσκεται σε μικρή ποσότητα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό και φυτικές ίνες, τα οποία παρασύρουν την φρουκτόζη.
Όμως, το άνωθεν συμπέρασμα δεν ισχύει για αποξηραμένα φρούτα και για τους χυμούς φρούτων, δεδομένου ότι είναι πυκνά σε ζάχαρη -και φρουκτόζη.
Όλα τα άνω τρόφιμα, καλό θα είναι να περιορισθούν ή και να απαγορευθούν με τη σύμφωνη γνώμη του διαιτολόγου – διατροφολόγου σας, έχοντας αναλύσει ενδελεχώς όλο το ιατρικό ιστορικό σας, μιάς και η εν λόγω κατανάλωση τους, προκαλεί απότομη αύξηση της ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Ακόμη, μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, και αποφύγετε την κατανάλωση όσων τροφίμων περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά οξέα.

Τέλος, αντικαταστήστε το τυχαίο λάδι το οποίο χρησιμοποιείτε τόσο στη σαλάτα σας, όσο και στο μαγείρεμα, με το ελαιόλαδο. Απεδείχθη, ότι μειώνει δραστικώς τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά 53 τοις εκατό.
Ένας σημαντικός παράγοντας της μείωσης των τριγλυκεριδίων, αποτελεί η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνού.
Επίσης, η άσκηση και δη η αεροβική άσκηση, απεδείχθη ότι μειώνει δραστικώς τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Η αεροβική άσκηση φαίνεται να είναι σε θέση να σταματήσει την απότομη αύξηση των τριγλυκεριδίων μετά το φαγητό. Οφείλεται στο γεγονός, ότι η άσκηση μειώνει την ποσότητα των τριγλυκεριδίων που απελευθερώνεται από το ήπαρ, ή στο γεγονός ότι οι ενεργοί μύες »εξαλείφουν» – αξιοποιούν πιο γρήγορα τα τριγλυκερίδια τα οποία βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος εν συγκρίσει με τους ανενεργούς μύες, τους οποίους συναντάμε σε έναν μη-ασκούμενο.

Μη λάβετε διατροφικά μέτρα, μόνοι σας.
Συμβουλευθείτε τον εκάστοτε διαιτολόγο – διατροφολόγο, ώστε να επιτύχετε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, με σκοπό την ευρωστία του οργανισμού σας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη