Τα 9 οφέλη του ελαίου αργκάν που πρέπει να γνωρίζεις

Το έλαιο αργκάν έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στην κοσμετολογία τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιείται για το δέρμα και τις θεραπείες μαλλιών, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του. Ωστόσο, οι γυναίκες στο Μαρόκο γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη του εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες αργκανέλαιου, η βρώσιμη μορφή για τη μαγειρική και το καλλυντικό λάδι.

Τα καταπληκτικά οφέλη του ελαίου αργκάν, είναι αρκετά:

Προλαμβάνει από καρδιαγγειακή νόσο

Λόγω της αφθονίας των θρεπτικών ουσιών του, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών οξέων, βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και ως εκ τούτου μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Η υψηλή περιεκτικότητα του αργκανέλαιου σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθά στην αποκατάσταση των κυτταρικών βλαβών και έτσι αποτρέπει την αύξηση καρκινικών κυττάρων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σε θέση να μειώσει τον ρυθμό κυτταρικής διαίρεσης του καρκίνου του προστάτη.

Βοηθά τα άτομα με διαβήτη

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το έλαιο αργκάν έδειξε ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, είναι συνήθως το πρώτο βήμα για το διαβήτη. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι, βοηθά στην καταπολέμηση του διαβήτη, αντιστρέφοντας τις μεταβολικές αλλαγές στα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Τοπικά ως αντιφλεγμονώδες


Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως αντιφλεγμονώδες για τη θεραπεία δερματικών ασθενειών, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ανεμοβλογιά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Σε πρόσφατη μελέτη, το αργκανέλαιο φάνηκε να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του, που βοηθούν στην τόνωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην συγκράτηση της υγρασίας στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Επίσης, αποτελείται από 80% απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν το δέρμα να έχει πιο νεανική εμφάνιση.

Βοηθά στην πέψη

Αυξάνει τη συγκέντρωση του ενζύμου πεψίνη στο γαστρικό υγρό του στομάχου κι έτσι γίνονται πιο εύπεπτες οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών

Το λινολεϊκό και ελαϊκό οξύ που βρίσκονται στο αργκάν, βοηθά τα μαλλιά να συγκρατούν την υγρασία και αυξάνει τη λάμψη τους. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για μαλλιά κατεστραμμένα από τη θερμότητα.

Προστατεύει από τον ήλιο

Το αργκανέλαιο περιέχει καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Περιέχει επίσης, στερόλες, που μειώνουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τις διαδικασίες του μεταβολισμού του δέρματος.

Όταν αγοράζετε αργκανέλαιο, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που επιλέξατε είναι πιστοποιημένο βιολογικά. Αυτό διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος, καθώς και την εξάλειψη των επιβλαβών τοξινών, όπως παρασιτοκτόνα από το έλαιο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το λάδι αργκάν είναι φρέσκο. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να το μυρίσετε. Δεν θα πρέπει να έχει υπερβολικά γλυκιά μυρωδιά, αντιθέτως θα διακρίνετε ένα ελαφρύ, φρέσκο άρωμα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι είναι αποθηκευμένο σε σκούρο μπουκάλι, έτσι ώστε να προστατεύεται από κάθε μορφή φωτός.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

το διαβάσαμε ΕΔΩ

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη