Λουίζα και ω-3: Το υπερφυσικό κοκτέιλ !




Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το βότανο λουίζα, σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα, ενισχύει τη μνήμη και χαρίζει πνευματική διαύγεια.

Μπορεί η φύση να δώσει απάντηση σε διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα;

Μάλλον, αν κρίνουμε από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, η λουίζα, το γνωστό βότανο με την επιστημονική ονομασία lemon verbena, βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης και κατ' επέκταση την πνευματική μας απόδοση.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition έδειξε πως το συγκεκριμένο φυτό περιέχει το φλαβονοειδές λουτεολίνη.

Πρόκειται για μια ουσία με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό ως αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιασθματικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Όπως αποδείχτηκε, η λουτεολίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής στον εγκέφαλο μέχρι 70%, γεγονός που προλαμβάνει τον εκφυλισμό των κυττάρων, ανωμαλία που ευθύνεται για την εξασθένηση λειτουργιών του εγκεφάλου όπως η προσοχή και η επίγνωση.

Από την άλλη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Northumbria στη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από μελέτες που έκαναν σε άτομα ηλικίας από 18 έως 35 ετών, υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός του βοτάνου lemon verbena με συμπληρώματα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά) βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας νοητικής δραστηριότητας.

Αυτά τα ευρήματα κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν πως τα ω-3 λιπαρά μαζί με τη λουίζα μπορεί να αποτελούν το μυστικό για την εν γένει καλή νοητική μας κατάσταση.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ Φιλίππα Τζάκσον τόνισε σχετικά:

«Αν δείξουμε πως αυτό το θαυματουργό... ζευγάρι μπορεί να σταματήσει τη διανοητική έκπτωση που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου ακόμα και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως καταφέρουμε να βοηθήσουμε σε περιπτώσεις ασθενειών που σχετίζονται με τη μνήμη και τη λογική σκέψη».

ΆΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΟΥΙΖΑΣ 

Θεωρείται βότανο εξαιρετικά αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα επειδή διεγείρει το γενικό μεταβολισμό, έχει την ιδιότητα να λιώνει το λίπος, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Καταπραΰνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος, κολικού του στομάχου και εντερικών διαταραχών. Έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται αποτελεσματικό σε περίπτωση διάρροιας ή αιμορραγίας.
Συγκαταλέγεται στα τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας την ένταση και το στρες. Συστήνεται σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος. Είναι γνωστό για τη διουρητική του δράση, γι’ αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθιάσεις). Κατάλληλο για δίαιτες και κατά της κυτταρίτιδας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

D.Pap

Νεότερη Παλαιότερη