ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ-ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα
διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

Στις συνηθισμένες συσκευασίες των φαρμάκων βλέπουμε να υπάρχουν κάποιες οδηγίες που τα συνοδεύουν και ν” αναφέρουν π.χ. την σύσταση, τις ενδείξεις, τις παρενέργειες, την ημερομηνία λήξης του σκευάσματος. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην χώρα μας όπως και σ” όλο τον κόσμο παρασκευάζονται με μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία μόλις τα τελευταία χρόνια συνεπικουρείται από την σύγχρονη τεχνολογία (π.χ. ηλεκτρονικοί δονητές, ψεκαστές κ.α.). Κατ” αυτήν η αρχική ουσία που προέρχεται από το φυτικό, ζωικό και ορυκτό βασίλειο υφίσταται συνεχείς αραιώσεις και δυναμοποιήσεις για να φθάσει σ” ένα σημείο όπου πλέον αποκτά την ικανότητα να λειτουργήσει ως ομοιοπαθητικό φάρμακο. Την διεργασία παρασκευής την ενεργούν ειδικευμένοι φαρμακοποιοί γνώστες της συγκεκριμένης τεχνικής. Τα φάρμακα αυτά μέχρι πρόσφατα εθεωρούντο φαρμακοτεχνικά σκευάσματα, τώρα όμως με βάση την νομοθεσία της ΕΟΚ έχουν ενταχθεί στον χώρο των αμιγών φαρμάκων. Οι ενδείξεις δεν αναφέρονται, γιατί ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει την κλασσική εστιασμένη δράση επί συγκεκριμένων ασθενειών, αλλά επί συγκεκριμένων ασθενών. Έτσι για παράδειγμα για το ίδιο πρόβλημα της ρευματοειδούς αρθρίτιδος μπορεί σε 10 ασθενείς να χρειάζονται μέχρι και 10 διαφορετικά φάρμακα και θα καλύπτουν εκτός από την συγκεκριμένη ασθένεια και τον υπόλοιπο οργανισμό στο σύνολο του. Η βασική λογική της δράσης του Ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι η ενδυνάμωση όλου του αμυντικού μηχανισμού του αρρώστου, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει «αφ” εαυτού» στην αιτία που έδρασε για την εμφάνιση του προβλήματος. Δηλαδή έχουμε μίαν απόλυτα φυσιολογική δράση του φαρμάκου πάνω στον οργανισμό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν παρενέργειες από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στους λήπτες τους. Η πιθανή αρχική επίταση των ήδη υπαρχόντων συμπτωμάτων δεν είναι τίποτα άλλο από αυτή την φυσιολογική ενδυνάμωση του οργανισμού από το Ομοιοπαθητικό φάρμακο με συνέπεια την εντονότερη αντίδραση του για την απομάκρυνση του προβλήματος. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα, αν φυλαχθούν κάτω από τις συνθήκες που συνιστά ο γιατρός στον ασθενή δηλ. να μην έρχονται σ” άμεση επαφή με το φως του ήλιου, να μην εκτίθενται σε χώρους με έντονη υγρασία και με έντονες μυρωδιές, θεωρητικά δεν θα αλλοιωθούν ποτέ. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι φάρμακα που είχαν παρασκευασθεί στις αρχές του αιώνα μας και δόθηκαν πρόσφατα είδαμε να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα σύγχρονα.

Μήπως είναι επικίνδυνα τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα ή μήπως ο οργανισμός τα συνηθίζει;Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα, ούτε έχουν καμία παρενέργεια. Ο λόγος είναι ότι κατά την διαδικασία της παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας τους, ενώ αντίθετα έχει ενεργοποιηθεί η θεραπευτική τους δράση. Γι αυτό άλλωστε είναι παντελώς ακίνδυνα για όλες τις ηλικίες (βρέφη υπερήλικες, κ.α.) και σε όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού π.χ. εγκυμοσύνη, γαλουχία κτλ. Ο οργανισμός δεν εθίζεται από την χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, γιατί η δράση τους είναι αποκλειστικά ενεργειακή και ποτέ χημική.

Πρέπει ο ασθενής να συνεχίζει έπ” άπειρον την Ομοιοπαθητική αγωγή;Οχι. Από την στιγμή που θα αισθανθεί αρκετά καλά, συμβουλευόμενος και τον Ομοιοπαθητικό γιατρό του, μπορεί να σταματήσει την αγωγή του και να επανέλθει στο γιατρό μόνο σε περίπτωση υποτροπής της αρχικής ασθένειας ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης.

Είναι επικίνδυνα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ; Ποτέ και σε καμμία περίπτωση Κατά τη διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας, ενώ αντίθετα έχει ενισχυθεί η θεραπευτική τους ικανότητα. Γι αυτό το λόγο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται, όπως η κύηση, η βρεφική ηλικία, η τρίτη ηλικία κ.α.

Μπορώ να δοκιμάσω μόνος μου ομοιοπαθητικά φάρμακα;Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ασφαλή και μη-τοξικά, όμως είναι απαραίτητη η ορθολογική τους χρήση, και είναι αυτή που θα καθορίσει και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η σε βάθος και μόνιμη θεραπεία, απαιτεί βαθιά γνώση της ομοιοπαθητικής θεωρίας και φαρμακολογίας, καθώς και γνώση της παθολογίας που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Η αφελής και επιπόλαια λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων, θα έχει επιφανειακά αποτελέσματα, προκαλώντας απλώς τροποποίηση των συμπτωμάτων, και καθιστώντας δυσχερέστερη την εύρεση του κατάλληλου φαρμάκου από τον γιατρό. Για αυτό και δεν συνίσταται να παίρνετε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μόνοι σας, χωρίς την καθοδήγηση ενός καταρτισμένου ομοιοπαθητικού γιατρού.Πηγή:

D.Pap

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη